Sırt üstü ve yüz üstü uyumanın artıları ve eksileri
Uyurken sırt üstü ve yüz üstü uyumanın artıları ve eksileri ile ilgili sizlere detaylı bilgi vermek istiyoruz.
Gün içinde motivasyonunuzun düşük olmasına sebep olan bir çok etken olabilir. Gece uykusu sırasında aldığınız pozisyonların bu konuda etkisi büyüktür. Sırt üstü yatmak gün içinde enerjinizin düşük olmasının sebeplerinden biri olabilir. Kendinizi hasta, yorgun veya halsiz hissedebilirsiniz. Bu durum uyku pozisyonunuz ve yatağınız ile ilişkili olabilir. Bu durum ciddiye alınması gereken bir durumdur. Kendinizi tanır ve gereken gözlemleri yaparsanız bu konuya erken yaşlardan itibaren çözüm bulup, daha sağlıklı ve motivasyonu yüksek bir hayat sürmenizin önündeki engeller ortadan kalkar.
Sırt Üstü Yatmak Zararlı Mı?
Uyku pozisyonu olarak sırt üstü yatmayı tercih etmek aslında çok sağlıklı bir uyku süreci geçirmenizi sağlamaz. Ayrıca bir takım sorunlara yol açabilir. Bunların başında kas kısalması gelir. Bunu engellemek için muhakkak dizlerin arasına yastık koyarak destek sağlamalısınız. Bu sayede omurgaya ve diske binen yük yastıksız uyumaya oranla hafifler. Ayrıca horlamayı arttıran faktörler arasındadır. Sırt üstü yatmak, dil ve solunum kaslarının gevşemesine sebep olur. Bu yüzden de boğazın içinde havanın dolaşmasına farkında olmadan engel olunur. Nefes alma sırasında sert bir şekilde nefes alınır ve horlama meydana gelir.
Bazı bireylerde uyku apnesi olabilir. Böyle bir rahatsızlığı olan kişi kesinlikle sırt üstü yatma pozisyonundan kaçınmalıdır. Mide ile ilgili mide yanması gibi sorunları olanlar da uyurken bu pozisyonu tercih etmemelidir. Mide bulantısı olan kişiler sırt üstü yattığında bulantıyı tetikler. Midenin dışında boyun ile alakalı sıkıntılara da yol açabilir. Sırt üstü yatınca boyun gerginliği artabilir. Bu da ertesi gün ve günlerde boyun ağrısı ve boyun sancısı gibi sorunların önünü açacaktır. Bir başka risk grubu da hamile kadınlardır. Hamilelerde zaten kilo fazlalığı olduğu için bu pozisyonda uyumak bel ağrılarını daha çok attıracaktır.
Sırt Üstü Yatmak Doğru Bir Uyku Pozisyonu Mu?
Bir önceki başlıkta sırt üstü pozisyonda uyumanın yaratabileceği sorunlar sırasıyla değerlendirildi. Bu sorunlar daha çok belirli rahatsızlıkları olan ya da belirtildiği kategorilere giren bireyler. Hamileler, boyun veya mide ile alakalı bir rahatsızlığı olan kişiler gibi. Ancak sırt üstü yatmanın sorun oluşturmasında en büyük sebeplerden birinin doğru yatak seçimi olduğunu bilmek gerekir. Günümüzde çeşitli yatak formları vardır. Bunlar arasında vücut tipiniz için en idealini seçmeniz gerekir. Mesela, kilolu ya da zayıf kişilerin seçeceği yatak formu kendi fiziki özellikleri ile bağlantılıdır. Kişinin sert mi yoksa yumuşak yatak mı sevdiği de son derece önemlidir. Kişinin kilosu göz önünde bulundurulup, seçtiği yatağın içinde gömülmemesine dikkat etmesi gerekir. Çünkü içinde gömüldüğünüz bir yatak formu sırt üstü uzandığınızda omurganın alması gereken doğal pozisyonu engelleyecektir.
Sırt Üstü Yatmanın Faydaları Nelerdir?
Sırt üstü yatmanın doğurabileceği olumsuz durumlara değindikten sonra bir de bu pozisyonda uyumanın sağlayacağı faydalara göz atalım.
- Bu şekilde uyumak omurgaya yapılan baskıyı azaltma etkisine sahip olduğundan boyun ve sırt yönünde ağrı yaşanmasının önüne geçiyor. Böylece omurga daha iyi pozisyon alarak korunuyor ve dinleniyor.
