Önümüzdeki hafta ödemeler dengesi, işsizlik ve sanayi üretimi izlenecek
Gelecek hafta yurt içinde ödemeler dengesi, işsizlik ve sanayi üretimi verileri takip edilecek; yurt dışında ise enflasyon rakamları yakından izlenecek.
Önümüzdeki hafta yurt içinde ödemeler dengesi, işsizlik ve sanayi üretimi verileri öne çıkarken, yurt dışında enflasyon rakamları yakından takip edilecek.
ABD Merkez Bankası (Fed) faiz toplantısı tutanakları da haftanın önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.
11 Ekim Pazartesi
10.00 - Yurt içinde haftaya önemli verilerle başlanacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ödemeler dengesi, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise işgücü istatistikleri verilerini yayınlayacak.
İşsizlik oranı temmuz ayında mevsimsel düzeltilmiş verilerle yüzde 12,0 olarak gerçekleşmişti.
Cari işlemler dengesi temmuz ayında 683 milyon dolar açık vermişti.
10.00 - TÜİK ayrıca kümes hayvancılığı üretimi ile süt ve süt ürünleri üretimi verilerini açıklayacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Altına Dayalı Kira Sertifikası ve Altın Tahvili doğrudan satışı gerçekleştirecek. Söz konusu kıymetler 6 ayda bir kupon ve kira ödemeli, 3 yıl vadeli olacak.
14.00 - Yurt içinde diğer önemli gündem Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun, TBMM Plan Bütçe Komisyonunda yapacağı sunum olacak. Kavcıoğlu, banka faaliyetlerine yönelik bir sunum yapacak.
11.00 - Asya ve Avrupa'da öne çıkan bir verinin olmadığı günde İtalya sanayi üretimi takip edilecek.
Günün konuşma yapacak yetkilileri arasında;
15.30 - 15.45 - Avrupa Merkez Bankası (ECB) yönetim kurulu üyesi Philip Lane ve Frank Elderson,
16.30 - İspanya Merkez Bankası Başkanı Pablo Hernandez de Cos yer alıyor.
ABD'de "Colombus Günü" sebebiyle kamu kurumları kapalı olacak. Fakat borsalar ve bazı piyasalar işleme açık bulunacak.
12 Ekim Salı
10.00 - Haftanın ilk günü olduğu gibi ikinci günü de yurt içinde önemli veriler ekranlara düşecek. TÜİK, hepsi ağustos ayı için sanayi üretimi, perakende satışlar ve ciro endekslerini aynı saatte açıklayacak.
Sanayi üretimi temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 4,2 düşerken, geçen yıl aynı aya göre yüzde 8,7 artış göstermişti.
Perakende satış hacmi temmuz ayında aylık yüzde 0,7, yıllık yüzde 12,3, cirosu aylık yüzde 1,5, yıllık yüzde 32,7 artış olarak gerçekleşmişti.
Asya piyasaları Japonya'dan gelecek üretici fiyatları ile açılacak.
03.50 - Güney Kore Merkez Bankası (BOK), faiz kararını açıklayacak.
09.00 - İngiltere'de işgücü verileri günün erken saatlerinde ekrana düşecek. İşsizlik oranı temmuz ayında yüzde 4,6 olarak açıklanmıştı.
Avrupa'da günün en önemli verisi ZEW Endeksleri olacak. Almanya'da ZEW Ekonomik Beklenti Endeksi en son 26,5, Cari Koşullar Endeksi 31,9 olarak gerçekleşmişti.
ABD'de;
13.00 - NFIB Küçük İşletmeler İyimserlik Endeksi,
17.00 - JOLTS açılan iş sayısı,
23.30 - API petrol stokları verileri açıklanacak.
Japonya 30 yıllık, Almanya 2 yıllık, ABD 3 ve 10 yıllık tahvil ihaleleri gerçekleştirecek.
Chicago Fed Başkanı Charles Evans, ECB Denetim Kurulu Başkanı Andrea Enria, ECB Yönetim Kurulu Üyesi Philip Lane, Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot konuşma yapacak yetkililer arasında yer alıyor.
Avrupa Birliği (AB) - Ukrayna zirvesi gerçekleştirilecek.
Afganistan konulu G20 olağanüstü toplantısı İtalya'da yapılacak.
13 Ekim Çarşamba
10.00 - TÜİK tarafından konut satışları, İnşaat Maliyet Endeksi ve dış ticaret endeksleri verileri duyurulacak.
Asya ve Avustralya piyasalarında erken saatlerde Yeni Zelanda gıda fiyatları, Güney Kore işsizlik oranı, Japonya çekirdek makine siparişleri verileri izlenecek.
