Sebze fiyatları düşer mi? Sebze fiyatlarına don etkisi
Kış ayının bir önceki yıla göre daha sert geçmesi sebze üretiminde de etkisini gösterdi. Hasılatın büyük oranda düştüğü sebze üretiminde don büyük bir etki yarattı. Türkiye’deki sert kış koşulları sebze üretimini olumsuz etkiledi.
Sebze fiyatlarına kış etkisi
Mevsim şartlarının beklenilenden farklı ilerlediği Türkiye’de ocak ayında yaşanan don olayları ve devamında şubat ayındaki sel gibi doğal afetler sebze üretimini büyük ölçüde etkiledi. Tarımda önemli bir yer kaplayan Akdeniz Bölgesi yaşanan sıcaklık farklılıkları nedeniyle sebze üretiminin olumsuz etkisine maruz kaldı.
Yüzde 50 ile yüzde 90 arasında hasılat kaybının yaşandığı sebze üretiminde ıspanak ve karnabahar gibi kış ürünlerinin sökümü gerçekleşemedi. Fiyatlara yansıyan bu etkenler halihazırda fiyatlar genel seviyesinin yükseldiği son günlerde iyice öne çıkmaya başladı.
Sebze üretimi hakkında önemli açıklama
Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp geçen sert kış ayı neticesinde gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farklılıklarına değinerek sera üretiminin olumsuz etkilendiğini belirtti. “Biber 17-22 TL arasında. Patlıcan ve salatalık 20 lira. Kabak ise 16 lira” şeklinde fiyatları belirten Nazif Alp mart ayında fiyatların yarı seviyesine düşebileceğini belirtti.
Sıcakların artması ile birlikte mart ayında hasılatın da artabileceğini belirten Nazif Alp mahsule göre daha fazla düşüşün de yaşanabileceği üzerinde durdu.
Tarsim etkisi
Seraların devlet teşviki neticesinde sigortalandığını belirten Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, gündemdeki konulara değinerek yüzde 90’ı bulan pırasa ve marul gibi sebzelerdeki kaybın portakalda da fiyat artışının beklendiğini belirtti. Don nedeniyle dalında kalan portakalların hasılatı düşürmesi sebebiyle fiyatlara etkisinin olacağı beklenmekte.
Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan da mart ayı itibariyle havaların ısınması ile sebze fiyatlarının düşebileceğini belirtti.