Oxford Economics, Çin için büyüme beklentilerini düşürdü
Dünyaca ünlü finans şirketlerinden biri olan Oxford Economics, Çin için büyüme tahminlerini yeniledi. Dünyadaki çeşitli ülkelere ilişkin büyüme, gelişme ve ekonomik tahminler yayınlayan şirket Çin için büyüme beklentilerini yenilemek zorunda kaldı.
Dünyaca ünlü finans şirketlerinden biri olan Oxford Economics, Çin için büyüme tahminlerini yeniledi. Dünyadaki çeşitli ülkelere ilişkin büyüme, gelişme ve ekonomik tahminler yayınlayan şirket Çin için büyüme beklentilerini yenilemek zorunda kaldı. Yaşanan yüksek enflasyon sebebiyle Çin’in ülke büyümesinde gerilme olacağını bekleyen şirket diğer ülkeler içinde rapor yayınladı.
Çin’in 2022 yılı GSYİH büyümesini aşağı yönlü revize eden şirket durumu birçok sebebe bağlı. ABD’de meydana gelen faiz ve enflasyon artışlarının dünya ekonomisinde durgunluğa sebebiyet verdiği belirti. Bu durumda Çin’in de büyük oranda etkileneceğini vurgulayan şirket ilerleyen dönemde dünya ticaretinde daralmanın daha yoğun bir şekilde hissedilmesinin muhtemel olduğunu belirtti.
Özel sektörün büyümesi zor görünüyor
Şirket tarafından yapılan açıklamalara göre Covid-19 pandemisinden çıkışta Çin yönetimin kullandığı politikalar büyük oranda büyümeyi azaltıyor. Özellikle özel sektörün büyümesini zorlaştıran bu politikanın yalnızca kamu alanındaki büyümeyi kolaylaştırdığı bilgisi bulunuyor. Aynı zamanda Çin’de yeni devreye giren ekonomik paketlerinde büyüme rakamlarına olumsuz etki edeceği de beklentiler arasında yer alıyor.
Çin’de yer alan özel sektör sahipleri ise yeni uygulamadan memnun olmadığını belirtmektedir. İstikrarlı bir toparlanmanın ardından büyümenin yavaşladığı Çin’de yeni atılacak adımlarında sıkılaştırma politikasına dönüşmesinden endişeleniyor. Dünya ticaretinde yaşanan resesyon endişeleri ise ilerleyen süreçte ülkelerin büyümesini büyük oranda azaltacağı beklentileriyle ön planda duruyor.
Çin’deki politikalara ve sektörlere değinen Oxford Economics, aynı zamanda ilerleyen dönemler içinde tahminlerde bulundu. Çin tarafından başlatılan sıfır Covid-19 politikasının ilerleyen dönemde ekonomiyi sıkılaştırmasının muhtemel olduğu belirtildi. Aynı zamanda orta vadede Çin’de en büyük zararı görecek sektörün işe emlak olacağı tahmin ediliyor. Geçtiğimiz aylarda birçok emlak şirketinin iflas etmesi ise bu alandaki krizin ayak sesleri olabilir.
Çin’de özel sektöre verilen desteğin azaltılması bu alanda kamunun elini daha da güçlendiriyor. Kamuya doğru kayan sıcak para Covid-19 salgınından beri Çin ekonomisini ayakta tutmaya yetiyor. İlerleyen süreçte bu politikanın özel sektörde krize yol açabileceği ve uzmanlara göre en kısa sürede bu politikadan dönülmesi gerektiği de vurgulanıyor.
Çin’in GSYİH büyüme tahminleri revize edildi
Şirket tarafından daha önce açıklanan Çin’in büyüme tahminleri tekrardan revize edildi. Aşağı yönlü yapılan revizeler aynı zamanda Çin’in ilerleyen dönemdeki sıkılaştırmayı da arttıracağını belirtiyor. Daha önce %4 olarak belirlenen yıllık büyüme tahminleri şirket tarafından %3,2’e kadar düşürüldü. Yıl sonuna kadar %3 - %3,5 arasında büyüme yaşaması beklenen Çin ekonomisinin politikalara bağlı olarak büyüme hızını koruması bekleniyor.
Pandeminin hemen ardından ciddi büyüme kaydeden Çin ekonomisinde büyüme hızı tekrar eski seviyelere geldi. Avrupa’da yaşanan durgunluğa rağmen büyüme yaşayan Çin için birçok analist tahminde bulundu. İlerleyen dönemde büyüme hızının düşeceği Çin’de ortalama beklenti ise %3,2 büyüme oranı olarak gerçekleşti.