İklim yasası: AB 2030'a kadar karbon emisyonlarını yüzde 55 azaltacak
Avrupa Birliği, yasal olarak bağlayıcı hale getirme sözü vererek iklim değişikliğini engellemek için yeni hedeflerini açıkladı.
Avrupa Birliği parlamentosu ve üye ülkeler arasında kabul edilen yeni bir yasaya göre, karbon emisyonları 2030 yılına kadar 1990'lı yıllara kıyasla en az yüzde 55 oranında azaltacak. Avrupa Birliği parlamentosu daha yüksek bir hedef olan yüzde 60'lık azaltma için baskıda bulunmuştu. Avrupa Birliği Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen, "2050 yılına kadar iklimleri etkileyen nötr kıta olma yönündeki siyasi taahhüdümüz artık yasaldır" dedi.
İklim Yasası, Avrupa Birliği'ni gelecek nesil için yeşil bir yola koyuyor.
Anlaşma, ABD'nin 2030 için kendi iklim hedeflerini açıklamasının beklendiği bu haftalarda dünya liderlerinin sanal zirvesinden önce geldi. Toplantıya liderlik edecek olan ABD Başkanı Joe Biden, görevdeki ilk gününde Paris iklim anlaşmasına yeniden katıldı ve daha önce söylediği gibi 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı taahhüt etti.
Bu arada İngiltere, bu haftanın başlarında 2035 yılına kadar karbon emisyonlarını yüzde 78 oranında azaltmaya yönelik radikal planlarını açıkladı , ancak çevreciler hükümetin bağımsız İklim Değişikliği Komitesi (CCC) tarafından belirlenen önceki hedeflere sürekli olarak ulaşamadığı konusunda uyarıyorlar.
AB İklim Yasası, aylarca süren görüşmelerin ardından Çarşamba günü erken saatlerde kabul edildi. Avrupa Birliği'nde iklim önlemleri ve hedefleri konusunda tavsiyelerde bulunmak için 15 üyeli bağımsız bir konsey de kurulacak. AB Komisyonu, planları desteklemek için Haziran ayında bir iklim yasaları paketi açıklayacak.Emisyonları 2030 yılına kadar yüzde 55 azaltma hedefi ilk olarak Aralık ayında AB liderleri tarafından açıklandı, ancak AB Parlamentosu ve çevre gruplarından yasanın daha da ileri gitmesi yönünde baskı vardı. Önceki AB toplantısında, liderler yüzde 40'lık bir düşüş çağrısında bulunmuştu. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmerman anlaşmayı "AB için bir dönüm noktası ve dünyaya güçlü bir sinyal" olarak nitelendirdi. Parlamento Üyesi Michael Bloss, iklim yasasının büyük bir hayal kırıklığı olarak nitelendirdi. Michael Bloss Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda "Çok savaştık ama çok az şey başardık" dedi.
Eylül ayında AB Komisyonu, 2030 yılına kadar yüzde 55 hedefine ulaşmak için planını hazırladı ve AB'nin 1.8 trilyon euro uzun vadeli bütçesinin en az yüzde 30'unun iklimle ilgili önlemlere harcanacağını söyledi.
Hedefler, atmosfer kirliliğini, özellikle de karbondioksit (CO2) emisyonlarını azaltarak iklim değişikliğiyle mücadele için küresel çabanın bir parçası haline gelebilmek. 2016'da imzalanan Paris iklim anlaşması, iklim değişikliğinin en kötü etkilerini önlemek için küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmayı ve tercihen maksimum 1,5 derece seviyelerinde tutmayı hedefliyor.