- Omurgayı sıkıştıran bir pozisyon olarak boynun geriye doğru uyunması yerine, eller yanlarda ve göğüs üzerinde birleştirerek uyumak omurga ağrıları hafifletiyor.
- Diğer pozisyonlarda uyumak karın üzerinde baskıyı arttırırken, bu pozisyonda uyumak karın üzerindeki yükü hafifletir. Böylece daha kolay ve sağlıklı bir diyafram nefesi alınabilir. Doğru diyafram nefesi almak stresi düşürür, odaklanmayı kolaylaştırır ve ruh halini düzene sokar.
- Saçta bulunan sebum ve ürün kalıntıları yastık ile emilir. Bunlar yastık üzerinde kaldığından yüzünüzü yastığa döndüğünüzde cildinize yapışır ve kızarıklık, tahriş gibi sorunlara yol açabilir. Ama sırt üstü uyuyarak bu ihtimali ortadan kaldırmış olursunuz.
- Ayrıca yüz üstü yatmanın kırışıklığı tetiklediği biliniyor. Sırt üstü pozisyonunda yüzdeki ince çizgilerin ve kırışıklığın sürtünme yoluyla oluşması engellenir.
- Sağ veya sol tarafınıza dönerek uyuduğunuzda bir bölgedeki yoğunluk artacağından orada sıvı birikir. Bu da ödem oluşmasına yol açar. Az bir eğim ile sırt üstü yatınca hem yüzde oluşan ödemden hem de göz altı torbalarının oluşmasını engellemiş olursunuz.
- Başın bulunduğu açı kalbe oranla bir nebze olsun yukarıda olur ise burun tıkanıklığının yaşanması engellenir.
Tüm bu faydaların yanında ayrıca bu uyku pozisyonu başın gerilmesini engeller. Böylece baştaki baskı azalır ve baş ağrısı yaşanması ihtimali azaltılmış olur.
Sırt Üstü Yatmak Sağlıklı Mı?
Pek çok açıdan sağlıklı olduğu ve sağlıklı yaşamı desteklediğine yönelik faydalarına değindiğimiz sırt üstü pozisyonda uyumanın gece ve gündüz güneş ışınlarını fark edip, yeterli kadar uyumayı sağladığı yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Fiziki açıdan omurganın uyurken daha hizalı durmasını ve göğüs üzerinde oluşan baskının azalmasını sağlar. Yine baş ağrısını engeller. Bunlara ek olarak daha pek çok faydası vardır. Dolayısıyla sadece sağlıklı yaşama değil, bazı rahatsızlıkların önüne geçmek açısından da yararları olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
Yüz Üstü Yatmak
Uyku pozisyonları kişiden kişiye değişim gösterir. Ayrıca çoğu zaman kişilerin gelişigüzel olarak uyuduğu, uyku pozisyonlarını çok sorgulamadıkları görülür. Alışkanlık haline gelen uyku pozisyonları ne kadar önemsiz gibi görünse de aslında çok önemlidir. Yüz üstü yatmak uzmanlar tarafından çok tavsiye edilen bir uyku pozisyonu değildir. Buna rağmen çoğu kişi bilinçli ya da bilinçsiz tercih eder.
Yüz Üstü Yatmak Zararlı Mıdır?
Uzmanlar uyurken vücudun aldığı şekle dikkat edilmesi gerektiğini vurgular. Buna rağmen yüz üstü uykuma biçimini tercih eden çok kişi vardır. Ancak yüz üstü uyumak vücut için çeşitli olumsuz sonuçlar doğurabilir.
- Uzun süreli olarak yüz üstü yatıldığında organlar üzerinde baskı oluşur.
- Yüzün devamlı olarak yastık ile temasta bulunması kan dolaşımını negatif olarak etkiler. Bu da yüzde kırışıklıklara yol açar.
- Omurgaya vücudun ağrılığı verilir. Bu yüzden omurgada ve boyun bölgesinde ağrı yaşanır.
Parmaklarda ve ellerde uyku pozisyonundan dolayı uyuşma görülebilir.
Tüm bu sebepler nedeniyle alışkanlıklarınızdan vazgeçemiyorsanız bile kendinizi başka pozisyonda uyumaya şartlandırırsanız uyku aralarında pozisyonunuzu değiştirebilirsiniz.
Sırt Üstü Mü Yüz Üstü Mü Uyunmalı?
