Yabancı yatırımcının borsadan çıkışı sürüyor
Yabancı yatırımcıların, TL varlıklardan çıkışı devam ediyor.
Yabancı yatırımcı 26 Mart ile biten işlem haftasında, net 813 milyon dolarlık hisse senedi, 1,1 milyar dolarlık DİBS (Devlet İç Borçlanma Senetleri) satarak 15 yılın neredeyse en sert çıkışını yapmıştı.
2 Nisan ile biten işlem haftasında ise 364 milyon dolarlık hisse senedinin, 140 milyon dolarlık DİBS satmasıyla, son iki haftada 2,5 milyar dolara yakın çıkış gerçekleşti.
Hisse senedi piyasasında ocak ayı içinde bir miktar alım olmasının ardından yabancı yatırımcı, satış eğilimini sürdürmüştü. Tahvillerde ise düzenli alım devam etmişti ancak TCMB Başkanının görevden alınması sonrası her iki tarafta da alım eğilimi yerini satışlara bıraktı.
2019'un Temmuz ayında TCMB Başkanının görevden alınması ile başlayan faiz indirim süreci, pandemi başladığında da devam etti. Bu dönemde kredi büyümesi, enflasyon ve kur tarafındaki dengelerin bozulmasıyla eylül ayında faiz artışına gidilmişti.
Ekim ayında faizler sabit tutulmuş ve ardından kurdaki hareket bu dönemde hızlanmıştı. Kasım ayında ise döviz kurlarında görülen rekorun ardından TCMB Başkanı görevden alındı.
Son başkan Ağbal döneminde sıkı para politikası uygulandı ve faizler de yüzde 19’a yükseltildi fakat mart ayı PPK toplantısının ardından Ağbal'ın da görevden alınmasıyla TL varlıklarında kasım ayı sonrası en sert diye nitelendirebileceğimiz düşüş yaşandı.
Kur tarafında kasım sonrası yüksek seviyeler korunurken, borsada kayıpların bir kısmı geri alındı. Fakat gelişen ülke piyasalarına olan talebin azalmasıyla TL varlıklardan yabancı çıkışı da devam ediyor.
15 Nisan’da gerçekleşecek PPK toplantısındaki metin son derece önem arz ediyor ve Ağbal dönemindeki şahin tavrın korunması durumunda TL varlıklardaki oynaklığın bir miktar azalacağı öngörülüyor.
Enflasyonda mart ayındaki kur etkisiyle nisan ve mayıs döneminde de yükselişin devam etmesi beklendiği için merkezin oldukça kararlı bir dille sıkı duruşa karşı güven tazelemesi bekleniyor.