Sanayi üretimi geçtiğimiz ayı geride bıraktı!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), son yayımladığı raporla sanayi üretimindeki aylık ve yıllık bazda değerlendirmelerini paylaştı. Yayımlanan raporda geçtiğimiz aya oranla artış olduğu gözlemlendi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan son açıklamada geçtiğimiz Şubat ayında hem aylık hem de yıllık bazda sanayi üretiminde artış gözlemlendiği belirtildi. TÜİK tarafından resmi olarak açıklanan artış sanayi sektörü endeksinin katkısıyla gerçekleşti.
2022 yılının ikinci ayına ait sanayi üretimi endeks raporu Türkiye İstatistik Kurumu tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. TÜİK tarafından açıklanan rapor doğrultusunda sanayi üretimi Şubat ayında hem aylık hem de yıllık bazda artış gösterdi. Aylık olarak bakıldığında yüzde 4,4’lük bir artış gösteren sanayi üretimi, Ocak ayında yaşanılan yüzde 2,3'lük düşüşü de tersine çevirmiş oldu. Yıllık olarak açıklanan verilerde ise yüzde 13,3’lük artış ise Ocak ayında gerçekleşen yüzde 7,6'lık artışı geride bırakarak yükselişini sürdürdü. Yayımlanan rapor doğrultusunda aynı zamanda yıllık artış son zamanlarda yapılan yüzde 9,2’lik tahminlerinde üzerine çıktı.
İmalat sanayi sektörü geçtiğimiz ayın kazananı oldu!
Sanayi üretimi üzerine açıklanan raporda sanayinin alt sektörlerine inildiğinde ise en yüksek artış yaşayan sektör olarak imalat sanayi sektörü endeki tespit edildi. İmalat sanayi sektörü endeksi Şubat ayı verilerine bakılarak yüzde 14,4'lük artış olduğu gözlemlendi. Diğer sektörlerde; madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi geçtiğimiz yılın aynı ayına göre karşılaştırıldığında yüzde 6,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 4,9'luk artış sağladı.
Sanayinin alt sektörlerinde aylık bazda en yüksek artışı yüzde 5,1'lik artışla yine imalat sanayi sektörü endeksi gerçekleştirirken; elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,1 artış sağladı. Artış gösteren sektör endekslerinin ötesinde madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksiyse geçtiğimiz ayın verilerine göre yüzde 3 azalış gösterdi.
Yıllık değişimde tüm alt dallar artış gösterirken; en yüksek artışı yüzde 18,9 ile dayanıksız tüketim malları gerçekleştirdi; sermaye malları, ara mallar, enerji sektörlerinde de üretimin hızlandığı vurgulandı.