THK yangın uçakları yeniden havalanıyor
THK, bünyesinde bulunan ve çalışabilir durumdaki 6 yangın uçağından 4'ünün revizyonu için TUSAŞ ile anlaştığını duyurdu.
Geçtiğimiz yılın yaz mevsiminde gerçekleşen büyük orman yangınları sırasında kullanım dışı olmalarından dolayı hangardan dahi çıkamayan THK'nın yangın uçakları tekrar havalanmak için geri sayımı tamamlamak üzere.
Türk Hava Kurumu (THK) Kayyum Heyeti Başkan Vekili Abdullah Kaya, bünyelerinde bulunan ve çalışabilir durumdaki 6 yangın uçağından 4'ünün revizyonu için Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile anlaştıklarını belirterek, "TUSAŞ, bu uçakların malzeme tedarikini bedava dağıttığı olarak yapmaya başladı. Böylece uçaklarımızı, yangın sezonuna hazır hale getireceğiz. 6 uçaktan geriye kalan 2 yangın söndürme uçağı için 2,5 000 000 dolar gibi bir paraya ihtiyacımız var, bunu da karşıladığımız takdirde 6 uçak da yangın söndürme sezonuna hazır hale gelebilecektir" dedi.
Kaya, dünyada faal durumda 25 "CL-215T" (turbo motor) uçağı olduğunu ifade ederek, pistonlu yani THK'de olan "CL-215"lerden de 16 tane bulunduğunu söyledi. "CL-215" yangınla mücadele uçaklarından 9'unun THK envanterinde olduğunu söyleyen Kaya, bunların büyük bakımlar ve malzeme ihtiyacı sebebiyle atıl duruma düştüğünü bildirdi.
Kaya, geçen seneden itibaren 6 yangın uçağını, yangın söndürme faaliyetlerine katılması için ihaleye hazırladıklarını fakat istenilen "turbo motor" koşulu sebebiyle katılamadıklarını kaydetti.
"Pervanelerin revizyonu, Kayseri'deki İkinci Hava Bakım Fabrikası'nda yapılıyor" diyen THK Teknik Genel Müdürü Cemal Balıkçı da uçakların turbo-prop motora dönüştürmesi halinde 6-7 yıl daha destek olacaklarını belirtti. Balıkçı, bunları "CL-415" ve "CL-515" uçaklarıyla güçlendirmek istediklerinin altını çizdi. Balıkçı, uçakların 4 bin 900 litre su ve 500 litre köpük kapasitesine sahip olduğunu göle, denize çok daha kolay ve hızlı iniş yapabildiğini kaydetti.