TİM/Gülle: 15 yılda ihracatımız büyük ivmeyle artacak
Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması ise şöyle
"Ülkemiz güvenilir tedarikçi olarak öne çıktı"
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türk bayrağını 220'den fazla ülkede dalgalandıran ihracatçı için yeni yol haritası ve yeni vizyon niteliğindeki çalışması 'İhracat 2021 Raporu'nu kamuoyu ile paylaştı. Türkiye ekonomisine ve ihracat ekosistemine fayda sağlayacak raporda; odak tema ise 'Küresel Tedarik Zincirindeki Değişim' olarak belirlendi.
İhracatın yarınlarına ışık tutacak dört ana başlıktaki raporda; gelecekte ihracatta en çok hangi sektörlerin yıldızının parlayacağı ve yıllık ihracat öngörüleri de yer aldı. 2035 yılında 69,9 milyar dolarlık ihracat yapması beklenen Otomotiv Endüstrisi'nin ilk sırada, 42,2 milyar dolar ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri'nün ikinci sırada, 24 milyar dolar ile Hazır giyim ve Konfeksiyon sektörünün üçüncü sırada olacağı öngörüsü rapora yansıdı.2035'te ihracat artışının en yüksek yaşanacağı sektörün, yüzde 425'le Savunma ve Havacılık Sanayii olacağı öngörüsü raporda belirtildi. Bu sektörü sırasıyla yüzde 297 artışla Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller, yüzde 179 artışla Makine ve Aksamları, yüzde 164 artışla Halı ve yüzde 156 artışla Mücevher sektörünün takip edeceği öngörüsü de raporda aktarıldı. 'Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye' hedefi için projelerini bir bir hayata geçiren TİM, rapor lansmanında tek tuşla ihracatçıyı dünya ile buluşturarak ihracat hacmini artıracak bir lojistik portalın da faaliyete geçireceği müjdesi verdi.
TİM Başkanı İsmail Gülle, "Son 6 aylık ihracatımız, 100 milyar doları aştı. Önümüzdeki 15 yıl içerisinde, ihracatımızın büyük ivmeyle artacağını bekliyoruz. Göreve geldiğimizden beri, yıllık ihracat hedeflerimizi her seferinde fazlasıyla aştık. Ülkemiz için daha fazla üretmeye, ihraç etmeye devam ediyoruz. TİM olarak, lojistikte küresel olarak yaşanan soruna, ulusal bir çözüm getirmek adına hazırlıklarımızı tamamladık. Çok yakında, Türkiye Lojistik Portalımızı faaliyete geçirerek, bu portalı ihracatçılarımızın dünyaya açılan kapısı haline getireceğiz.Portalı ile, ihracat hacmimiz artarken, lojistik noktasında önemli avantajlar elde edeceğiz. Portal, lojistik firmalarıyla ihracatçılarımız arasında bir köprü vazifesi görecek. Ürünlerimiz, dünyanın dört bir köşesine artık daha hızlı, daha ucuz ve daha güvenli bir şekilde ulaşacak" dedi.
61 İhracatçı Birliği, 27 sektörü ile 100 bin ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracat hedefine ulaşmak ve 'Made in Türkiye' markasını güçlendirmek amacıyla çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Bu kapsamda TİM, ihracatçı için yeni yol haritası ve yeni vizyon niteliğindeki çalışması 'İhracat 2021 Raporu'nu kamuoyu ile paylaştı. Bu yılla birlikte üçüncüsü yayınlanan; ihracat beklenti ve öngörülerin detaylarıyla yer aldığı rapor, özellikle pandemi sonrası için ihracatçıya rehber niteliği taşıyor.
Raporda odak tema 'Küresel Tedarik Zincirindeki Değişim'
TİM Başkanı İsmail Gülle tarafından içeriğinin paylaşıldığı dört ana başlıktaki raporda odak tema 'Küresel Tedarik Zincirindeki Değişim' olarak belirlendi. Rapor; 'Küresel Ekonomi ve Türkiye Ekonomisi: 2020 Performansı ve 2021 Beklentileri, Küresel Ticarette Orta Ve Uzun Vadeli Trendler: Türkiye İçin Fırsatlar ve Riskler, Odak: Küresel Tedarik Zincirlerindeki Dönüşüm Süreci ve TİM 2021 Ajandası'nı içeriyor. Raporun basın lansmanına, TİM Başkanı İsmail Gülle'nin yanı sıra TİM Yönetim Kurulu Üyeleri ile Birlik Başkanları da katıldı. Lansmanda, rapora katkıda bulunan Prof. Dr. Emre Alkin, Dr. Can Fuat Gürlesel ve Prof. Dr. Çağrı Erhan da yer aldı. Alkin ve Gürlesel raporla ilgili birer sunum yaptı.
Tek tuşla ihracatı artıracak portal geliyor
Lansmanda ayrıca ihracat hacmini artıracak bir projenin de hayata geçeceği müjdesi verildi. İhracatçılar, dünyaya açılacağı portal sayesinde hem daha çok ihracat yapacak hem de lojistik noktasında önemli avantajlar elde edecek.
"Her senaryoya hazırlıklı olmalıyız"
İhracatın yarınlarına ışık tutacak çalışmalar gerçekleştirdiklerine dikkat çeken TİM Başkanı İsmail Gülle "İhracat 2021 Raporumuz da, bu vizyonun önemli bir parçası. Yarına hazırlanmak için geleceği bugünden görmeli; her senaryoya hazırlıklı olmalıyız. Gerek ihracat ailemiz gerekse dünyada ilklerle dolu, zorlu bir yılı geride bıraktık. 2020; ekonomiyi, ticareti ve iş yapma biçimlerini doğrudan etkilediği bir yıl olarak tarihe geçti. İkinci Dünya Savaşından bu yana ekonomideki en ciddi durgunluk yaşandı. Ancak ülkemiz G-20 ülkeleri arasında, böylesine zorlu bir yılı, ekonomik büyüme ile kapatan iki ülkeden biri oldu. Tüm zorluklara rağmen üretimi, ihracatı hiçbir zaman durdurmadık. Birçok sektörde yıllık bazda ihracat rekorları kırarken, özellikle nisan ve mayıs aylarında, tüm dünyada ticaretin durmasının etkisiyle yaşadığımız daralmanın olumsuz etkilerini yıl sonuna kadar bertaraf ettik. Hatta aralık ayında da tüm zamanların en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdik. Bu yıl artık geleneksel bir yapıya kavuşan raporumuzun üçüncüsünü, yeni vizyonumuzu, yeni yol haritamızı paylaşıyoruz" dedi.