Kokoreç karaborsaya düştü! fiyatlar cep yakıyor
Balıkesirli çiftçiler, bir kuzunun ortalama 1000 liraya satıldığını ve doğumundan kesimine kadar en az 250 lira masraf yapıldığını söyledi. Fakat yaşanan maliyet artışları, bir kuzunun kesime kadar ki maliyetini 400 liraya çıkardı. Yarım ekmek kokoreç 40, tam ekmek kokoreç 70 liraya satılabilir.
Türk mutfağının vazgeçilmez sokak yemeklerinden biri olan kokoreç, artık sokaklarda kolayca alınıp yenilebilecek uygun fiyatlı bir lezzet olmayacak. Hayvancılık işletmelerinin ellerindeki kuzuyu kesime göndermiyor olması kokoreç fiyatlarını tavan yaptı. Bir kilogram kokoreç fiyatı 100 liraya kadar yükseldi.
Şehir dışına Gönderimler Durdu
Yaşanan fiyat artışları sebebiyle, Balıkesir'den şehirdışına kuzu bağırsağı gönderimleri durma noktasına geldi. 1 kilo kuzu bağırsağının fiyatı 100 lirayı geçmeye başladı.
Yarım kokoreç 40 lira olabilir.
Kokoreç işiyle uğraşan Erdal Aslanboğa'nın aktardıklarına göre, çiftçilikte artan maliyetlerin kuzuların değerini artırdığı ve kuzuları kesime göndermemeye başladıklarını söyledi. Kuzu fiyatları giderek yükselince, çiftçi de ellerindeki kuzuyu ucuz fiyattan kesime göndermiyor. Kuzu kesilmeyince de sakatat ve özellikle bağırsak bulunamıyor.
Bağırsak Karaborsaya Düştü
Artan maliyetler nedeniyle pek çok çiftçi zarar etmemek için kuzularını kestirmiyor, çünkü para kazanabilecekleri tek şey artık ellerindeki kuzular. Kuzuların değeri artınca, çiftçinin sermayesi de büyüyor, haliyle ticaret yapmak yerine kuzu tutmak, kuzuya yatırım yapmak daha karlı hale geldi. Bu yüzden çiftçiler ellerindeki kuzuları kesime göndermiyor.
Türkiye'nin kuzu merkezi olan Balıkesir'deki pek çok çiftçinin durumu aynı. Mazot, yem, elektrik ve diğer fatura maliyetleri sadece birkaç ay içerisinde yüzde 30-40 oranında zamlanınca, kuzu yetiştirmek pahalı hale geldi. Bu yüzden bir kuzunun doğumundan kesimine kadar olan maliyette artış oldu. Bu da kuzuların değerini artırdı.
Balıkesirli çiftçiler, bir kuzunun ortalama 1000 liraya satıldığını ve doğumundan kesimine kadar en az 250 lira masraf yapıldığını söyledi. Fakat yaşanan maliyet artışları, bir kuzunun kesime kadar ki maliyetini 400 liraya çıkardı. Maliyet artışları ile beraber kuzu fiyatları 1000 liradan, 1500 liraya çıkabilir ve kuzuyla beraber sakatat fiyatlarında da artış göreceğiz. Yarım ekmek kokoreç 40, tam ekmek kokoreç 70 liraya satılabilir. Çünkü fiyatlar ciddi oranda arttı.
Döviz Kurunun Etkisi
Çiftçilere en büyük darbe döviz kurundan geldi. Döviz kurları sebebiyle, faturaları yükselen, mazot, yem gibi giderleri artan çiftçiler kuzuları eski fiyattan satmayacak gibi görünüyor.
1- Bir kuzu yetişirken en çok para yeme harcanıyor, yemi de tarım sektörü üretiyor.
2- Tarım sektörünün en büyük girdilerinden biri benzin fiyatları, malum benzin de dolara endeksli.
3- Dolar artar, benzini yükseltir, benzin, yem üretim maliyetlerini artırır, yemler de hayvancılığı vurur.
4- Dolaylı yoldan pek çok çiftçi zarar gördü. Fiyatlar artmaya devam edebilir.