İş Bankası'nın aktif büyüklüğü 661,6 milyar TL'ye ulaştı
İş Bankası, 2021 yılının haziran ayından itibaren aktif büyüklüğünü yüzde 11,4 oranında artırdı.
Türkiye İş Bankası, 2021 yılının haziran ayından itibaren aktif büyüklüğünü 2020 yıl sonuna göre yüzde 11,4 oranında artırarak 661,6 milyar TL'ye yükseltti ve 'Türkiye'nin en büyük özel bankası olma' niteliğini pekiştirdi.
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, 2021 yılının ilk yarı finansal sonuçlarına yönelik açıklamasında, "İş Bankası olarak, ülke ekonomisinin Kovid-19 salgınının olumsuz etkilerini önemli ölçüde ortadan kaldırmaya çalıştığı ve ekonomik toparlanmanın ivmelendiği bu dönemde, katma değer sağlayan iktisadi paydaşlara finansman desteğini tereddüt etmeden sürdürdük. Kaynaklarımızı ve deneyimlerimizi Türkiye'nin büyüme modelini üretime ve ihracata dayalı bir yapıya dönüştürme hedefi doğrultusunda kullanmaya özen gösterdik. Bu doğrultuda, ihracat kredilerimizdeki artış ikinci çeyrekte yüzde 10 düzeyinde gerçekleşti." ifadelerine yer verdi.
İş Bankası'nın nakdi kredi hacmi 396,4 milyar TL, gayrinakdi kredi hacmi 148 milyar TL düzeyine çıktı ve böylece Banka'nın ekonomiye sağladığı toplam kaynak tutarı 2021 yılının haziran ayı itibarıyla 544,4 milyar TL'ye ulaştı.
Brand Finance tarafından yayınlanan "Brand Finance Turkey 100 - 2021" raporunda, Türkiye'nin en güçlü markaları sıralamasında ilk sırada yer alan İş Bankası, yüz yıla yakın süredir hizmet vermenin getirdiği güven ile tasarruf sahiplerinin öncelikli tercihi olmaya devam etti. Banka'nın toplam mevduat hacmi 2021 yılının haziran ayından itibaren yıl sonuna göre yüzde 12,7 oranında artarak 415,6 milyar TL seviyesine yükseldi.
Fon kaynaklarını çeşitlendirmek ve kaynakların vadesini uzatmak amacıyla etkin bir yönetim sürdüren Banka, 2021 yılının ilk altı ayında yurt içi ve yurt dışı piyasalarda toplam 4,2 milyar TL menkul kıymet ihracı gerçekleştirdi. İş Bankası, bu süreçte yüzde 110'un üzerinde bir yenileme oranıyla yaklaşık 1 milyar dolarlık sendikasyon kredisi anlaşması imzaladı. Çevresel ve sosyal nitelikli sürdürülebilirlik performans hedef kriterleri üzerinden yapılandırılan bu işlem, 18 ülkeden 38 bankanın katılımıyla sağlanarak uluslararası piyasalarda hem Banka'ya hem de Türk bankacılık sektörüne olan güveni bir kez daha teyit etti.
Faaliyetlerini artan seviyelerde dijital kanallardan yürüten İş Bankası, dijitalleşmenin sağladığı hızlı ve aktif iş yapma imkânlarını ticari hayatın gelişmesi ve kolaylaştırılması için kullanmayı sürdürdü. Bu kapsamda Banka, Maximum Mobil'in ekosistem fonksiyonlarını devrettiği grup şirketi Topkapı A.Ş. şemsiyesi altında müşterilerin tek uygulama üzerinden hem ürün ve hizmet satın alabileceği, hem de bu işlemleri kolaylaştıran ödeme ve finansman imkânlarına başka bir uygulamaya gerek kalmadan ulaşabileceği "Pazarama" uygulamasını hayata geçirdi.
Çalışanlarına, hissedarlarına ve müşterilerine değer yaratma hedefiyle faaliyetlerini yenilikçi bir anlayışla yürüten İş Bankası, 2021 yılının ilk altı ayında 4 milyar TL düzeyinde net kâr elde etti. Yılın ilk yarısı itibarıyla sermaye yeterliliği rasyosu yüzde 17,7 seviyesinde gerçekleşen Bankanın özkaynak büyüklüğü ise 70,6 milyar TL düzeyinde oluştu.
Hakan Aran, "Geleceğin bankası olma vizyonuyla 97. yaşını kutlamaya hazırlanırken sektördeki öncü ve güçlü konumunu muhafaza eden İş Bankası, tüm faaliyetlerinde ülke ekonomisine destek olma amacını gözeterek sağlıklı büyüme politikalarını sürdürecektir." dedi.