KOSGEB Destek Kredisi Nasıl Alınır? 2022
KOSGEB Destek Kredisi Nasıl Alınır? 2022 yılında kendi işimi kendim yaparım, çalışan değil patron olmak istiyorum diyen her kişinin faydalanmak istediği ve cevabını aradığı bir konudur. Ayrıca KOSGEB Kredi başvuru şartı nelerdir? ve KOSGEB kredisi ne kadar? Gibi pek çok soru sorulmaktadır....
KOSGEB Destek Kredisi Nasıl Alınır? 2022 yılında kendi işimi kendim yaparım, çalışan değil patron olmak istiyorum diyenlerin cevabını aradığı bir konudur.
KOSGEB destek kredisi son dönemlerde sağlamış olduğu hibeler ile birlikte pek çok kişinin gündeminde yer almaktadır. KOSGEB başvuru şartlarını ve kredi tutarını araştıran birçok kişi ise detayları hakkında bilgi edinmeye çalışmaktadır. Peki, KOSGEB Kredi başvuru şartı nelerdir? ve KOSGEB kredisi ne kadar? Gelin tüm detayları ile birlikte cevaplarına bakalım.
KOSGEB Kredi Desteği Nasıl Alınır? 2022
KOSGEB Kredi Desteği kendi işini kurmak isteyenlerin oldukça sık araştırdığı konudur. KOSGEB'den kredi alabilmek için öncelikle ilk yapılacak işlem KOSGEB'den onaylı girişimcilik sertifikası almak. Türkiye'nin dört bir yanında neresinde olursanız olun KOSGEB ve ya İŞKUR'lardan alınabilecek bu belge kredi desteği yolunda atılacak ilk adım.
Girişimcilik sertifikasından sonra devam zorunluluğu olan bir eğitimin tamamlanması gerekmektedir. Bununla birlikte KOSGEB başvurusu yapacak olan iş sahibi adayları bu süreçte iş planı sunumu yapmak zorunda.
KOSGEB Kredi Desteği Nedir?
KOSGEB Kredi Desteği; işletmelerinin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için veya yeni işletme açabilmeleri için gerekli mali kaynakların sağlanması için kullanılan krediye denir. Finansman; banka kredileri gibi alışılmış yöntemler ile olabilirken girişim sermayesi, leasing, faktoring, ara finansman ve bireysel katılım sermayesi gibi alternatif yatırım yöntemleriyle de kullandırtılabiliyor. Örneğin; KOSGEB tarafından sunulmakta olan Kredi Faiz Destekleri işletmelerin finansmana direk olarak ulaşabilmesine yardımcı olan bir finansman desteğidir.
KOSGEB Hangi İşletmelere Destek Veriyor?
KOSGEB Hangi İşletmeleri Kredi Sağlar? Sorusuna verilebilecek birçok cevap bulunmaktadır. Sizler için ön plana çıkan sektörleri ve işletmeleri listeleyeceğiz. KOSGEB destekli işletmeler şöyle sıralanabilir:
*Kuaförlük, berberlik ve güzellik salonu faaliyetleri
*İmalat sanayi
*Değerli maden onarımı
*Saat onarımı
*Bilgi ve iletişim
*Destek korunum
*Teknik destek
* Konaklama ve turizm
*Yiyecek ve içecek*
*Kişisel eşyalar ve ev eşyalarının onarımı
*Deri sanayi
*Ayakkabı onarımı ve üretimi
*Takı ve tasarım
*Hayvancılık
Tüm bu alanlarda KOSGEB desteklerinden faydalanmak için yukarıdaki yolları izleyerek bu alanlardan faydalanmak mümkün.
Öncelikle bu alanlardan herhangi biri üzerinden başvurmak isteyen işletmeci adaylarının tamamının en çok dikkat etmeleri gereken konulardan birisi KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırması zorunlu haldedir. Ayrıca KOSGEB Müdürlüğü'ne iş planı sunulması da şarttır.
