Kredi çekenlerin dikkat etmesi gerekenler!
Banka kredisi kullanmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gerekenler. Özellikle nakit ihtiyaç söz konusu olduğunda tüketici kredisine yönelen vatandaşlar çok fazla bilgi edinmeden başvuru yaptığında kredi maliyetleri oldukça fazlalaşıyor.
Kredi başvurusunda göz önünde olmayan değerlendirmeler dikkate alınmadığında kredi maliyetleri oldukça yorucu oluyor. Yatırım amaçlı veya planlara dayalı acil nakit ihtiyacı olanların yolu bankalarla kesişiyor. Eğer tüketici kredi sürecinde durumu iyi yönetirse kredisinde sunulan finansman olanaklarından faydalanabiliyor.
Kredi çekerken gelir- gider hesabı yapılmalı
Bankanın kredisinden faydalandığınızda aylık ödeyebileceğiniz taksitlerin üstünde durmalı ve kredi vadesini buna göre ayarlamalısınız. Aksi taktirde kredinin geri ödeme planında yaşanacak olan aksaklıklar, kredi notunuzu etkileyebilir ve sonrasında kredi almanızı zorlaştırır. Gelirinize göre planladığınız geri ödeme miktarını ayarlarken acil durumların da göz ardı edilmemesi gerekiyor.
Size en uygun krediyi tercih edin
Kredi başvurusu yapmadan önce tek bir bankaya bağlı kalmadan geniş kapsamlı araştırma yapmak ve bilgi toplamak faydalı olacaktır. Size en uygun bankadan yana tercih kullanmak en başta para kazandırabilir. Kredi miktarı ve vade göz önünde bulundurularak başka bankalarla kıyaslama yapmak tasarruf etmenizi sağlar.
Yeni müşteriye özel fırsatlar
Kredi ihtiyacımız için bulunduğunuz bankayı ne kadar tercih etseniz de rekabetçi piyasalarda özellikle küçük hacimli bankalar oldukça dikkat çekici imkanlar sunabilmekte. Yeni müşteri veya hoş geldi faizli krediler de düşük maliyetli olabilir.
Sigortadan kaçınmayın
Kredi başvurunda bulunanların geri ödeyememe ihtimaline karşı sigorta yapılmaktadır. En çok görülen sigorta türü hayat sigortasıdır. Hayat sigortası geride kalanlara çıkabilecek olası faturaları teminat altına alıyor. Küçük maliyetlerden kaçmak yerine her türlü ihtimali düşünmek fayda sağlayacaktır.
Kredi olanakları ihtiyaçla eşdeğer olmak zorunda değil
Taşıt almak istediğimizde taşıt kredisi için başvurma alışkanlığımız bulunsa da böyle bir zorunluluğumuz bulunmamakta. Toplam maliyette ihtiyaç kredisi daha avantajlıysa ve vadesi de uygunsa ihtiyaç kredisi bütçenize katkı sağlayacaktır.
Vade seçimi doğru yapılmalı
Aylık ödenecek kredi miktarı arttıkça temel ve sosyal ihtiyaçlara ayıracağınız para azalma gösterir. Fedakarlık yapmadan vade ve taksit tutarı seçimi doğru karar verilmelidir. Taksit zorlamaya başlayınca vade uzatılmalıdır. Bununla beraber tüketici kredi vadeleri 36 aya kadar olduğu bilinse de son yapılan düzenleme ile kredi tutarına bağlı olarak vade sayılarına sınır getirildi.
Kredi masraflarını da dahil edin
Sadece faiz maliyetinden oluşmayan kredi, tahsis ücreti, ipotek ücreti, ekspertiz parası, hayat sigortası, konut sigortası, DASK, BSMV (Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi) ve KKDF (Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu) gibi masrafları da içerir.
Yasal takibe düşülmemeli
Kredi kartı veya kredi yüzünden yasal takibe alındıysanız borcunuzu kapatsanız bile bir süre kredi kullanamazsınız. Ödeme sıkıntısı yaşayacağınızı düşündüğünüzde yapılandırma veya vade uzatma gibi seçeneklerden faydalanmalısınız.
Bununla beraber kredi başvurusu yapıldığında sonucunu beklemeniz gerekmektedir. Aksi halde üst üste yapılan başvurular kredi notunu etkileyebilir.
Bazı kredi seçeneklerinde, konut kredilerinde olduğu gibi ceza uygulanmaz hatta faiz indirimi uygulanır ve ana para ödenir. Ara ödeme yaparak kâr elde etmek ve taksitleri düşürmek mümkündür.
Ezgi Yılmaz/BirBorsa