Temettü Nedir, Temettü Hisse Ne Demek? Temettü Nasıl Alınır?
Şirketine yatırımcı çekmek isteyen, belirli bir büyüklüğe ulaşmış pazar lideri olan şirketler, temettü verir.
Temettü ( kar payı) bir şirketin x dönem içerisinde elde ettiği karı, yatırımcılarına ve ortaklarına sahip oldukları pay oranınca ödenmesidir. Şirketler kar amacı güden ticari kuruluşlardır, haliyle elde ettikleri karı, şirketin sahiplerine dağıtması beklenen bir eylemdir. Fakat bu her şirketin temettü dağıttığı anlamına gelmez.
Hangi şirketler temettü verir?
Şirketine yatırımcı çekmek isteyen, belirli bir büyüklüğe ulaşmış pazar lideri olan şirketler, temettü verir. Temettü, şirkete yapılacak olan yatırımından daha fazla kar elde etme imkanı sağladığı için yatırımcı çeker ayrıca belirli bir pazar büyüklüğüne ulaşan, kağnı hızında büyüyebilen şirketler de yatırımcılarını korumak ve hissede kalmasını sağlamak için temettü verebilirler.
Temettü nasıl dağıtılır, verilir?
Temettü iki türlü dağıtılabilir, birincisi nakit temettü, ikincisi de hisse bazlı temettüdür. Özellikle uzun vadeli hisse senedi yatırımcıları, hisse olarak verilen temettüleri daha çok tercih eder.
Hisse olarak verilen temettüler
Diyelim ki piyasa değeri 10 milyon TL olan bir şirkete 500 bin liralık yatırım yaptınız, yani şirketin yüzde 5'ini satın aldınız. Şirket sene sonunda 1 milyon TL net kar açıkladı ve bunun yarısını yani 500 bin lirayı hisse bazlı temettü olarak dağıtacağını bildirdi. Bunun üzerine dağıtılacak net temettü tutarı 500 bin TL ve sizin şirketteki payınız yüzde 5 olduğu için, 25 bin TL değerinde hisse senedi alırsınız. Şirketin lot fiyatının 25 TL olduğunu farz edersek, 1 bin adet hisse senedi lotu satın alır ve şirketteki payınızı yüzde 5'ten yüzde 5,25'e yükseltirsiniz. Yani artık şirketin daha fazlasına sahip olmuş olursunuz.
Nakit ödenen temettüler
Burada da yukarıdaki örnekteki gibi temettünün nakit olarak ödenmesi söz konusudur. Örnek verecek olursak, yukarıda 25 bin TL temettü alındığından bahsetmiştik. Bu temettü, stopaj vergisi kesildikten sonra, yani %15 vergiden sonra ( 3750 TL vergi kesintisi) 21250 TL net temettü ödenir. Kişi, bu temettülerle yeniden hisse alabileceği gibi, kendi ihtiyaçları için de kullanabilir.
Temettüden sonra hissenin düşmesi
Bu durumla sıkça karşılaşmaktayız. Şirket temettü ödedikten sonra, cebinden para çıkacağı için haliyle hissenin değeri düşer. Fakat yatırımcılar temettülerle yeniden hisse alacağı için, şirket kısa sürede eski değerine geri dönecektir.
1- Normal şartlarda, dağıtılan toplam temettünün, şirketin piyasa değerine oranı kadar hisse senedinin düşmesi beklenir.
2- Düşen hisse senedinin akabinde, yatırımcılar yeniden hisse senedi alarak şirketin fiyatını artırır.
3- Üstelik şirket temettü dağıtmadan önce ve sonra, şirketin hisse senedi talebi artacağından, temettü dağıtımından sonraki düşüş, çoğu zaman önemsizdir.
4- Şirketin mali tabloları veya yönetimi kötüye gidiyorsa, temettü dağıtımından sonra insanlar yeniden hisse almadığı için şirket hisseleri yükselmez. Kısacası yatırımcılar kaybettikleri parayı temettülerle geri alır ve tekrar senede yatırmazlar.
Temettü HESAPLAMA
Temettü hesaplama işlemi, dağıtılacak net temettü tutarının, şirketin piyasa değerinin yüzdesine olan oranı ve sizin sahip olduğunuz payın şirketin yüzdesine olan oranı ile bulunabilir. Aşağıdaki tablomuzu inceleyebilirsiniz.
Temettü hisseleri
Temettü hisseleri, temettü veren hisse senetleri anlamına gelir. Az önce de bahsettiğimiz üzere, her hisse senedi temettü vermek zorunda değildir. Genellikle büyüyen şirketler, elde ettikleri karı büyümek için kullandıklarından temettü vermez veya az verirler.