KOSGEB Parası Nasıl Alınır?
KOSGEB Parası, İlk önce yaşadığınız ilde mevcut bulunan İŞKUR veya KOSGEB kurumlarından, 'Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine' başvuru yapılması ve daha sonrasında devam zorunluluğu olan bu eğitimde 32 saat eğitimi tamamladıktan sonra sertifikaya sahip olmak gerekir.
Sertifikanın alınmasının ardından eğitimi alan işveren adayının bir iş kurması gerekmektedir.
İşi kurduktan sonra KOSGEB veri tabanına kayıt olan işveren adayı KOBİ Beyannamesini doldurması gerekmektedir. İşveren adayı bu form sertifika ve beyannameleri bir araya getirip KOSGEB'e sunum yaptıktan sonra kabul edilirse destekten faydalanmaya hak kazanmış oluyor.
KOSGEB Kredi Destekleri 2022
KOSGEB destek kredileri 50 bin Türk Lirasına kadar hibe 100 bin Türk Lirasında da faizsiz kredi olanağı sunmaktadır. Kadın adaylara yüzde 90, erkek adaylara ise yüzde 70 seviyelerinde destek sağlamaya devam etmiştir.
KOSGEB Kredisi Kimlere Verilir?
KOSGEB Kredisi kimlere verilir? Sorusuna kısa bir şekilde cevap verecek olursak, program iki bileşenden oluşuyor. İmalat sektörlerinde faaliyette bulunan mikro ve küçük iş yerleri ile 2017 ve sonrasında kurulmuş olan imalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge (araştırma-geliştirme) sektörlerindeki yenilikçi, genç ve küçük iş yerleri programdan faydalanacak.
KOSGEB Girişimcilik Hibesi
KOSGEB Girişimcilik Hibesi; işletmesini faal hale getirebilen her bir girişimciye 10.000 Türk Lirasına kadar kuruluş hibe desteği, teknolojik alanında girişimde bulunan vatandaşlara ise 300.000 Türk Lirasına kadar makine/teçhizat ve yazılım hibe destekleri verilmektedir.
AR-GE ve İnovasyon Destek Programı ve Endüstriyel Uygulama Destekleri Araştırma-Geliştirme ve İnovasyon projeleri aracılığı ile ana dalı teknoloji ve bilime dayalı keşif veya
yeni fikirlere, buluşlara sahip küçük ve orta ölçekli iş yerleri ile girişimcilerin yeni ürün, yeni süreç, bilgi ve/ya da hizmet üretmelerini sağlamak amacı ile oluşturulmuş AR-GE ve İnovasyon Destek Programında 750.000 TL’ye kadar destek verilmektedir. AR-GE kapsamında başarı kazanmış girişimci ve KOBİ’lerin yeni bir ürün/hizmetin; üretilmesi, kalitesinin artırılması, maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin uygulamaya alınması, ürün ya da süreçlerinin pazara uygun şekilde ticarileştirilmesi amacı ile hazırlanan projeleri Endüstriyel Uygulama Destek Programı ile 818.000 TL’ye kadar desteklenmektedir.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği başvuru şartlarını sağlayan mikro ve küçük işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresi üzerinden başvuruda bulunabilen kadın işletme sahibi adaylarına karşılık KOSGEB'in izlediği politika pozitif ayrımcılık yapıldığı bilgisine ulaşılabilir. AR-GE faaliyetleri ve yurt dışı faaliyetlerine kadar her alanda destekler vermeye devam ediyor. KOSGEB olarak yürütülen bu destek sisteminde kadın girişimcilerin yararlanabildiği gibi, kadın girişimcilerinde hem destek miktarlarında, hem de destek süreçlerinde pozitif ayrımcılık yapıldığı KOSGEB'li yetkililer tarafından dile getiriliyor. Bu anlamda kadın girişimcilerin önemli bir bölümü yeni iş kurmak ve işlerini büyütme geliştirmek istediklerinde KOSGEB desteklerinden yararlanabilmekteler.
