IPFS ve Ethereum Name Service nedir?

IPFS ve Ethereum Name Service nedir?

IPFS ve Ethereum Name Service nedir?

Bir web sitesini barındırırken genelde Digital Ocean, Google ya da Amazon gibi özel bir VPS (Virtual private server) kullanırsınız. Sunucunuzu kurduktan sonra, GoDaddy ya da NameCheap aracılığı ile bir alan adı kaydedebilirsiniz. Son adım, DNS kayıtlarınızı, etki alanınızı sunucunuza yönlendirecek şekilde düzenlemektir. Artık alan adınıza giderek web sitenize erişebilirsiniz. Bu alışılmış bir web sitesini bütün dünya'ya açabildiğiniz en bilindik yöntemdir.

Ancak bununla ilgili bir sorun var. VPS’niz sitenizin barındırılmasını kontrol eder ve alan adı hizmeti, alanınızın kontrolünü sağlar. Yani söz konusu hizmetler merkezi yapıdadır. Merkezi binaların ise bazı problemleri bulunuyor.

Bazı sorular soralım, sonrasında ise cevaplarını arayalım. VPS’niz çökerse ya da kullanmış olduğunuz şirket aniden ülkenizde kara listeye alınırsa ne olur? Ya ICANN etki alanınızı sizden alırsa ya da alan adı hizmetiniz kapanırsa?

Bunlar pek muhtemel olmasa da önemlidir ve web sitenizi artık barındıramazsanız ya da alanımız elimizden alınırsa ne yapacağımızı düşünmemizi sağlar.

Neyse ki, gelecek için düşünülmüş ve tasarlanmış bir teknoloji bulunmakta. Ona verilen isim ise: IPFS (Gezegenler Arası Dosya Sistemi). Ve ona eşlik eden yardımcı servis ise: ENS (Ethereum Name Service).

IPFS nedir?

IPFS, Gezegenler Arası Dosya Sisteminin kısaltmasıdır ve biraz BitTorrent’e benzer, çünkü kullanıcıların sadece içeriği almasına değil, hemde barındırmasına da izin verir.

IPFS, HTTP’nin konum tabanlı sistemi yerine içerik adresli bir sistem kullanarak kalıcı ve dağıtılmış bir web oluşturmayı hedeflemektedir. Bunun anlamı, bir web sitesini belirli bir sunucuda depolamak yerine, bir internet sitesinin her dosyasının çeşitli düğümlere (cihazlara) dağıtılmasıdır.

Çoğumuz HTTP’nin inceliklerini bilmiyoruz, çoğu insanın da IPFS’nin inceliklerini bilmesi gerekmeyecek, bunlar yalnızca insanların kullanım esnasında neyi kullandıklarını bilecekleri bir terim olacak.

IPFS avantajları

*IOT cihazlarıyla uyumlu.

*DDoS saldırılarına karşı etkilenmeme özelliğini taşıyor.

*İnternet erişimi stabil olmadığında çok daha iyi performans ve mevcut olduğunda veri bloklarına çevrim dışı önbellek erişilmesine izin verir.

*Otomatik sürüm yükseltmesi ve yedeklemelere sahip global çapta dosya depolayabilme.

*İçerik dağıtımı için daha az sunucu gerekli.

*İçerikler daha hızlı yüklenebilir fakat hemde daha fazla bant genişliği kullanır çünkü ağa katkıda bulunmanız gerekir.

*Veriler hash ile eşleştirilerek veri bütünlülüğünün sağlanması.

*Sansüre dayanıklı bir yapıda olması.

*Daha ucuz ya da bedava dağıttığı barındırma.

*Verilerin Sonradan Değiştirilemez biçiminde arşivlenmesi.

IPFS dezavantajları

*İçerik adresleme şu an için çok kullanıcı dostu değil.

*Yerleşik aktörler, verilerin kontrolünü bıraktığınızda kontrol kaybını algılayabilir.

*Arama motorlarının iyileştirilmesi gerekmektedir, söz gelimi ipfs-search.Com gibi.

*Tarayıcıların iyileştirilmesi gerekmektedir, söz gelimi beakerbrowser.Com gibi.

Etiketler