Vitalik Buterin: Dogecoin ile sorunum yok
Vitalik Buterin'den canlı yayında çok ses getirecek açıklamalar yaptı.
Yapay zeka ve teknoloji üzerine yapmış olduğu podcast ve Youtube yayınlarıyla bilinen Lex Fridman, şimdi de Ethereum kurucularından Vitalik Buterin’i ağırladı.
Bitcoin ile Ethereum’u karşılaştıran ve ikisinin birbirinden ayrı kripto paralar olduğunu belirten Buterin, Craig Wright’ın kendinin Satoshi Nakamoto olduğunu söylemesi ile alakalı de ‘O bir dolandırıcı’ yorumunu yaptı. Buterin, 2014’te yollarını ayırdığı Cardano kurucusu Charles Hoskinson ile uygun bir ortamda belki bir gün barışabiliriz de söyledi.
Podcast’in sonlarına doğru Buterin ve Fridman’ın Rusça konuşmaları da dikkat çekti.
Vitalik Buterin’in değerlendirmeleri şu biçimde:
Blokzincir ve kripto paralar internet gibi olabilir. Burada iyi senaryo ölçeklendirmenin çoğalması, işlem ücretlerinin 5-10 dolar düzeyinde olması ve herkezin blokzincirin üstünde istediğini yapabilmesidir. Yaratıcı ve enteresan işler orataya çıkabilir. Kurumsal şirketlerdeki geliştiriciler de pek çok ürün çıkarabilirler. İnternet gibi bir durum olabilir, öyle bir benimsenme…
Kötü senaryo, devletlerin bu teknolojiyi marjinalleştirmesi olur. Yasaklamaları zor ama yine de işi zorlaştırabilirler. İnsanları korkutabilirler.
“Kripto paralar olmadan arzu ettiğiniz gibi davranmak zorlaşır”
Dünyaya bir bütün gözüyle bakarsanız suç işlemek daima mümkündür. Bunu önlemek de çoğunlukla zordur. Sonuçta insanların mahremiyeti yok. Kurumsal davranışların çok da dışına çıkamıyorlar. Kripto paralar ile bağlantılı yönü olarak bunu söyleyebilirim. Kripto paralar olmadan arzu ettiğiniz gibi davranmak zorlaşır ve o zaman korkunç şeyler de meydana gelebilir.
Craig Wright sen bir dolandırıcısın!
Craig Wright daimi olarak kendinin Satoshi Nakamoto olduğunu dile getiren bir dolandırıcı… Evet, Craig Wright sen bir dolandırıcısın, şimdi beni mahkemeye ver. Bence o Donald Trump’a benziyor. Entellektüel biri değil. Bence bu yapmış olduğu bir pazarlama stratejisi. Blokların büyütülmesiyle ilgili şeyler de söyledi. Bunları hep tekrar etti ve insanlar bu tartışmada takılı kaldı. Bitcoin Cash konusunda çok dinlenen bir isim haline geldi. En sonunda da, yapmak istediği değişiklikleri yapamadı ve topluluk tarafından dışlandı.
Bitcoin paradan çok daha fazlası
Bitcoin ile ilgili beni en çok heyecanlandıran şey merkeziyetsiz olması, herkese açık ve izin gerektirmeyen bir sistem olması ve yaratıcısı kimse onun çekip gitmesi durumunda bile yok olmaması. Birçok öznel prensibi gerçekten onu koruyan özellikler arasında. Sadece paradan çok daha fazlası olduğunu düşünüyorum.
Ethereum ise genel amaçları hayata geçirmek için oluşturulan bir blokzincir. Ethereum diye bir dijital para ama var sadece bu zincir üstünde bugün DeFi dediğimiz konu hakkında pek çok projeyi de oluşturabiliyorsunuz. Finansal olmayan sistemleri de yaratabilirsiniz. Bu konu da çok uzun bir liste var. En başından bu yana Ethereum buydu. Akıllı kontratlar, bilgisayar programları olsun bunlar Ethereum’un çekirdeğini oluşturuyor.
Dogecoin’le ilgili bir sorunum yok
Ben Dogecoin’den korkmuyorum hatta Japonya’da orijinal bir Doge köpeği de gördüm. Daha önce de söyledim benim Dogecoin’le ilgili bir problemim yok. Daha önce de satın almıştım. Şimdi de elimde biraz var.
Charles Hoskinson’la belki bir gün barışırız
Aslında ona yakın olan insanlardan duyduğum kadarıyla 2014’teki Charles ile 2021’deki arasındaki büyük değişikliler varmış. Çok büyük değişim göstermiş o dönemden beri. Bence 2021’deki Vitalik de, 2014’tekinden çok daha farklıdır. Belki geçmişi unuturuz bir gün. Cardano’dan çıkan çok enteresan fikirler de var. Ethereum’la olan bakış açısı esasında oldukça farklı.
Yabancı dil sınırları kaldırır. Çok fazla dil konuşabilmenin avantajları var. Ben Rusça konuştuğum zaman çok pragmatik oluyormuşum. İnsanlar öyle diyor. Çince konuşunca da çok şirinmişim! Çok fazla kültürü tanıdığın zaman coğrafi sınırları da kafanda kaldırmış oluyorsun.