TCMB Açıkladı: Ocak ayı enflasyon raporu bize ne anlatıyor?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), aylık fiyat gelişmelerinin Ocak ayına ilişkin değerlendirmesini yayımladı. Yaşanan artış, Ocak ayında yüzde 48'in üzerine çıkarken, 20 yılın zirvesine yerleşen bir enflasyon oranı mevcut.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), aylık fiyat gelişmelerinin Ocak ayına ilişkin değerlendirmesini yayımladı. Yaşanan artış, Ocak ayında yüzde 48'in üzerine çıkarken, 20 yılın zirvesine yerleşen bir enflasyon oranı mevcut.
TÜFE Yıllık Enflasyonundaki Artış Alt Gruplara Yayılıyor
TCMB Ocak ayı enflasyon raporuna ilişkin açıklamalar
TCMB, TÜFE yıllık enflasyonundaki artışın alt gruplar geneline yayıldığını, artışın en belirgin nedeninin ise enerji fiyatlarındaki yükseklik olduğunu vurguladı.
Merkez Bankası değerlendirmesinden önemli başlıklar ise şu şekilde:
Tüketici yıllık enflasyonundaki artış, alt gruplar geneline yayılıyor
Bu gelişmenin en belirgin nedeni enerji fiyatlarındaki yükseliş
Ocak ayında döviz kurları istikrarlı bir görünüm sergiliyor
Emtia fiyatları, Omikron varyantına bağlı düşüşü geride bırakıp tekrar güçlü bir artış gösteriyor
Enerji enflasyonun yükselmesinde; uluslararası petrol fiyatlarındaki artış ve elektrik, doğal gaz, şebeke suyu gibi yönetilen kalemlerdeki gelişmeler rol oynuyor
Başta elektrik olmak üzere, tüketici fiyatlarında son zamanlarda gözlenen maliyet artışının ikincil etkileri izleniyor
Yıllık Gıda Enflasyonundaki Yükseliş Alt Gruplarda Devam Ediyor
Yıllık gıda enflasyonundaki yükseliş alt gruplar genelinde devam ederken, önceki dönemlerde nispeten daha ılımlı seyrettiği görülen taze meyve ve sebze enflasyonu bu dönemde yüksek artış sergiliyor.
Temel malların fiyatlarındaki artış eğilimi sürmeye devam ederken; giyim dışı gruplarda daha belirgin olduğu gözleniyor.
Hizmet enflasyonu ise sağlık, lokanta-otel, ulaştırma ve bakım-onarım alt gruplarının öncülüğünde yükseliyor.
Alkollü içecek ve tütün ürünlerindeki fiyat artışlarında, özel tüketim vergisindeki gelişmelerin yansımaları olduğu düşünülüyor. Başta enerji ve metal sektörü olmak üzere, uluslar arası emtia fiyatlarında sektörün geneline yayılan bir artış yaşanıyor. Tedarik zincirlerindeki aksamalar neticesinde artan üretici fiyatları nedeniyle baskılar sürüyor.
Tüm bu perspektifler ve değerlendirmeler ışığında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonları ve ana eğilimlerindeki yükseliş devam ediyor.
BirBorsa / Ayşete Yavaş