Mart ayı enflasyon değerlendirmesi! Analistler rakamlar için ne dedi?

  Ahlatcı Yatırım Tarafından Hazırlanan Analizde; Mart ayına ilişkin enflasyon değerlendirmesi yapıldı.

Mart ayı enflasyon değerlendirmesi! Analistler rakamlar için ne dedi?

TÜİK tarafından açıklanan Mart ayı enflasyon verisi beklentiler dahilinde aylık yüzde 1,08 yıllık yüzde 16,19 artış gösterdi.

Yıllık olarak bakıldığında bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en düşük olduğu ana grup yüzde 2,87 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Buna karşılık bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en  yüksek olduğu ana grup yüzde 24,85 ile Ulaştırma oldu.

Ana grupları aylık olarak incelediğimizde en yüksek artışın yüzde 3,70 ile Sağlık grubunda gerçekleştiği görülüyor. Covid-19 salgınında  yaşanan gelişmeler sağlık harcamalarındaki artışı tetikliyor. Aylık olarak bakıldığında yükselişlerin görüldüğü diğer ana gruplar Eğitim  yüzde 2,77 ve Lokanta ve Oteller yüzde 2,60 olarak gerçekleşirken  aylık en az artış gösteren gruplar sırasıyla yüzde 0,04 Alkollü  içecekler ve Tütün ile yüzde 0,54 Ev eşyası grubunda gerçekleşti.Ulaştırma endeksinde ise değişiklik gözlenmedi.

Önümüzdeki hafta yapılacak olan TCMB PPK toplantısı, yeni başkan Şahap Kavcıoğlu başkanlığındaki ilk toplantı olarak kayda geçecekken Kurul tarafından faiz oranlarında herhangi bir değişikliğin yapılması beklenmiyor. PPK toplantısı sonrasında yayımlanacak olan toplantı  tutanağında ne gibi değişikliklere gidileceği, enflasyonla mücadele  ile ilgili atılacak olan adımların açıklanması açısından önem arz ediyor.

Mart ayı enflasyon oranının beklentilere paralel olarak gelmesinin ardından gözler Nisan ayı enflasyon verisine çevrildi.

Piyasanın beklentisine göre Nisan ayında enflasyon oranın zirve  yapması öngörülürken TCMB başkan değişikliği sonrasında kurda yaşanan  yukarı yönlü hareketin enflasyon oranına ne derecede etki edeceği yakından takip ediliyor.

Ülke risk primlerinde görülen yukarı yönlü hareket, gıda fiyatlarındaki artışının devam etmesi ve enerji maliyetlerinde görülen artış enflasyon üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Gıda ve Ulaştırma ana gruplarının TÜFE’deki ağırlığının yüzde 41,43 olduğu bir  ortamda Gıda ve Enerji sektörlerinde yaşanacak olan fiyat değişiklikleri enflasyonun seyri için belirleyici olmaya devam edecektir.

Etiketler