Sosyal medyada vergi dönemi 1 Ocak'ta başlıyor
Sosyal medya fenomenlerinin, 2022 yılında 880 bin TL'yi aşmayan kazançlarda yüzde 15 stopaj ödemelerine karar verildi.
Bir sosyal medya platformundan 14 bin kişinin 4 milyar TL'ye yakın gelir elde ettiğinin hesaplanmasının ardından sosyal medya fenomenlerinin, 2022 yılında 880 bin TL'yi aşmayan kazançlarda yüzde 15 stopaj ödemelerine karar verildi. Fenomenlerin bu istisnadan faydalanabilmeleri için Türkiye kamu bankalarının birinde hesap açmaları gerekiyor.
En büyük video yayın platformu YouTube başta olmak üzere, sosyal medyadan gelir elde edenler için 1 Ocak 2022 tarihi itibarıyla yeni döneme geçiliyor.
YouTuberların belirli bir gelirin üzerinde gelir vergisinden istisna fakat altında da yüzde 15 stopaja tabi tutulmasına ilişkin yasa sonrasında Gelir İdaresi Başkanlığı da uygulama tebliği yayınladı.
Gelir İdaresi sosyal içerik üreticilerini, ''Sosyal ağ sağlayıcıları aracılığıyla paylaşımlar yaparak tanıtım, tavsiyede bulunarak bir ürün, hizmetin satın alınması için diğer kullanıcıları etkileyen, paylaşımlarının izlenmesi sayesinde reklam gelirinden pay alan başta olmak üzere içerik üreticili ile gelir elde eden gerçek.'' şeklinde tanımladı.
Buna göre, 2022 yılı için 880 bin TL'yi geçmeyen kazançlarda yüzde 15 stopaj ödenecek. Bu tutara kadar beyanname verilmesi gerekmeyecek. Fenomenlerin bu istisnadan faydalanabilmeleri için Türkiye'de kurulu kamu bankalarında hesap açmaları gerekmekte.
Fenomenlerin ikamet ettikleri yerdeki vergi dairesine başvurarak istisna çerçevesindeki faaliyetlerine yönelik istisna belgesi almaları gerekiyor. Başvuru öncesinde ticari kazanç yönünde gelir vergisi mükellefi olanların kayıtlı faaliyetlerinin istisna kapsamına giren faaliyetlere uygun olup olmadığı değerlendirilecek.
Ticari kazanç yönünden bir mükellefiyet yoksa istisna belgeleri alınabilecek. İstisna belgelerinin bankaya ibraz edildiği tarih itibarıyla bir ay için banka hesabına yönelik bilgilerin vergi dairesine bildirilmesi gerekecek.
YouTuber, uygulama geliştirici ve içerik üreticilerin kira, faiz gibi diğer faaliyetlerinden kaynaklanan kazançlarının bulunması yüzde 15 stopaj kesintisine tabi tutulmalarına engel olmayacak. İstisnaya yönelik koşulların taşınmadığının tespit edilmesi durumunda, eksik tahakkuk eden vergi gecikme faiziyle beraber tahsil edilecek. İstisnadan faydalanmak için dördüncü gelir diliminde bulunan tutarın aşılmaması gerekiyor.
İstisna uygulamasında söz konusu tarifenin dördüncü gelir diliminde bulunan tutarın aşılıp alışmadığı, takvim yılı sonundan itibaren her bir yıl için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Önümüzdeki yıl için belirlenen tutar 880 bin TL olup, hesaba yatırılan bütün ödemelerden kesintiyi bankalar gerçekleştirecek, muhtasar beyanname ile beyan edilip ödenecek.