TCMB Enflasyon Raporu önizlemesi...

Tera Yatırım ekonomisti Enver Erkan, yarın açıklanacak Enflasyon Raporu’nda son dönemdeki şahinleşmenin altını bir kez daha çizilmesini beklediğini yazdı. İşte Erkan'ın yazısı...

TCMB Enflasyon Raporu önizlemesi...

TCMB, yarın 2021 yılının ilk Enflasyon Raporu’nu açıklayacak. 21 Ocak’taki PPK kararlarında faiz artışı yapmayan TCMB, bununla birlikte sıkı para politikasının “uzun süreli” uygulanacağına ve gerekirse ek sıkılaşma yapılabileceğine dair ibareler ekleyerek, enflasyona karşı “şahin” mesajlar vermişti. Merkez Bankası’nın söz konusu sözel yönlendirmeyi devam ettirerek, son dönemdeki şahinleşmenin altını bir kez daha çizmesini bekleriz. 

Kasım ayının başında; Merkez Bankası ve ekonomi yönetiminin değişimi ile başlayan süreçte basit bir politika zemini belirlenerek, politika faizi üzerinden sıkılaşma tesis edildi. 3Ç20 döneminden gelen geniş çaplı kredi büyümesinin getirdiği makroekonomik dengesizlikler tarafında da önemli bir dönüşüm için süreç başlatılmış oldu. Önceki dönemde; Genel ekonomi politikalarının; büyümeyi merkeze alması ile beraber yüksek kredi büyümesi enflasyonu, cari açığı, dolarizasyonu artırırken, faizin düşük kalmaya devam etmesi için de rezervler önemli ölçüde azaltıldı. Yeni Merkez Bankası Başkanı Sn. Ağbal, göreve geldikten sonra ilk başta Ortodoks politika zeminine dönüş yapmış ardından da yüksek enflasyona karşı faizi yeterince yüksek seviyelere çekmişti.

Enflasyonda mevcut zorlukların etkisini ilerleyen birkaç ayda da yaşamaya devam edeceğiz. Geçmiş kur artışlarının geçiş etkisi, mevsimsel koşullar ve gıda enflasyonu ile girdi fiyatları enflasyonu artıran etmenler olarak izleniyor. Enflasyonun genel trend ve görünümündeki yukarı yönlü eğilim, Merkez Bankası’nın yılın 2. veya 3. ayında bir faiz artırımı daha yapmasına neden olabilir. Reel faiz, yeterince yüksek görünse de sonraki ayların enflasyon gerçekleşmeleri çerçevesinde TCMB faizi 100 baz puan kadar daha yukarı taşımak durumunda olabilir. Beklenen enflasyon anlamında bizde genelde yukarı doğru sapma gerçekleştiği için, şu koşullarda gerçekleşmiş enflasyona göre reel faizi hesaplamak cari durumu daha iyi yansıtıyor.

Merkez Bankası, son Enflasyon Raporu döneminde 2021 beklentisini %9,4 olarak oluşturmuştu. Genel beklentiler ise, bu seviyenin üzerinde. Dezenflasyon sürecinin gecikmesi veya varış noktasının kısa kalması riski var. Piyasayı yakalamak anlamında ara dönem enflasyon beklentilerinde bir yukarı revizyon olursa, bu da şahin bir aksiyon olarak piyasa değerlendirmesine konu olabilir.

Dezenflasyon sürecine de, temkinli yaklaşılması gerekecektir. Enflasyonun tepe noktasına ve bu tepe noktasından ne kadar geri çekilebileceğine ilişkin olarak yukarı yönlü riskleri takip ediyoruz. İlerleyen süreç, enflasyonla mücadele anlamında para politikasının ve mali politikaların koordinasyonu açısından önemli olacak. Belli ölçekte mali disiplinin oturması ve tarım, sanayi gibi alanlara uygulanacak spesifik politikalar enflasyonla mücadelenin mali politika bacağını oluşturuyor. Eğer erken bir gevşeme döngüsü söz konusu olursa, yüksek kredi büyümesi dönemindeki artan makro dengesizlikler enflasyon artışı, cari açık genişlemesi, rezerv azalması, dolarizasyon gibi kırılganlık unsurlarına yeniden ağırlık kazandırabilir.

Etiketler