Sabit coin nedir?
Sabit coin nedir?
Sabit coin nedir?
Sabit coinler, dolar veya euro gibi itibari para birimlerinin değerine denk olmak üzere tasarlanmış dijital varlıklardır. Kullanıcılar sabit coinleri kullanarak dünyanın her yerine ucuz ve hızlı değer transferi yapabilir ve bu süreçte coinin fiyatı sabit olmayı sürdürür.
Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralar itibari paralar karşısında gösterdikleri fiyat değişkenlikleriyle bilinir. Blockchain teknolojisinin yeni ve kripto para piyasalarının görece küçük olması düşünüldüğünde bu durum çok normaldir. Kripto paraların değerinin herhangi bir varlığa sabitlenmemiş olması serbest piyasa bakımından ilgi çekicidir ancak kullanım açısından güçlük yaratabilir.
Kripto paralar bir takas aracı olarak teknik açıdan mükemmeldir. Fakat değerlerindeki değişimler sebebiyle bu tür paralar ödeme yapabilmek için ideal tercih değildir ve yüksek riskli yatırımlar haline gelir. Coinlerin işlemin sona erdiği andaki değeri, ilk gönderildikleri zamana kıyasla belirgin ölçüde daha yüksek veya düşük olabilir.
Fakat sabit coinlerde böyle bir sorun yaşanmaz. Varlıklar, göz ardı edilebilecek seviyelerde fiyat hareketleri sergiler ve sabitlendikleri dayanak varlığın veya itibari paranın değerini yakından takip eder. Dolayısıyla oynak piyasalar dahilinde güvenli varlıklar olma işlevine sahiplerdir.
Bir sabit coinin tutarlılığını korumasının farklı yolları vardır. Bu makalede kullanılacak olan bazı mekanizmalardan, bunların avantajlarından ve dezavantajlarından bahsedeceğiz.
Sabit coinler nasıl çalışır?
Birkaç farklı sabit coin kategorisi vardır ve bu kategorilerin her biri birimlerinin değerini farklı yollardan sabitler. Aşağıda en yaygın sabit coin türlerinden bazılarını görebilirsiniz.
İtibari para destekli sabit coinler
En popüler sabit coin türü itibari para birimleriyle direk olarak 1'e 1 oranda destekli olandır. Bunlara itibari para teminatlı sabit coinler adı da verilir. Token çıkaran merkezi birim (veya banka) belli bir tutarda itibari parayı rezervinde tutar ve buna denk miktarda token çıkartır.
Örneğin token çıkaran birim, bir milyon dolara sahip olabilir ve her biri bir dolar değerinde bir milyon token çıkarabilir. Kullanıcılar bu tokenları diğer token veya kripto paralar gibi alıp satabilir ve istedikleri an ellerindeki tokenları Amerika dolarına çevirebilir.
Burada kaçınılması mümkün olmayan yüksek düzeyde bir karşı taraf riski mevcuttur: en eninde sonunda token çıkaran birimin güvenilir olması gerekir. Birimin fonları rezervinde tutup tutmadığını kullanıcının kesin bir biçimde belirlemesi olanaklı değildir. En iyi ihtimalle token çıkaran şirket, yapılan denetimlerin yayınlanması konusunda maksimum şeffaflık gösterebilir ancak sistem güvene dayalı olmamaktan bir hayli uzaktır.
Binance itibari para destekli iki sabit coin sunmaktadır – Amerika dolarına sabitli BUSD ve İngiliz Sterlinine sabitli BGBP.