KOSGEB Genç Girişimci Desteği
KOSGEB desteklenen sektörler içerisinde yer alan girişimcilere 2022 yılı itibariyle 60.000 TL kadar hibe desteği sağlayacağı tahmin ediliyor. Destek, işgücünü ve istihdamı çoğaltmak için özellikle kadın, engelli, genç girişimcilere, şehit ve gazi yakınlarına avantajlı olarak destek verilecek. Destek, işgücünü ve istihdamı arttırmak için özellikle kadın, engelli, genç girişimcilere, şehit ve gazi yakınlarına avantajlı olarak veriliyor.
Teknoloji ve ARGE alanında ki şirketlerine desteğini artıran KOSGEB, jüriden onay alınması halinde 60.000 Türk Lirasına kadar hibe desteğine devam edecek.
KOSGEB Kredi Başvurusu 2022
KOSGEB faizsiz kredi başvurusu ile 75 bin TL'ye kadar destekten faydalanabilecek olan mikro ve küçük işletmeler, Pandemi sebebiyle gelir kaybına uğramış ya da nakit akışı bozulmuş istihdamını koruyan iş yerlerine KOSGEB vasıtası ile destek programının Mikro iş yerlerine 30.000 Türk Lirasına kadar, küçük iş yerleri 75 bin Türk Lirasına kadar olmak üzere 3 yıl geri ödemesiz faizsiz kredi başvurusunda bulunabilecek.
KOSGEB Kredisi için Nereye Başvurulur?
KOSGEB Kredi Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük iş yerleri www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online müracaat yapabilecekler. KOSGEB Veri tabanına kayıtlı olmayan ya da KOBİ Bilgi Beyannamesi güncel olmayan iş yerleri, önce kayıt ve güncelleme işlemini yapması zorunludur.
KOSGEB Başvuru Şartları Nelerdir?
KOSGEB başvuru şartları, bankalar ile benzerlik göstermiş olsa da, bazı ek kriterler istemektedir. KOSGEB Kredisi koşulları aşağıda belirtilen gibidir:
*KOSGEB’e başvurmak ve kredi almak için öncelikle KOSGEB onaylı girişimcilik belgenizi alın.
*KOSGEB girişimcilik sertifikasını İŞKUR, KOSGEB ve online müracaat üzerinden talep edin.
*18 yaşından büyük, T.C. Vatandaşı olmalısınız.
*Herhangi bir kurumda sigortalı şekilde çalışmamanız gereklidir.
*Daha önce KOSGEB hibe desteklerinden yararlanmamış olmalısınız.
*KOSGEB’in kredi müracaatını yapabilmek için işyerinin KOSGEB girişimcilik sertifikası alınan tarihten en fazla 1 sene önce açılmış olması gerekir.
*E-Devlet üzerinden KOSGEB müracaat formunu doldurmalısınız.
KOSGEB Başvurusu Ne Zaman Açıklanır?
KOSGEB Başvuru Açıklaması, Başvuruların tamamlanmasının ardından kısa bir süre içinde değerlendirme ve onay işlemleri sonlandırılacak ve hızlı şekilde işveren adaylarına konuyla ilgili geri dönüş sağlanacaktır açıklaması yapılmıştı.
Ödemeler, destek ödemesine esasen 3 ay için 3 taksitte yapılması kararlaştırılmış. Her ödeme öncesinde, fotoğrafı kayıtlardan (GİB, SGK) firmanın aktif olduğu ve ilgili destek ödemesine aydaki SGK 4A’lı çalışan sayısını 2020 Mart ayındaki düzeyde muhafaza ediyor olduğu kontrol edilecektir.
Ödeme aşamasında yasal limitlerin üstünde vadesi geçmiş ve tecil / taksitlendirilmemiş vergi ve sosyal güvenlik borcu olanlara destek ödenmeyecektir.