Trader'lar, BOTAŞ'tan yüzde 1 ila yüzde 6,4 arasında zam bekliyor

Trader'lar, BOTAŞ tarafından mayıs ayı doğal gaz toptan satış tarifesine yüzde 1 ile yüzde 6,39 arasında bir zam yapılmasını bekliyor.

Trader'lar, BOTAŞ'tan yüzde 1 ila yüzde 6,4 arasında zam bekliyor

Trader'lar, Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) tarafından mayıs ayı doğal gaz toptan satış tarifesine yüzde 1 ile yüzde 6,39 arasında bir zam yapılmasını bekliyor.

Uzun vadeli doğal gaz alım sözleşmeleri kapsamında gaz alım fiyatları petrol ve türevlerine endeksli olan BOTAŞ, doğal gaz alımının büyük bir bölümünü Rusya'dan boru hatlarıyla tedarik ettiği gaz ile karşılıyor. Bu sözleşmeler kapsamında gaz alım fiyatı petrol ve türevlerindeki hareketlere göre 3 ayda bir güncelleniyor.

BOTAŞ'ın Azerbaycan Şah Deniz I sahasından yıllık 6 milyar m³ hacminde gaz alımını kapsayan sözleşme 17 Nisan tarihinde sona erdi. Bu sahayı işleten konsorsiyumun en büyük paydaşı BP'nin yaptığı açıklamaya göre ise aynı tarihte Türkiye'ye yapılan iletim geçici olarak kesildi. Açıklamada ayrıca, yeni bir anlaşma için BOTAŞ ile görüşmelerin sürdüğü, ancak henüz bir uzlaşmanın sağlanamadığı da bildirilmişti.

BOTAŞ'ın mayıs ayında da zam uygulayacağına kesin gözüyle bakan trader'lar, Q1'21 döneminde artan petrol fiyatlarının uzun vadeli sözleşmeler kapsamında gaz alım maliyetlerini artırdığını, TL'deki değer kaybının ve yüksek volatilitenin ise hala devam ettiğini belirterek, BOTAŞ tarifesine uygulanacak zam ile ilgili öngörüde bulunmanın oldukça zor bir hale geldiğini söylüyor.

BOTAŞ, nisan ayında elektrik üretimi amaçlı kullanım toptan satış fiyat tarifesine önceki aya göre yüzde 1 zam yaparak 1,456845 TL/Sm³ (0,13692152 TL/kWh) seviyesine yükseltmişti.

Şirket ocak, şubat ve mart aylarında da yüzde 1 oranında zamlar yaparak elektrik üretimi için kullanımda geçerli tarifeyi sırasıyla 1,414000 TL/Sm³ (0,13289474 TL/kWh), 1,428140 TL/Sm³ (0,13422368 TL/kWh) ve 1,456845 TL/Sm³ (0,13692152 TL/kWh) olarak revize etmişti.     

Bir trader, şirketin elektrik üretimi için tarifeyi nisan ayında 1,550000 TL/Sm³ seviyesine yükseltebileceğini, ancak şu ana kadar devam eden fiyat politikası nedeniyle zam oranının yüzde 1 olmasının da ihtimal dahilinde olduğunu iletiyor.

Martın ikinci haftasında açıklanan Ekonomi Reform Paketi kapsamında kamu fiyat artışlarının gerçekleşen değil 'hedef enflasyon' oranına göre yapılacağı belirtilmişti. Bazı piyasa katılımcıları ise BOTAŞ'ın ülkedeki ticari koşullara aykırılık yaratmadan ve 'hedef enflasyon' sınırını aşmadan zam uyguladığını ve uygulayacağını savunuyor.

Etiketler