Kısa çalışma sonrası işsizlik maaşı

Pandemide 3 milyondan fazla kişiye kısa çalışma ödeneği ile iş ilişkisinin devamı sağlandı. 30 Haziran’da biten kısa çalışma ödeneğinden faydalananlar her ne sebeple işten ayrılırlarsa ayrılsınlar işsizlik maaşı alabilirler.

Kısa çalışma sonrası işsizlik maaşı

Salgın döneminde işveren ve çalışanların kısıtlamalardan etkilenmelerini azaltmak amacı ile 'kısa çalışma ödeneği' verildi. İşten çıkarmayı azaltan uygulamayla işsizlik maaşı uygulaması çakıştı mı?

Kısa çalışma ödeneğinden faydalanma koşulları normal müracaat halinde işsizlik maaşı alma koşulları ile aynıydı. Ancak korona virüs sebebiyle şartlar kolaylaştırıldı. Son 3 senede en az 450 gün işsizlik sigortası primi olan ve son 60 gün iş protokolü var olan çalışanlar kısa çalışma ödeneği alabildiler.

Çıkış Nedeni Çok Önemli

İstifa eden, emeklilik sebebiyle işten ayrılan, yaş dışı diğer koşulları tamamlayarak istifa eden işçi prim koşullarını sağlasa da işsizlik maaşı alamaz. Ancak kısa çalışmaya gidilen işyerinde kısa çalışma ödeneği almaya hak kazanan işçi, işsizlik sigortasından maaş almaveya hak kazanmış olduğu için kısa çalışma süresi sonunda istifa etse veya işsizlik maaşı hak etmeyecek şekilde işten ayrılsa bile işsizlik ödeneği alabiliyor. Bu istisna kısa çalışma ödeneği alan kişilerin işsizlik maaşı alması için fesih koşulunu ortadan kaldırmış oluyor.

İstifa Eden İşsizlik Maaşı alabilir mi?

Kısa çalışmaya gidilen iş yerlerinde kısa çalışma ödeneği almaya hak kazanan kişilerden son 3 senede en az 600 günü olup son 120 gündür iş protokolü bulunanlar, kısa çalışma sonlandıktan sonra istifa ederek işten ayrılırlarsa işsizlik maaşı alabilirler.

Bu durumdaki işçi kısa çalışma ödeneği aldığı tarih boyunca işsizlik maaşı almaya hak kazanmış olduğu için fesih sebebi koşulu aranmaksızın ve işsizlik maaşı alabileceği süreden kısa çalışma aldığı süre de düşülmeyerek ilk hak ettiği süre olan 10 ay işsizlik maaşı alabilir.

Etiketler