Asya'da en önemli veri Çin'den gelecek ticaret rakamları olacak. Bir önceki ay ticaret 58,34 milyar dolar fazla verirken, ihracatta yüzde 25,6, ithalatta yüzde 33,1 artış yaşanmıştı.
09.00 - Avrupa piyasaları İngiltere ve Almanya'dan gelecek önemli verilerle güne başlayacak. İngiltere'de sanayi üretimi, aylık GSYH ve ticaret rakamları gelirken, Almanya'da final tüketici fiyatları verileri izlenecek.
Euro Bölgesi için ağustos ayına yönelik sanayi üretimi rakamları takip edilecek. Bir önceki ay aylık yüzde 1,5, yıllık yüzde 7,7 artış yaşanmıştı.
15.30 - Asya ve Avrupa'dan gelecek önemli verilerin ardından, günün en önemli verisi olan ABD tüketici fiyatları beklenecek. ABD'de ağustos ayında enflasyon aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 5,3 artış kaydetmişti.
ABD'nin diğer verileri MBA mortgage rakamları ve Hazine bütçe dengesi olacak.
ABD, İngiltere ve Almanya 30 yıllık tahvil ihaleleri gerçekleştirecek.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) aylık "Petrol Piyasası Raporu" açıklanacak.
15.15 - Dünya Bankası Grubu Başkanı David Malpass, Dünya Bankası/IMF yıllık toplantıları sırasında basın toplantısı düzenleyecek. Sonrasında IMF Başkanı Kristalina Georgieva konuşacak.
21.00 - ABD Merkez Bankası (Fed), 21-22 Eylül FOMC toplantı tutanaklarını açıklayacak.
14 Ekim Perşembe
10.00 - TÜİK Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi ve 2020 yılına ilişkin Kurumsal
Sektör Hesapları raporunu yayınlayacak.
10.00 - TCMB özel sektörün yurt dışı kredi borcu verilerini açıklayacak.
14.30 - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri açıklanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak takip edilecek.
03.30 - Avustralya iş gücü rakamları güney yarımkürenin önemli verilerinden biri olarak takip edilecek.
04.30 - Çin'den erken saatlerde gelecek enflasyon verileri piyasalar tarafından yakından izlenecek. Ülkede ağustos ayında enflasyon aylık yüzde 0,1, yıllık yüzde 0,8 yükselmişti.
Japonya 5 yıllık tahvil ihalesi düzenlerken, final sanayi üretimi rakamlarını da açıklayacak.
Avrupa'da öne çıkan bir veri bulunmazken, İsviçre üretici fiyatları, İspanya, İsveç ve İrlanda tüketici fiyatları takip edilecek.
15.30 - ABD'de bir gün önce açıklanacak tüketici fiyatlarının ardından üretici fiyatları piyasaların takip edeceği gündem maddesi olacak. Üretici fiyatları ağustos ayında aylık yüzde 0,7, yıllık yüzde 8,3 oranında artış göstermişti.
ABD'de işsizlik başvuruları, doğal gaz stokları, petrol stokları verileri de gündemde yer alıyor.
11.00 - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) aylık raporu açıklanacak.
20.00 - New York Fed Başkanı John Williams konuşma yapacak.
15 Ekim Cuma
10.00 - TCMB, "Piyasa Katılımcıları Anketi" sonuçlarını açıklayacak. Bir önceki ankette yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 16,74, 12 ay sonrası beklentisi yüzde 12,94 olarak belirlenmişti.
10.00 - Günün ilk verileri TÜİK tarafından gelecek ücretli çalışan ve TCMB tarafından açıklanacak kısa vadeli dış borç istatistikleri olacak.
11.00 - Yurt içinde en önemli veri Hazine ve Maliye Bakanlığından gelecek. Bakanlık Eylül ayına yönelik Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi verilerini yayımlayacak. Merkezi Yönetim Bütçesi Ağustos ayında 40,8 milyar TL fazla vermişti.
14.30 - Öğleden sonra TCMB tarafından yılın 2.çeyrek dönemine ilişkin Finansal Hesaplar Raporu açıklanacak.
12.00 - Euro Bölgesi dış ticaret verilerini yayımlayacak.
ABD'de haftanın son günü piyasaları önemli veriler bekliyor. New York Fed İmalat Endeksi, perakende satışlar, ithal fiyatlar, Michigan Tüketici Güven Endeksi, işletme stokları, Baker Hughes sondaj kule sayıları analistler tarafından yakından takip edilecekler.
19.20 - Takvimde New York Fed Başkanı John Williams'ın konuşması bulunuyor.