Stellar: XRP klonu mu yoksa devrim niteliğinde kripto para birimi mi?
Stellar, Ripple blok zinciri ile gerçekten benzerliklere sahip olmasına rağmen birçok farklılığı bünyesinde bulunduruyor.
Stellar: XRP klonu mu yoksa devrim niteliğinde kripto para birimi mi?
Stellar , yine de sektörde iyi bilinen bir isim olan Ripple ile ilişkilendirilir . Stellar, şirketin stratejisi hakkındaki görüş ayrılıklarının ardından istifa ettiği söylenen eski bir Ripple yöneticisi Jed McCaleb tarafından kuruldu. Stellar, Ripple blok zinciri ile gerçekten benzerliklere sahiptir. İkisi arasındaki en büyük fark, hedef kitlelerinde: Ripple, esas olarak finansal kurumları hedefliyor ve kendisini bankaların blok zinciri olarak sunuyor. Stellar, ters yönde konumlanmıştır ve düşük maliyetle günlük işlemleri ve uluslararası transferleri gerçekleştirmek isteyen belirli kişilere yöneliktir.
Uzun bir durgunluk döneminden geçtikten sonra, Stellar'ın fiyatı bu yılın başından bu yana keskin bir artış kaydetti. Bazıları Stellar'ın Ripple'ın dertlerinden doğrudan yararlandığına inanıyor. Durum bu mu yoksa Stellar'ı diğerlerinden ayırabilecek bir şey var mı?
Staller'e genel bakış:
Stellar, düşük maliyetli hizmetler sayesinde gelir dilimlerine bakılmaksızın nüfusun tüm kesimleri için erişilebilir bir finansal sistem oluşturarak finansal tabana yayılmayı teşvik etmeyi amaçlayan açık kaynaklı bir ödeme protokolüdür. Stellar, 2015 yılında piyasaya sürüldü ve ağ geliştirme, Stripe CEO'su Patrick Collison'un desteğiyle kurulan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Stellar Development Foundation tarafından denetleniyor.
Stellar ağı nasıl çalışır?
Stellar, ağını işletmek için Lumens (XLM) adlı kendi token'ına sahiptir. XLM bir değişim aracıdır ve aynı zamanda bir para biriminin dönüştürülmesine izin vermek için "ağ geçidi" rolünü de yerine getirir. Bu nedenle Stellar, mevcut finansal sistemi zayıflatmak için değil, onu tamamlayıcı nitelikte olacak şekilde tasarlandı.
Başlangıçta, XLM'nin teklifi 105 milyar token olarak belirlendi. Bununla birlikte, keşfin (ve bir güvenlik açığının Kasım 2019'da bir bilgisayar korsanı tarafından kullanılması) ardından, XLM arzının yarı yarıya azaltılmasına ve şu anda 50 milyar token olmasına karar verildi . Şu anda piyasada 20 milyar XLM dolaşıyor ve Vakıf, Stellar'ı geliştirmek ve tanıtmak için geri kalanını elinde tutuyor.
Proje ekibi, Ripple'ın algoritmasına dayalı olarak "Stellar konsensus protokolü" adı verilen özel bir fikir birliği mekanizması tasarladı. Ağın çalışması, Bitcoin veya Ethereum'a benzer merkezi olmayan bir mekanizma kullanarak blok zinciri üzerindeki işlemleri doğrulayan ve doğrulayan onaylayıcı düğümlere dayanır: IBM dahil 19 kuruluş, ağ düğümlerini çalıştırır. Bu ağda ayrıca Stellar'ı geleneksel bankacılık sistemine bağlayan "Çapalar" adı verilen bir dizi varlık vardır: bu çapalar, belirli türden transferlerin yapılabildiği düzenlenmiş finansal kurumlardır. Çapalar sayesinde, örneğin bir kullanıcının euro cinsinden bir transfer yapması ve alıcısının karşılığını dolar cinsinden alması mümkündür.
Stellar'ın özelliklerinden biri, bir kullanıcının herhangi bir varlık türünü belirtmesine izin vermesidir: bir para birimi (euro, dolar, yen ...), altın, hisse senetleri, fiziksel mallar ..