İki alternatif arasından sırt üstü uyumak her zaman için daha sağlıklı ve doğru olanıdır. Mideye baskı uyguladığı için hem mide için hem de nefes açısından olumsuz etkileri bulunan yüz üstü uyumanın yerine uzmanlar sırt üstü uyumayı daha çok tavsiye ediyor. Eğer yüz üstü uyuma stilinden vazgeçemiyorsanız, omurganın uğrayacağı zararı aza indirmek için sert yatak tercih edilmesi tavsiye edilen bir başka konudur.
Yüz Üstü Yatmak Doğru Mudur?
Yüz üstü uyumak en sakıncalı uyku pozisyonu olarak görülür. Vücut bu pozisyona maruz bırakıldıkça uyku esnasında omurga çevresindeki bağların ve kasların gerilmesine neden olur. Bu durumda omurgadan sinirlere çıkan delikler sıkışır. Sonuç olarak omurga ve diskler üzerine yük meydana gelir. Bu durumun yarattığı risk büyüktür. Bel ve boyun civarında eğrilikler artar. Bu da omurga üzerinde zedelenme ve fıtık tarzında hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olur.
Yüz Üstü Yatmak Yaşlanmayı Hızlandırır Mı?
Uyku sırasında herhangi bir bölgeye daha fazla yoğunluk vermek yaşlanmayı arttıran bir unsurdur. Bu durum esasında yüz üstü yatmadan ziyade yan pozisyonda uzun süreli uyuma halinde daha çok gözlenir. Dolayısıyla yan uyumaktan kaçınmak faydalı olur. Yaşlanmayı tetikleyen yüz üstü yatmak değil de daha çok gereken uyku miktarının altına düşmektir. Düzensiz ve yetersiz uyku verimsiz bir günü ve kolay yaşlanmayı beraberinde getirir. Ancak yaşlanma açısından değil de genel sağlık açısından olaya baktığımızda uzmanların tavsiyesi cenin pozisyonudur. Yani yan ve bacaklar karın kısmına doğru çekilmiş bir vaziyette dizlerin arasına da yastık yerleştirilerek uyunması en sağlıklısıdır.
Yüz Üstü Yatmak Yüze Zarar Verir Mi?
Uyurken tüm vakit boyunca aynı pozisyonda kalmayız zaman zaman sırt üstü, yüz üstü ya da sağ ve sol taraflara dönebiliriz. Sırt üstü yattığımızda saçımız için kullandığımız bakım ürünleri daha sonra yüz üstü pozisyona geçince yastık vasıtasıyla tenimize temas eder. Zaten hassas bir yapıya sahip olan yüz bölgesi için bu durumun bir takım zararları vardır. Yüzde tahrişe sebep olabildiği gibi kızarıklıklara da yol açabilir. Ayrıca yüzünüze herhangi bir bakım kremi veya bakım kürü uyguluyorsanız bu tür ürünlerin işlevini yerine getirmeden yastığa nüfuz etmesi durumu ile karşılaşabilirsiniz.
Neden Yüz Üstü Yatılmaz?
Yukarıda detaylı olarak bahsedildiği gibi vücudun bel, boyun, omurga ve kas sistemini olumsuz yönde etkiler. Tüm bu bölgeler bir arada koordinasyon halinde olduğundan birinin etkilenmesi diğerlerine de yansır. Bu durumda bireyler gün boyu huzursuz, agresif ve verimsiz bir gün geçirir. Sadece bununla da kalmaz fıtık gibi kalıcı ve günlük yaşamı sekteye uğratan hastalıklara sebep olur.
Fıtık bel veya boyun gibi oluşan bölgede ağrı yaptığı gibi kol ve bacak bölgesinde de ağrı yaşanabilir. Yol açabileceği tek sorun bununla da sınırlı kalmaz. Yastığın altına el ve kollarınızı koyuyorsanız El bileklerinde sinir sıkışmasına ya da omuz bölgesinde omuz eklemi problemi meydana gelmesine yol açmış olabilirsiniz. Bel omurlarında zaten problem yaşayan hastalar için ise daha büyük sorunlara yol açabilir. Bu nedenle ciddi hastalıklara sebebiyet vermeden önce bu uyku pozisyonundan bir an evvel vazgeçmeniz fayda sağlayacaktır. Vücut sağlığı kaliteli bir ömür yaşamak için ilk şarttır. Kalp ve omurga sağlığının yanında cilt sağlığını da riske atmayınız. Yüz üstü pozisyon, gece boyunca yüz bölgenizdeki derinizin nefes almamasına sebep olur.