Şirketlerin borsaya girebilmeleri için yapmaları gerekir?
Şirketlerin borsaya girebilmeleri için yapmaları gerekir? Borsaya girmenin şirketlere sağladığı avantajlar nelerdir? Şirketlerin borsaya giriş şartları nelerdir? Bu soruların yanıtlarına gelin hep birlikte göz atalım.
Günümüz ekonomik sisteminde şirketler farklı sebeplerden dolayı hisselerinin borsada listelenmesini istemektedirler. Şirketlerin hisselerinin borsada işlem görmesine halka arz işlemi adı verilmektedir.
Halka arz işleminden bahsedildiğinde akıllara gelmekte olan ilk soru ''Bir şirket neden halka arz edilir?'' olmaktadır. Bu sorunun aslında tek bir yanıtı bulunmamaktadır çünkü firmalar bir çok farklı sebepten dolayı halka arz işlemine başvurmaktadırlar. Büyüme verileri gelişmiş düzeyde olan yani başarılı sayılabilecek olan firmalar ürettikleri ürün veya hizmetin üretim faaliyetlerini genişletmek ve ilerleyen zamanlarda yapmayı planladıkları yatırımlara fon sağlamak istiyorlarsa halka arz işlemine başvurmaktadırlar.
Halka arz işlemi; birincil ve ikincil halka arz olarak ikiye ayrılmaktadır. Geçmiş zamanlarda halka açık olmayan şirketlerin yaptığı halka arz işlemine birincil halka arz işlemi adı verilirken, daha önceden halka arz edilmiş ancak ilkinde halka arz edilen hisselerin talep oranının beklenen oranların altında kalması sebebiyle halka arz işlemini tekrarlayan şirketlerin yapmış olduğu halka arz işlemine ise ikincil halka arz adı verilmektedir.
Şirketlerin borsaya girmeleri için neler yapması gerekmektedir? Borsaya girmenin şirketlere sağladığı avantajlar nelerdir? Şirketlerin borsaya giriş şartları nelerdir? Bu soruların yanıtlarını haberimizde sizler için derledik.
Şirketlerin borsaya giriş şartları nelerdir?
Hisselerini halka arz etmek isteyen şirketlerin yerine getirmesi gereken bir dizi koşul bulunmaktadır. Şirketlerin halka arz edilebilmesi ve ardından hisselerinin borsada işlem görmeye başlayabilmesi için gereken şartları aşağıda sizler için sıraladık:
- Hisselerinin halka arz edilerek yatırımcıların yatırımlarına açılmasını isteyen şirketler öncelikle aracı kurum ve kuruluşlarla iletişime geçmeleri ve ardından iletişime geçmiş oldukları aracı kurum veya kuruluşla bir ön sözleşme imzalamaları gerekmektedir. Söz konusu kurum, halka arz konusunda Türkiye Cumhuriyeti'nde bulunan ve gerekli yetki belgeleri tam olan bir aracı kurum olma zorunluluğu bulunmaktadır.
- Ardından yapılması gereken şey ise Sermaye Piyasası Kurulu ile iletişime geçerek halka arzın şartları ve hususları konusunda sözleşme imzalanmasıdır. İmzalanan sözleşme uyarınca hisselerini halka arz edecek olan şirket SPK'nın denetimi ve kararlarına tabi olurlar. Şirket SPK'nın düzenlemiş olduğu mevzuata uygun hale geldikten sonra aracı kuruluş tarafından SPK ve Borsa İstanbul'a halka arz işleminin başlatılması için başvuruda bulunmalıdır.
- Yapılan başvuru ardından şirketin merkez binası, genel faaliyetleri, piyasa değeri vb. özellikleri Borsa İstanbul ve SPK yetkilileri tarafından incelenerek halka arzının uygunluğu bilirkişilerce kontrol edilir. Halka arz edilmek isteyen şirketin verilerin uygunluğu kabul edildikten sonra şirketin halka arz işlemleri fiilen başlamış olacaktır.
Halka arz edilecek olan şirketlerin halka arz takvimi her yıl Sermaye Piyasası Kurumu tarafından açıklanmaktadır. SPK halka arz listesinde yayınlanan şirketlerin ne zaman halka arz edilecekleri de yine SPK'nın internet sitesi üzerinden ulaşılabilmektedir. 2020 yılı halka arz edilen şirketler listesine aşağıda sizler için bırakmış olduğumuz linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.spk.gov.tr/Sayfa/AltSayfa/417
Halka açık şirketlerin özellikleri nelerdir?
Şirketlerin halka açılmasının avantajları nelerdir?
- Finansman sağlar:
Halka arz işlemi sayesinde şirketler kredi kullanmaksızın finansman elde ederek ileride gerçekleştireceği yatırımlar için gerekli fonu sağlar.
- Şirketlerin mali yapısını güçlendirir:
Şirketlerin muhasebe kayıtlarında bulunmakta olan borç-gelir hesaplarında olumlu gelişmelere yol açan halka arz, şirketlerin daha sağlam bir mali yapı üzerinde gelişmesine olanak tanır.
- Likidite sağlar:
Şirketin hisselerinin borsada listelenmesi, şirketin ileri zamanlarda yapacağı yatırımlara göre değişmekte olan hisse senedi fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle yatırımcıları tarafından yapılacak olan alım satım işlemlerinden gelir elde ederek likidite sağlar.
- Firmanın prestiji arttırır:
Halka arz işlemi ile hisseleri borsada listelenmekte olan firmaların isimleri devamlı ekonomi bültenlerinde ve iktisadi çevrelerde söz konusu olacağı için firmanın bilinirliğini ve prestijini arttırır.
- Firmanın kredibilitesini arttırır:
Halka arz işlemi finansal olarak mütemadi bir döngü içerisinde bulunduğundan ve mali açıdan müşteriler ve tedarikçiler için bir güven ortamı yarattığından. Halka arz edilmiş firmaların kredibilitesi de artış gösterecektir.