VESTL
%19.5
ISDMR
%14.5
EREGL
%10.2
AKGRT
%9.3
DOAS
%8.5
VESBE
%7.5
TOASO
%7.5
ENJSA
%6.7
AEFES
%6.7
YGGYO
%6.7
TTKOM
%6.6
TCELL
%6.4
ANHYT
%6.2
TTRAK
%5.7
Yukarıda gördüğünüz isimler, hisse senetlerinin borsa kodları, oranlar ise son ödenen temettünün şirketin piyasa değerine olan oranıdır, yani temettü oranıdır. Bunlar son oranlar olduğu için, gelecekte bu kadar temettü ödeyecekleri anlamına gelmemektedir.
Temettü nedir, nasıl alınır
Temettü, şirketin elde ettiği karın, yatırımcılarına ve ortaklarına belirli bir oranda dağıtılmasıdır. Temettü alabilmek için, temettü veren bir hisse senedi satın almalı ve temettü tarihini beklemelisiniz.
Temettü nereye yatar
Temettü yatırım hesabınıza yatar. Hisse senedi satın alıp sattığınız hesabınız, yatırım hesabınızdır. Temettü ödemeleri buraya yatar. Bu ödemeleri çekebilmek için, yatırım hesabınızdan, vadesiz TL hesabınıza transfer ( virman) yapmanız gerekir.
Temettü Nasıl Alınır
Temettü alabilmek için, temettü veren bir hisseye ortak olmalısınız. Tabi ki temettü veren hisse senetleri, her zaman temettü verecek diye bir kural yoktur. Unutmayınız ki temettü, yalnızca kar elde edildiğinde verilebilir. Şirket zarar ederse, temettü alamazsınız.
Temettü almak için ne zaman hisse almalı
Bunun için uygun bir tarih yoktur. Sadece temettü amaçlı hisse senedi yatırımı doğru bir davranış değildir. Çünkü temettü ödendikten sonra şirketin piyasa değeri, ödenen temettüye oranla düşecektir, hatta vergi ödediğiniz için, paranız azalır. Bu sebeple, normalde yatırım yapmak için seçtiğiniz ve analiz ettiğiniz bir şirkete yatırım yapmalı, sadece temettü amaçlı hisse almamalısınız.
İstikrarlı temettü veren hisseler
İstikrarlı temettü veren hisseler, uzun süredir hemen hemen aynı oranda, istikrarını kaybetmeden temettü ödemiş hisseler demektir. Bu hisseler genellikle azdır fakat vardır.
ENJSAGENERJİSA ENERJİ A.Ş.: 6.73%
VESBEGVESTEL BEYAZ EŞYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.: 6.54%
ANHYTGANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. 6.34%
ISDMRGİSKENDERUN DEMİR VE ÇELİK A.Ş. 6.12%
Aselsan temettü hesaplama
Aselsan, piyasa değeri 54,49 milyar TL olan ve %0,73 oranında temettü dağıtmış şirkettir. Bu oran, şirketin 397 milyon TL temettü dağıttığı anlamına gelir. Sizin alacağınız payı hesaplayabilmek için de, ne kadar pay sahibi olduğunuzu bilmemiz gerekir.
Toplam Yatırım: 54.490 TL, şirketteki pay oranı milyonda 1.
Elde Edilecek Net Temettü: milyonda bir pay için 397 TL brüt, 337,45 TL net temettü.
Temettü ne zaman dağıtılır
Temettü Türkiye'de yılda bir defa dağıtılır, fakat bazı gelişmiş ülke borsalarında 6 ayda bir veya 3 ayda bir dağıtıldığı da mümkün olmaktadır.
Vestel temettü hesaplama
Vestel, yüksek temettü veren şirketlerden biridir. Ödediği temettü oranı %24,78 olarak gözükmektedir. Piyasa değeri 9 milyar 530 milyon TL olan Vestel, 2 milyar 361 milyon TL brüt temettü, 2 milyar 7 milyon TL net temettü dağıtmıştır. Buna göre;
Şirketteki payı tutarınız 1 milyon TL ise, şirketteki payı oranınız 9530'da 1'dir.
Bunu, şirket piyasa değerini, yatırım tutarınıza bölerek hesaplayabilirsiniz.
Buna göre şirketin dağıttığı net temettünün 9530'da 1'ini alacaksınız.
2 milyar 7 milyon / 9530 = 210,598 TL
Net temettü verimliliği: %21,05