Risk yönetimi nedir?
Risk yönetimi nedir ve nasıl çalışır? Risk yönetimi hakkında merak edilenler...
Risk yönetimi nedir?
Hayatımız boyunca devamlı surette riskleri yönetiyoruz. Bunu araba kullanmak gibi basit göreveler sırasında, yeni bir sigorta planı ya da tıbbi plan oluşturma gibi daha karmaşık süreçlerde kullanıyoruz. Temelde risk yönetimi, riskleri değerlendirmek ve bunlara tepki vermekle ilgilidir.
Birçoğumuz günlük aktiviteler sırasında bu riskleri bilinç dışımızla idare ediyoruz. Fakat konu finansal piyasalar ve işletme yönetimi olduğunda risk değerlendirmesi çok önemli ve bilinçli olarak yapılan bir uygulama durumuna geliyor.
Ekonomide risk yönetimini, bir şirketin veya yatırımcının her türden işletmenin doğasında bulunan finansal riskleri nasıl ele aldığını belirleyen çerçeve olarak tanımlayabiliriz.
Tacirler ve yatırımcılar için bu çerçeve, kripto paralar, emtialar, hisse senetleri, endeksler ve gayrimenkul gibi çoklu varlık sınıflarının yönetimini içerebilir.
Birçok farklı türde finansal risk vardır ve bunlar farklı yollarla gruplanabilir.
Risk yönetimi nasıl çalışır?
Risk yönetimi süreci genellikle beş adımdan oluşur:
Hedef belirleme, riskleri belirleme, risk değerlendirmesi, tepkileri belirleme ve takip etme. Fakat farklı bağlamlarda bu adımlar büyük ölçüde değişebilir.
Hedef belirleme
İlk adım başlıca hedeflerin neler olduğunu belirlemektir. Bu genellikle şirketin ya da bireyin risk toleransı ile ilişkilidir. Diğer bir deyişle, hedeflerine ulaşabilmek için ne kadar risk almaya istekli olduklarını dahil eder.
Riskleri belirleme
İkinci adım potansiyel risklerin neler olduğunu belirlemek ve tanımlamaktır. Bu adım negatif etki yaratacak her tür olayı ortaya çıkarmayı amaçlar. İş dünyasında bu adım ayrıca, doğrudan finansal risklerle bağlantılı olmayan içgörüsel bilgiler sunar.
Risk değerlendirmesi
Risklerin belirlenmesinin ardından bir sonraki adım bu risklerin tahmini görülme sıklığının ve şiddetinin değerlendirilmesidir. Daha sonra riskler önem sırasına göre dizilir. Böylece uygun tepkilerin yaratılması ya da benimsenmesi kolaylaşır.
Tepkileri belirleme
Dördüncü adım önem seviyelerine bağlı olarak her tür risk için tepkileri belirlemekten oluşur. Olumsuz bir durumun ortaya çıkması halinde nelerin yapılacağı belirlenir.
Takip etme
Risk yönetimi stratejisinin en son adımı ortaya çıkan durumlar karşısında verilen tepkilerin etkinliğini takip etmektir. Bunun için genellikle sürekli olarak veri toplanması ve analiz edilmesi gereklidir.