Yeni Yasaya Göre Malulen Emeklilik Şartları 2022

Yeni yasaya göre malulen emeklilik şartı 2022 yılın birçok kişinin araştırdığı konular arasında yer almakta. Malulen emeklilik hastalık oranları ve yüzdesi üzerinde de birçok kıyaslama yapıldığını görmekteyiz. Özellikle şeker hastalığı malulen emeklilik merak edilmektedir. İşte detaylar.

Yeni Yasaya Göre Malulen Emeklilik Şartları 2022

Yeni yasaya göre malulen emeklilik şartı 2022 yılın birçok kişinin araştırdığı konular arasında yer almakta. Malulen emeklilik hastalık oranları ve yüzdesi üzerinde de birçok kıyaslama yapıldığını görmekteyiz. Özellikle şeker hastalığı malulen emeklilik merak edilmektedir. İşte detaylar.

Malulen emekliler 4A, 4B, 4C ve diğer kapsamlarda çalışmakta iken iş hayatı sırasında çalışma gücünü kaybettiklerinden dolayı emekli sayılmakta ve bazı ayrıcalıklara sahip olmaktadırlar. Çalışma hayatına devam eden ve çeşitli hastalıklar neticesinde çalışma şartlarında oldukça zorluk çeken birçok kişi malulen emeklilik konusunda araştırmalarda bulunmaktadır.

Malulen emeklilik hakkından yararlanmak isteyenlerin belirli şartları sağlaması ve belirli bilgileri edinmesi gerekmektedir. Yazımızda malulen emeklilik ile ilgili olarak sizlere detaylı olarak bilgi aktarmaya çalışacağız. Bunun yanı sıra sizlerde malulen emekliliğe ilişkin olarak merak ettiklerinizi yorum kısmından bizlere iletebilirsiniz. Peki, yeni yasaya göre malulen emeklilik şartları nelerdir? Gelin hep birlikte bakalım.

Yeni Yasaya Göre Malulen Emeklilik Şartları 2022

Malulen emeklilik şartları  yeni yasa düzenlemeleri ardından birçok kişi tarafından 2022 yılında yeniden gündeme getirilmiştir. Yönetmelik değişimi ardından temel koşullar aynı olmakla beraber bazı detaylarda farklar olduğu görülebilmektedir. Bundan dolayıdır ki, birçok kişi yeni yasaya göre malulen emeklilik şartları hakkında araştırma yapmaktadır. Değişen malulen emeklilik şartları ile ilgili olarak sizlere edinmeniz gereken bilgileri başlıklar halinde sunacağız.

Geçmişte Reddedilenler Tekrar Başvurabilir mi?

Malulen emeklilik için geçmiş dönemlerde reddedilenler yeniden başvuru yapabilmektedir. Bu durum için verilen süre sınırlaması 1 Eylül 2013 olarak belirlenmiştir. Yani bu tarihten önce başvurusu reddedilen kişiler yeniden başvuru yapabilmektedir.

Sigortalıya Malullük Aylığına Hak Kazanma Koşulları Neler?

Malulen emeklilik aylığı almak için istenen koşullar aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

·         Yeni kanun düzenlemeleri kapsamında 25 inci maddeye uygunluk ve malullük

·         Sigortalı kişinin, işten ayrılması veya iş yerini kapatması ardından kuruma yazılı istek talebinde bulunması

·         Minimum on seneden beri sigortalı olmak

·         Normal koşullarda sigortalılar için 1800 gün

·         Bakıma muhtaç durumda malul olanlarda süre şartı olmaksızın 1800 gün bildirilmiş olmalıdır. Bildirimler malullük, yaşlılık veya ölüm aylığı prim bildirimi olmalıdır.

·         Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde kendi sigortalılık durumuna yönelik primle alakalı ödemelerin tamamlanması

Tespit tarihinde sigortalılık sonlanması şartı bulunmamaktadır. Bu durum malulen emeklilik için geçerli olan bir değerlendirmedir. 

Yeni Yasaya Göre Düzenleme Neyi Değiştirdi? 

