Kanal İstanbul’da kazı çalışmaları başlıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin dış ticareti içerisinde deniz yolunun payını 4 kat artırdıklarını, deniz taşımacılığındaki en büyük proje olan Kanal İstanbul'da da programlandığı gibi kazayı başlanacağını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanında düzenlenen 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurasındaki konuşmasında, şuranın ülkeye ve sektöre hayırlı olmasını diledi. Erdoğan, üç gündür süren şura toplantıları boyunca değerlendirmeleri, fikirleri ve teklifleriyle ulaştırma ve haberleşme sektörünün vizyonuna katkıda bulunan herkese teşekkür etti. Erdoğan, dünyanın en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST'in de gerçekleştiği Atatürk Havalimanının bunun ardından ulusal ve uluslararası ölçekteki fuar, etkinlik ve yarışmalara ev sahipliği yapmayı sürdüreceğini aktardı.
Güçlü demokrasi avantaj sağladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 19 yılda kurulan güçlü demokrasi ve kalkınma altyapısının, tekrar inşa sürecine giren küresel yönetim ve ekonomi sisteminde hedefledikleri yere ulaşma konusunda kendilerine büyük avantaj sağladığını dile getirerek, salgın sürecinde bu fiziki altyapının, insan gücünün öneminin ve başarısının sağlık hizmetlerinde görüldüğünü ifade etti.
Erdoğan, şimdi üretim ve lojistik konusunda aynı tabloyla karşı karşıya olduklarını aktararak, ''Hamdolsun bu alandaki altyapımız da oldukça güçlüdür. Hem mevcut altyapımızı en verimli şekilde kullanarak hem yeni yatırımlarla bunu daha da geliştirerek önümüzdeki fırsatları değerlendirmekte kararlıyız.” ifadelerini kaydetti.
Denizdeki en büyük proje
Bununla beraber dünya ticaretinin yüzde 90'ını üstlenen deniz yolu ulaşımını da ihmal etmediklerini söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin dış ticareti içerisinde deniz yolunun payını 4 kat artırdıklarını, yalnızca bu yılın ilk 7 ayında deniz yoluyla yapılan dış ticaretin 158 milyar doları bulduğunu belirtti.
Erdoğan, Filyos Limanı, Rize İyidere Lojistik Limanı, Çandarlı Limanı, Mersin Limanının genişletilmesi gibi projelerle deniz yolu ulaşımının ticaretteki payını daha da artırmanın çabası içerisinde olduklarını söyledi.
Hizmete açılan Filyos Limanının hızlıca Rusya, Balkanlar ve Ortadoğu bölgesinin ticaret trafiğinde önemli bir merkez durumuna gelmeye başladığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Diğer projelerimizi de tamamladığımızda ülkemizin deniz yolu ticaretinden aldığı payı oldukça yükseltmiş olacağız. Tersane sektöründe ve yat imalatında da ülke olarak önemli bir yere geldik.” dedi. Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
“Hiç şüphesiz deniz taşımacılığındaki en büyük projemiz, Kanal İstanbul’dur. İstanbul Boğazı’nın artık artan yük ve yolcu trafiğini taşıyamaz hale geldiği, kıyılarımızın sürekli tehdit altında olduğu gerçeği bizi böyle bir alternatif arayışına yöneltmiştir. Yaklaşık 10 yıl önce gündeme getirdiğimiz Kanal İstanbul, enine boyuna konuşulmuş, tartışılmış, gereken hazırlıkları yapılmış ve nihayet fiilen uygulanma aşamasına gelmiştir. Sazlıdere Köprüsü, Kanal İstanbul’un ilk somut adımıdır. Bunu, ihalesi ve yer teslimi yapılarak inşasına başlanan Halkalı-Kapıkule Demiryolu Köprüsü izlemiştir. Proje kapsamındaki diğer işleri de belli bir plan dahilinde bu şekilde hayata geçirmeyi sürdüreceğiz. Kanalın kazısına da programdaki plana göre başlayacağız.''
”Kendi uydularımızı üretiyoruz''
Haberleşme yatırımlarında çok büyük ilerlemeler kaydedildiğini belirten Erdoğan, “Kendi uydularımızı üretme ve fırlatma aşamasına gelmiş olmamız, bu alanda katettiğimiz mesafenin en somut örneğidir. Geniş bant internetten fiber hatlara, mobil aboneden operatör tarifelerine kadar iletişimin her alanında kurumlarımıza ve halkımıza verdiğimiz hizmetin standardını yükseltiyoruz. Amacımız bilişim teknolojilerinde tüketen, takip eden değil, geliştiren, yön veren, üreten konumuna geçmektir. Bunun için 5G başta olmak üzere geleceğin teknolojilerindeki millilik ve yerlilik oranlarını yükseltmenin gayreti içindeyiz.” şeklinde konuştu.