Türk ekonomisinin o ilham veren liderleri nasıl bir 2021 öngörüyor?
İş dünyası tarihinin en zorlu yılını geride bırakırken “liderlik” kavramının şirketler için ne denli hayati olduğunu da bir kez daha test ettik. Peki, Türk ekonomisinin o ilham veren liderleri nasıl bir 2021 öngörüyor? Hedeflerinde neler var?
LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük: Bu yıl tüm dünyanın dengeleri değişti. Tüm şirketler 2019 yılında bütçe planları ve hedeflerini tüm dünyanın etkileneceği pandemiyi öngöremeden yaptı.
2021 Ocak-Şubat aylarında aşı uygulamalarının ardından, Nisan ayı itibarıyla normale dönüş sürecinin başlayacağını öngörüyorum. Normalleşmeyle birlikte LC Waikiki yatırımlarına devam edecek. Bu yatırımlar fiziksel mağazalarımızı ve e-ticaret kanalımızı kapsayacak. Ayrıca önümüzdeki yıl, tekil mağazalar olarak adlandırdığımız LCW Steps, LCW Dream, LCW Look, LCW Home ve XSide gibi alt markalarımız için yatırımlarımız sürecek ve yeni mağazalar açmaya devam edeceğiz.
Arzum CEO’su Mete Zadil: Covid-19 ile birlikte gelen değişime en hızlı şekilde adapte olan markalardan biriyiz. Gerek pandemide, gerekse İzmir depreminde elimizden gelenin en iyisini yapmaya konsantre olduk, hem kendi motivasyonumuzu hem de tüketicilerimizin motivasyonunu yüksek tutmaya çalıştık.
Sürdürülebilir iş modelimizde üretimde kaynak tasarrufu ve geri dönüşüm gibi iki temel konunun üzerinde duruyoruz. E-atık konusuna büyük önem veriyoruz. Sorumlu marka kimliğimizle 2020’de “Ürün Yenileme” projemizi hayata geçirdik. Şirket kaynaklarımızı tasarruflu kullanmayı ve çevreye olan olumsuz etkiyi azaltmayı amaçladığımız bu projeyle; satış iadesi olarak gelen, sıfır tüketici kullanımına sahip olan ürünleri yeniliyoruz ve parçalama yöntemiyle yedek parça olarak tüketiciye tekrar sunuyoruz.
Eker Süt Ürünleri Genel Müdürü Ahmet Eker: Tüm bu zorluklar Eker olarak stratejilerimizi ve önceliklerimizi revize etmemize, market.eker.com sitesiyle online satışa başlamamıza, probiyotik yoğurt ürün gamımızı geliştirmemize ve Kral Şakir karakteriyle iş birliğimize vesile oldu. 2021’nin ilk 6 aylık döneminde pandeminin olumsuz etkilerinin azalarak devam edeceğini ve fonksiyonel gıda trendinin güçleneceğini öngörüyoruz. İkinci 6 aylık dönemde ise ev dışı tüketimde büyük bir sıçrama yaşanacağına ve tüketimde hızlı bir toparlanma olacağına inanıyoruz.
Peyman CEO’su Kaan Baral: 2020, koronavirüs salgınıyla zorlu ve sürpriz bir sınava tabi tutulduğumuz bir yıl oldu. Pandemi dönemi, her sektör gibi kuruyemiş sektörünü de önemli ölçüde etkiledi. Şirketlerin geleceği görmekte güçlük çektiği bu süreçte inovasyon ve üretime daha fazla yatırım yaparak, iç pazardaki talep artışını karşıladık ve ihracattaki hareketliliği kendi lehimize çevirdik.
2021 yılında da ambalajlı, güvenilir ürünlere olan ilginin artmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Peyman olarak, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarıyla birlikte, tüm faaliyet alanlarımızda dijital sistemlere yatırımı artırarak devam ettireceğiz. 2021 ve sonrasında, ulusal ve uluslararası pazardaki konumumuzu güçlendireceğiz. İhracat alanında, gelecek 5 yılda 3 kat büyüme hedefiyle yatırımlarımızı sürdüreceğiz.