Temel şartlar haricinde 1800 gün ve on sene koşuluna ek %60 oranında rapor gerekmektedir. Yasal açıdan düzenlenen bu durumlarda bir değişiklik olmamakla beraber %60 rapor oranı içeriğinde bazı farklılıklar görülmektedir.

·         Nakiller için kalp, akciğer ve bağırsak nakilleri malulen emekliliğin kapsamı içerisine alınmıştır.

·         Kontrol muayeneleri açısından değişiklikler olduğu ve bazı eklemeler yapıldığı bilinmektedir. Bir veya iki yıllık kontrol muayeneleri kaldırılmıştır.

·         Yeni düzenlemeyle beraber ayrıca hastalık türlerinin kapsamında da değişiklikler görülmektedir. Etkilediği organ sayısı bakımından en az 3 olan; otizm, down sendromu ve şeker hastalıkları da kapsamda değerlendirilmektedir.

Yeni Yasaya Göre Malulen Emeklilik Şartları 2022 - Resim : 1

Malulen Emeklilik İçin Nereye Başvuru Yapılır?

Başvurular nereye ve nasıl yapılacak sorusunu malulen emekli olmak isteyen herkes sormaktadır. Bu durum için öncelikle SGK müdürlüğü bünyesinde dilekçe doldurmuş ve teslim etmiş olmanız gerekmektedir. Emeklilik şartları yerine getirildiyse rapor değerlendirmesi aşaması gelmektedir. Yetkili hastaneye sevk işlemi ardından kurul raporu aldığınızda malulen emeklilik aylığı alabileceksiniz.

Malullük Aylığı Bağlanması İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Malullük aylığı bağlanması için 4A ve 4B kapsamında çalışan sigortalılar şu gerekli evrakları hazır etmelidirler;

·         Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi

·         Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi

Sigortalı işten ayrılış bildirgesi işten ayrıldıktan sonra ilk 10 gün içinde başvuru yapanlar için geçerlidir. Malüllük aylığı bağlanması için kamu görevlisi olan 4C’li sigortalılar şu evrakları gazı etmelidirler;

·         Malulen emekliye sevke ilişkin emekliye sevk onayı

·         Maluliyetin tespiti için Sağlık Kurulu rapor

Malullük Aylığı Neden Kesilir?

Malullük aylığı, sigortalıların 5510 Sayılı Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlaması ile birlikte kesilmektedir. Bunun yanı sıra kontrol muayenesi sonucu tedavinin olumlu yönde gelişmesi ve malullük durumunun ortadan kalkması sonucunda da malüllük aylığı kesilmektedir.

Bunun yanı sıra SGK tarafından kontrol muayenesi gerçekleştirilmektedir. Kontrol muayenesinde malulen emekli olanların engellilik ve iş göremezlik raporlarında belirtilen rahatsızlıklarının mevcut olmadığının anlaşılması ya da tedavi sonucunda ortadan kalkması da malüllük aylığının kesilmesine neden olmaktadır.

5434 sayılı Kanun kapsamında bağlanan malullük (adi) aylığının kesilme koşulları biraz farklılık göstermektedir. İlgili yasa kapsamında;

·         Türk Vatandaşlığından Çıkma/Çıkarılma: 5434 sayılı Kanunun 92 nci maddesi gereğince, iştirakçilerden Türk Vatandaşlığından çıkarılan, Türk Vatandaşlığını bırakan, yabancı memleket uyruğuna girenlerin (Türk Vatandaşlığını muhafaza edenler hariç) bu Kanunla tanınan her çeşit hakları düşmektedir. Ancak Sosyal Güvenlik Antlaşması yapılan ülkelerde olan o ülke vatandaşlığına girenlerin aylıkları kesilmemektedir.

·         5510 sayılı Kanunun 4/1-c statüsünde Çalışma: 5434 sayılı Kanunun 99 uncu maddesi gereğince emekli aylığı alanların kamuda emeklilik hakkı tanınan vazifelere atanmaları halinde (5510 sayılı Kanunun 4/1-c statüsünde) aylıklar kesilmektedir.  4/1-a ve 4/1-b statüsünde çalışmaya başlamaları halinde ise aylıkları kesilmemektedir.

