Türkiye dijital vergiyi kaldırma konusunda ABD ile anlaşma sağladı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, çok uluslu şirketlerin vergilendirilmesine ilişkin yeni kurallar ve mevcut dijital hizmet vergilerine geçiş süreciyle ilgili bir duyuru paylaştı.
ABD ile Türkiye dijital hizmet vergisinden yeni bir küresel anlaşmaya geçiş konusunda anlaşma sağladı. ABD Hazine Bakanlığından Pazartesi akşamı yapılan açıklamada, hali hazırda Avusturya, İngiltere, İtalya, İspanya ve Fransa ile sağlanan anlaşmaya Türkiye'nin de dahil olduğu aktarıldı.
137 ülke tarafından imzalanan global anlaşma, en büyük çok uluslu şirketlerin kârlarının bir kısmının tekrar tahsis edilmesini ve yüzde 15'lik bir küresel minimum vergi oranı belirleneceğini tahmin ediyor.
Anlaşma öte yandan, ülkelerin Google Inc. ve Facebook Inc. gibi teknoloji devlerinin gelirlerini hedefleyen ve ABD ile ticaret gerilimlerinin artmasına yol açan dijital vergi tedbirlerine son verilmesi çağrısında bulunuyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı da açıklama yayınladı
Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan açıklamada da, ''Türkiye ve ABD, Türkiye'nin Dijital Hizmet Vergisi ve ABD'nin Dijital Hizmet Vergisine ilişkin ticari tedbirleri bakımından, Tek Taraflı Önlemler Uzlaşması kapsamında geçerli olan şartların aynısının Türkiye ile ABD arasında da geçerli olacağı konusunda anlaşmışlardır.'' ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, “Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri, bu uzlaşı kapsamındaki taahhütler konusunda ortak bir anlayışa sahip olunması için yakın temasta kalacak ve bu konuda görüş farklılıkları olması halinde bu durumu yapıcı diyalog yoluyla çözmeye çalışacaklardır.” denildi.
ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi, bir dizi ülkenin dijital vergi tedbirleri ile ilgili soruşturma başlatmış ve ticari misilleme önlemleri tehdidinde bulunmuş fakat bu önlemleri 29 Kasım tarihine kadar askıya almıştı. Potansiyel tarifelerle hedeflenen Hindistan hariç bütün ülkeler ABD ile bir anlaşma imzalamış oldu.