TÜRK-İŞ: Gıda harcamaları temmuz ayında yüzde 1,35 oranında arttı
TÜRK-İŞ tarafından yayınlanan verilere, gıda harcamaları temmuz ayında aylık yüzde 1,35, yıllık yüzde 20,65 arttı.
TÜRK-İŞ tarafından yayınlanan verilere, gıda harcamaları temmuz ayında aylık yüzde 1,35, yıllık yüzde 20,65 arttı.
TÜRK-İŞ tarafından 34 yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan, “Açlık ve Yoksulluk Sınırı” araştırması ücretli çalışanların “geçim şartlarını” ortaya koyan önemli bir çalışmadır.
TÜRK-İŞ Araştırmasının Temmuz 2021 ayı sonucu şöyle:
''Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.903,41 TL,
gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 9.457,36 TL,
bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3.546,22 TL olmuştur. Ülkemizde aylık net asgari ücret 2.825,90 TL’dir. Bu ücret düzeyinde milyonlarca çalışan bulunmaktadır. Kayıt dışı istihdam edilenler, işsizlik baskısıyla bu yetersiz ücretin bile altında yaşamını sürdürmek zorunda kalmakta, “mülteci” konumunda çalışanlar ise ucuz iş gücünün merkezinde yer almaktadır. Çalışanların mevcut gelir düzeyi ile temel ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama tutarı arasındaki fark geçim şartlarındaki ağırlığın önemli bir göstergesidir. Çalışma hayatını doğrudan etkileyen bu alanda sosyal devlet ve sosyal adalet temelinde yeni bir “gelirler politikası” uygulanması gereği açıktır.
Asgari ücret yine açlık sınırının altında kalmaktadır. Asgari ücret ile bir kişinin yaşam maliyeti arasındaki fark bu ay itibariyle 720 TL’dir (2020 yılının temmuz ayı itibariyle net asgari ücret 2.324,70 TL ve bir kişinin aylık yaşama maliyeti asgari ücretin 594 TL üstünde 2.919 TL olarak hesaplanmıştır).
Dört kişilik bir ailenin sadece gıda harcaması (mutfak masrafı) geçen aya göre 39 TL, yılbaşına göre 313 TL ve geçen yıla göre 497 TL artmıştır. Yapılması gereken toplam harcama tutarı (aile bütçesi) ise aylık 126 TL, yıllık 1.619 TL tutarında artmıştır.''
TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2021 yılının temmuz ayı itibarıyla şu şekilde gelişti:
''Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,35 oranında artış gösterdi.
Yılın ilk yedi ayı itibarıyla fiyatlardaki artış yüzde 12,10 oranında gerçekleşti.
Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 20,65 oldu.
Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 18,48 olarak hesaplandı.''