Ücretli çalışan sayısı son bir yılda yüzde 6,3 arttı
TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre ücretli çalışan sayısında geçen yıla göre artış gözlemlendi. Geçen yıl 13.7 milyon civarında olan ücretli çalışan sayısı bu yıl 14.6 milyona yükseldi. 2022 yılının Haziran ayına ait verilere göre geçen yılın aynı dönemine göre %6,3’lük bir artış meydana geldi.
Yapılan resmi açıklamalar doğrultusunda işsizlik ile ilgili detaylı istatistikler yayınlandı. Buna göre işsizlik seviyelerinde düşüş meydana gelirken çalışan sayısı da bir hayli yükseldi. Geçen yıla oranla %6,3 düzeyinde artış yaşayan ücretli çalışan sayısı 14 milyonu aştı. İstihdam programları çerçevesinde artan ücretli çalışan sayısı bu alanda ekonomik göstergelere de olumlu yansıyor.
Ücretli çalışan sayısı aylık bazda yüzde %1,1 arttı
Aylık bazda yapılan araştırmaya göre 2022’nin haziran ayında ücretli olarak çalışan kişi sayısı artış gösterdi. Mayıs ayına göre %1,1 artış gösteren ücretli çalışan sayısı toplamda 14.6 milyona yükseldi. Haziran ayı içerisinde yaklaşık 150 bin kişinin ücretli işlere girdiği belirtilirken bu rakamlar aynı zamanda tüm zamanların rekoru olarak kaydedildi.
Bakanlıklar tarafından yapılan istihdam programları çerçevesinde ücretli çalışan sayısının arttırılması amaçlanıyor. Her ay düzenli olarak istihdamı arttırmayı amaçlayan programlar bu alanda işsizlik seviyelerinde de düşüşe neden oluyor. Ücretli işçi sayısını arttıran işverenlere yönelik yapılan prim destekleri de bu alanda çalışan sayısını arttırmaktadır.
İşsizlik seviyelerinde Covid-19 pandemi sürecinde gelen artışlar yerini düşüşe bıraktı. Pandemi ve Rusya – Ukrayna krizinin üst üste gelmesiyle ekonomik alanda yaşanan daralmalar yaz ayıyla birlikte yerini yükselişe bırakıyor. Başta işsizlik rakamları olmak üzere ücretli çalışan sayısı ve istihdam rakamları incelendiğinde Türkiye’nin yaz aylarında ekonomik olarak iyimser bir tablo izlediği görülüyor.
TÜİK’e göre işsizlik düştü
TÜİK tarafından açıklanan raporlara göre işsizlik seviyelerinde de bir düşüş meydana geldi. İşsizlik yılın ikinci çeyreğinde %10,6 olarak hesaplandı. Yayımlanan rapora göre iş gücünün artış gösterdiği görülüyor. Hem genel işsizlik hem de genç işsizlik rakamlarının düştüğü belirtilirken ülkenin iş gücünde ise belirgin bir artış meydana geldi.
Yapılan araştırmaya göre bir önceki dönem %11 olarak açıklanan işsizlik oranları son çeyrekte %10,6’a kadar geriledi. İşsizlik oranlarının cinsiyete göre dağılımlarına bakıldığında ise erkeklerde %8,9 iken kadın işsizlik rakamları %13,9 olarak açıklandı. İşgücü istatistiklerine göre ikinci çeyrekte 722 bin kişilik bir artış gözlemlendi. Toplamda 34.4 milyon kişiye ulaşan işgücüne katılımda erkeklerin payı %71,7 iken kadınlarda bu oran %35,3 oldu.
Genç işsizlik rakamlarına göre işsizlik seviyelerinde düşüş görüldü. 15 – 24 yaş grubuna kapsayan genç işsizlik rakamları bir önceki dönem %20,7 iken son çeyrekte %20,4’e geriledi. Genç işsizlikte erkeklerin oranı %17,1 olarak hesaplanırken kadınlarda bu oran %26,3 olarak tahmin edildi.