Torba yasayla gelen vergi artışı dikkat çekti!

Resmi Gazete'de yayımlanan son yasa geçişiyle birlikte finans sektöründe vergi artışına gidildi. 7394 sayılı torba yasanın yürürlüğe girmesiyle söz konusu sektörde...

Torba yasayla gelen vergi artışı dikkat çekti!

Resmi Gazete'de yayımlanan son torba yasa kanunuyla finans sektöründe uygulanan kurumlar vergisi yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarıldı. Yapılan resmi açıklamanın ardından söz konusu kanun, 7394 sayılı torba yasanın yürürlüğe girmesiyle hayata geçmiş oldu.

Yürürlük maddesi de dahil olmak üzere 40 maddeden oluşan yeni yasa doğrultusunda; bankalar, faktoring ve finansal kiralama şirketleri, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili Döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketlerinde uygulanan kurumlar vergisi yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarıldı. Kurumlar için uygulanması planlanan ve yürürlüğe giren yeni yasanın 2022 yılında da geçerli olacağı ayrıca belirtildi.

Basına yönelik yeni hamleler de geldi!

Yürürlüğe giren yasayla birlikte söz konusu yasaya tabi tutulan şirketler özelinde; basın aracılığıyla şirket itibarını zedeleyebilecek, şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olan ya da bu yolla asılsız haber yapana 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve bin günden 2 bin güne kadar adli para cezası verilmesi de ayrıca yer buldu. Olası yaşanılacak durumun ise özel veya kamusal zarar doğrultusunda 1 ila 6 kat arasında değişim gösterebileceği de belirtildi.

Yasa kapsamında ayrıca, vergi kaçakçılığı suçlarına yönelik olması planlanan yeni bir düzenleme getirilmesi de planlanıyor. Söz konusu yeniliklerle kaçakçılık suçlarının da zincirleme suç kapsamına girerek, cezai yaptırımının artırılacağı öngörülüyor.

Yabancıya satılan taşınmazlarda süre uzatıldı!

Yabancılara yönelik konut veya iş yeri alımında uygulanan katma değer vergisi (KDV) istisnasında da yenilikler dikkat çekiyor. Bu doğrultunda gayrimenkulü elde tutma süresinde de değişiklikler geliyor, elde tutma süresi 1 yıldan 3 yıla çıkarılıyor. Sermaye şartının yerine getirilmemesi durumunda ise finansman şirketlerin mağduriyetini en aza indirecek yeni düzenlemeler planlanıyor.