İngiltere inşaat faaliyetlerinin eylül ayında toparlanması engellendi
İngiltere'nin inşaat faaliyetlerini gösteren PMI anketi yayınlandı. Veri, malzeme ve personel sıkıntısına işaret etti.
IHS Markit ve CIPS tarafından İngiltere'nin eylül ayı inşaat faaliyetlerini gösteren satın alma müdürleri endeksi (PMI) anketi yayınlandı. Buna göre, eylül ayında inşaat PMI, 52,6 düzeylerine geriledi.
Ağustos ayında İngiltere İnşaat PMI Toplam Faaliyet Endeksi 58,7 seviyesinden 55,2 seviyesine düştü. Buna rağmen inşaat faaliyetleri son 7 ayın her birinde yükseliş kaydetti. Sınırlı malzeme ve nakliye arzının genel inşaat faaliyeti üzerinde baskı oluşturmaya başladığı belirtilmişti.
İngiltere'de inşaat faaliyetleri, malzeme ve personel sorunlarıyla düşmeye devam ederken, 50 sınırının üstünde kaldı.
Ilımlı bir genişleme kaydeden inşaat PMI verisi, sekiz ay boyunca en düşük toparlanma hızına işaret etti. Anket katılımcıları, yavaşlamayı tedarik zinciri sorunları ve daha yumuşak talep kombinasyonuna bağladı.
İngiltere'de eylül inşaat PMI anketi, üretim hacimlerinin sekiz ay boyunca en küçük ölçüde arttığını gösterdi. Ankete katılanlar, mevcut olmayan ulaşım, ciddi malzeme eksikliği ve devam eden personel problemi sebebiyle inşaat sahalarında yaşadıkları aksaklıkları ifade ettiler.
Ankete göre, eylül ayında taşeron mevcudiyetinde hızlı bir düşüş kaydedildi. Dengesiz talep ve arz, anketin başladığı 1997 yılının nisan ayından bu yana taşeron ücretlerindeki en keskin yükselişe katkıda bulunduğunu gösterdi. Bazı firmalar, beklenmeyen fiyatlandırma ortamının müşterilerin yeni siparişler konusunda karar vermelerini yavaşlattığını belirtirken, inşaat mühendisliği kategorisinde en büyük yavaşlama gerçekleşti.
Konut inşaatlarının eylül ayında yavaşladığı aktarılırken, ticari segment en iyi performansı gösteren kategori olmayı sürdürdü. Alt sektörlerdeki dayanıklılığın Birleşik Krallık ekonomisinin tekrar açılmasıyla siparişlerdeki artıştan kaynaklandığı bildirildi. İnşaat şirketleri ise eylül ayında yeni işlerde ılımlı bir artış olduğunu söylerken, büyüme oranının keskin şekilde 2021 yılının başından bu yana en zayıf noktasına gerilediği kaydedildi.