Norovirüs belirtileri
Norovirüs tüm dünyadan yetişkinlerde ve çocuklarda görülen ishal vakalarının önemli bir kısmını oluşturmaya devam ediyor. Bu raporumuzda Norovirüs nasıl bulaşır? Belirtileri nelerdir? gibi soruların hepsine yanıt bulacağız. Gelin Norovirüsü hep birlikte mercek altına alalım.
Norovirüs Nedir?
Tüm dünyada yetişkin ve küçük yaş gruplarında görülme ihtimali bulunan, ishal vakalarının hatırı sayılır bir kısmından sorumlu olarak görülüyor. Hastalık yılın her mevsiminde meydana gelebilir. Aynı zamanda her yaş grubundan insanlara bulaşı durumu da mümkün.
Diyare şikayeti ile sağlık ekiplerine başvuruda bulunan yetişkin insanların ortalama olarak yüzde 20'sinin direkt nedeni Norovirusünden kaynaklandığı biliniyor. Norovirusler ve normal virüslerden kaynaklı ishal vakalarının oranı ise yüzde 60 ila 95'ini oluşturmaktadır.
Norovirüs Belirtileri Nelerdir?
Norovirüs belirtileri birçok hastalıkla benzediği için tespiti kimi zaman yapılamıyor ve başka hastalık olarak yorumlanabiliyor. Norovirüs belirtileri tıpkı mide üşütmesi ya da mevsim geçişlerindeki geçirilen tipik nezle sorunları ile karşılaştırılıp bu konu üzerinde tedavi edilmeye kalkışılabilir. Bu yüzden Norovirüs belirtileri ile birlikte tanı koymak neredeyse çok zor denebilir. Kesin tanı için ihtiyaç olan şey mikrobiyolojik testler ve incelemeler sonucunda ortaya çıkar. Hastaların dışkılarında ve kusmuklarında bulunan virüsün tespiti sonrasında işlem çok kolay şekilde hallededilebilir.
1- Norovirüs belirtileri arasında ilk sırada mide bulantısı ile başlayan şiddetli karın ağrıları görülür.
2- Genel itibariyle ishal ve kusma ikinci aşamaya geçildiğinin kanıtı olur.
3- Norovirüs vakasına yakalanan insanlarda günde içerisinde 4 ile 8 kez arasında kanama olmadan mukussuz ve orta seviyede dışkılama görülür.
4- Norovirüs vakasına yakalanan bireylerin neredeyse yarısında yüksek ateş meydana gelir.
5- Karın ağırı, baş ağırısı ve halsizlik Norovirüs belirtilerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.
6- Bu belirtiler büyük çoğunlukla 24 ile 72 saat arasında devam ediyor. Tevadi süreci, genellikle hastaneye yatırılmaya gerek kalmadan tamamlanabilir.
Noravirüs Nasıl Bulaşır?
Genel itibariyle ağız ve temas yoluyla bulaşı sağlayan Noravirüs için kalabalık ortamlar bulaşıcılığın en fazla görüldüğü yerler olarak görülebilir. Örneği; Okul, stadyumlar, tatil köyleri, hastaneler, restoran gibi yoğunluk oranı yüksek ve ağız yolunun mutlaka açık olduğu yerlerde bulaşıcılığı artış gösteriyor.
Bulunduğu ortamda hızla yayılabilen Norovirüs, lokal salgınlar yapabilecek kadar güçlü bir virüs çeşididir.
Noravirüsün ısıya ve klorlamaya karşı bağışıklığının olması onu daha dirençli bir hale getiriyor. Virüs dışkı yoluyla vücuttan atılabildiği için bulaşıcılığı aynı şekilde dışkı ile de olabilir.
Noravirüs Tedavisi Nasıl Olunur?
Daha önce yukarıda belirttiğimiz gibi Noravirüs için hastaneye yatırılan hasta sayısı şimdiye kadar neredeyse hiç olmamış durumda. Genel itibariyle hasta kendi kendine iyileşir sadece ilk yakalanıldığı dönemde ağrılı bir süreç olması vücudun savaşının biraz geç başlamasına neden olabilir. Ciddi kusma ve ishal olması durumunda ise yine hastaneye yatışı yapılmadan damar yolu vasıtasıyla bir miktar sıvı verilebilir.
Noravirüs Korunma Yolları Nelerdir?
Koronavirüs vakalarındaki korunma yöntemleri ile çok benzer olan Noravirüsten korunma yöntemleri şöyle sıralanıyor;
1- Ağız yolu ile temas edebilecek her ürünün şahsi olması gerekiyor.
2- Gıda, su ve tüm tüketilebilen ürünlerin temizliğinin sağlanması gerekmektedir.
3- Hasta Noravirüsü hastanede kaptıysa şayet onunla temas edecek sağlık personeli eldiven kullanmalı ve maske takmalı.
4- Noravirüsten Aşı ile korunmak mümkün mü? Norovirüslerin değişik antijenik tipleri olması ve bağışıklık uzun sürmemesi nedeni ile henüz geliştirilmiş bir aşısı yoktur.
5- Etrafınızda Noravirüs vakası varsa ve hasta ile temaslı iseniz başta kişisel ürünler olmak üzere tüm beden temas olan kıyafetler ekstra özen ile temizlenmelidir.