Merkez Bankası’ndan yıl sonu enflasyon tahmini geldi! Tahminler yüzde 60,4’e yükseldi
Merkez Bankası Başkanı olan Şahap Kavcıoğlu yılın üçüncü enflasyon raporu doğrultusunda yapmış olduğu sunumda; enflasyon oranının 2022 yılının sonunda %60,4 olarak gerçekleşeceği tahminlerinde bulundu.
Nisan ayı içerisinde gerçekleşen bir önceki toplantı doğrultusunda banka %23,2’lik yıl sonu enflasyon tahminlerini %42,8’e kadar yükseltmişti.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası gerçekleştirmiş olduğu toplantıda 2022 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 42,8’den artışa geçirerek %60,4’e yükseltti. Nisan ayı içerisinde gerçekleşmiş bir önceki toplantı kapsamında banka %23,2’lık yıl sonu enflasyon tahmini %42,8’e kadar yükseltmişti.
Merkez Bankası Başkanı olan Şahap Kavcıoğlu yılın üçüncü enflasyon raporu doğrultusunda bir sunum yaparak toplantıda konuştu. Türkiye Cumhuriyet Merkez bankasının %42,8 olan yıl sonu enflasyon tahminini yukarı yönlü olarak güncellemesi beklentisine paralel bir şekilde kalıcı olan enflasyonun 2022 yılının sonunda %60,4 olarak gerçekleşeceği tahminlerimde bulundu.
Enflasyonda beklenen yükseliş daha uzun sürebilir
"Yılın ikinci çeyreğinde gerçeklemiş olan jeopolitik riskler nedeni ile pandemiden kaynaklanmış olan aksamalar, küresel iktisadi gerçekleştirilen faaliyeti olumsuz bir şekilde etkilemektedir" ifadelerini aktaran Kavcıoğlu, "Enflasyonda beklenen yükselişin beklenenden daha uzun sürebileceği düşüncesi ile alınmış olan Para Politikası kararları finansal piyasalar doğrultusunda belirsizliğe ve beraberinde ekonomide yavaşlama olasılığını güçlendirmektedir. Enerji fiyatlarında gözlemlenen yüksek seviyeler ve oynayan fiyatlar üzerinde belirli bir baskı oluşturmaya devam etmektedir. Emtia fiyatlarının bir miktar gerilediğini söyleyebiliriz. Tedarik süreleri de giderek kısalmaya başladı. Göstergeler, küresel enflasyon alanında ki yüksek seviyelerin kalıcılığı noktasındaki endişeleri güçlendirmektedir" sözlerini dile getirdi.
Enflasyon gelişmeleri
İkinci çeyrek doğrultusunda yaşanmış olan küresel emtia fiyatlarındaki güçlü artışlar, tedarik zincirindeki aksaklıkların sebep olduğu arz kısıtları ve beraberinde döviz kurları tüketici kurları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Enflasyondaki artışın ana temel belirleyicisi olmuştur.
Enflasyon nisan ayının raporunda öngörmüş olduğumuz patikanın üzerinde kalmıştır. Çekirdek enflasyon göstergelerini değerlendirdiğimiz zaman ise daha olumlu bir görünüm sergilediğini söyleyebiliriz.
Enflasyonda talep koşullarının etkisi oldukça sınırlı bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. Küresel enerji piyasalarında Ukrayna ve Rusya arasında gerçekleşen çatışma sebebi ile daha belirgin hale gelmiş olan arz ve talep dengesizliklerinin ikinci çeyrekte de sürmesi enerji fiyatlarına yansımıştır.