Malulen Emeklilik Hastalık Yüzdeleri 2022

Malulen emekli olabilmek için çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olması gerekmektedir. Alınan sağlık kurulu raporunda yüzde 60’lık bir kayıp olduğu belirtilmesi karşısında kişiler malulen emekli olabilmekte. Bu raporun alınabilmesi için SGK merkezlerine başvuru yapılarak yetkili kılınan hastanelerden heyet raporu alınması gerekmektedir.

%40 raporla malulen emekli olunur mu?

Malulen emekli olabilmek için yüzde 50 ile 59 arasında olan sigortalılarda 16 yıllık sigorta süresinin ve en az 3.700 gün şartının yerine getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca Yüzde 40 ile 49 arasında olanlar 18 yıllık sigortalılık süresi ve en az 4.100 gün şartını yerine getirerek emekli olabilmektedirler.

Maluliyet 28 5 Ne Demek?

Maluliyet 28 5 ile ilgili bilgi 5510 Sayılı Kanunun 28. maddesinin 5 inci Fıkrasında yer almaktadır. İlgili kanun gereğince çalışma gücü kaybı  %60‘ın altında, ancak  % 40 ve üzerinde özürlü olanlardan:

·         Özür Oranı, % 50 ilâ % 59 arasında ise, en az 16 yıldan beri sigortalı  olmanız ve  4320 gün,

·         Özür Oranı % 40 ilâ % 49 arasında ise, en az 18 yıldan beri sigortalı olmanız ve 4680 gün,

Malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması koşulu ile yaş şartı gözetilmeksizin yaşlılık aylığı alabilmektedirler.

Maluliyet 28 8 Ne Demek?

Maluliyet 28 8 ile ilgili bilgi 5510 Sayılı Kanunun 28. maddesinin 8 inci Fıkrasında yer almaktadır. Kadın olup sigortalı çalışanlardan “Başka Birinin Sürekli Bakımına Muhtaç Derecede Ağır Engelli Çocuğu” bulunanların emeklilik yaş haddine ilişkin olarak düzenleme yapılmıştır. İlgili kanun kapsamında;

Ø  Sağlık kurulu raporları ve dayanağı tıbbi belgelerin Kurum Sağlık Kurullarınca incelenmesi sonucunda; başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu olanların ya da başka birinin sürekli bakımına muhtaç olduğuna ilişkin karar çıkması karşısında 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayınızın dörtte biri, toplam priminize eklenir ve eklenen bu süre emeklilik yaş haddinden düşülür.

Malulen Emeklilik İçin Hangi Hastalıklar Geçerli?

Malulen emeklilikte geçerli olan hastalıklar genellikle kalıtsal ya da oldukça önemli hastalıklardan oluşmakta. Malulen emeklilik için geçerli olan hastalıklar şunlardır;

·         Epilepsi

·         Bunama

·         Beyin tümörü

·         Parkinson

·         Her türlü kanser hastalığı

·         Serebral Palsi

·         MS

·         Şizofreni

·         Bipolar Bozukluk

·         Görme bozuklukları (belirli kriterler dahilinde)

·         Anemi

·         Behçet Hastalığı

·         Organ kaybı (bacak, kol vb.)

·         Böbrek ya da akciğer nakli

·         Zeka geriliği

·         Siroz

·         Kalp yetmezliği

·         AIDS

·         Verem

·         Solunum yolu hastalıkları

·         Belirli metabolizma hastalıkları

Engelli Malulen Emekli Maaşı Ne Kadar 2022?

Engelli malulen emekli maaşı asgari ücretlere gelen zamla birlikte artış gösterdi. Engel oranı yüzde 40 ile yüzde 69 arasında olanlar 842,81 lira alacak. Engel oranı yüzde 70 ve üzerinde olanlar ise engelli maaşını 2022 yılında 264,20 lira olarak alacaklar. Engel oranı yüzde 40-69 arası olan 2021 yılında 661,13 lira almaktaydı.

 

 

Yorumlar