İklim ne zaman değişecek? Türkiye'nin konumu ne? İklim Zirvesi hakkında merak edilenler
Roma’daki G20 zirvesi sonrasında dünyanın pek çok yerinden gelen liderler hafta başında İskoçya’nın Glasgow kentinde bir araya geldi ve gezegenin geleceğine yönelik hayati kararlar üzerine tartışacaklar. İşte İklim Zirvesi hakkında merak edilenler...
Liderler 1-2 Kasım tarihleri arasında Glasgow'da olacak olsalar da 31 Ekim - 12 Kasım arasında Birleşmiş Milletler Glasgow Konferansı, 2005 yılındaki Paris Konferansı’ndan bu yana yapılacak en önemli iklim zirvesi olarak görülüyor. Konferansa yaklaşık 200 ülkeden temsilcilerin yanında bilim insanları ve çevre örgütleriyle birlikte binlerce kişinin katılması bekleniyor.
Neden COP26?
Liderler iklim değişikliğiyle mücadelede atılacak adımları ele almak üzere 1995 yılından bu yana düzenli olarak bir araya geliyorlar. Salgın sebebiyle geçtiğimiz yıl gerçekleştirilemeyen zirve, 26’ncı BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı’ kısaca COP26 olarak isimlendiriliyor. İlk COP 1995 yılında Berlin’de yapılmış, 2015 yılındaki COP21’de ise Paris Anlaşması imzalanmıştı.
Zirvedeki ana aktörler kimler olacak?
Konferansta en büyük emisyon üreticilerine odaklanılacak. Göreve geldiği ilk gün selefi Donald Trump’ın çıktığı Paris Anlaşması’na dönüş kararına imza atan Joe Biden, ABD’yi bizzat temsil edecek. En büyük emisyon üreticisi Çin’in Devlet Başkanı Şi Cinping ve önemli fosil yakıt üreticisi Rusya’nın lideri Vladimir Putin, konferansa video mesaj ile katılacak.
Hedefler karşılandı mı?
Paris Anlaşması ile yüzey sıcaklığı artışının 1.5 derecede tutulması amaçlanıyor. Ancak Dünya’nın sanayi öncesi döneme göre hali hazırda 1.2 derece daha sıcak olduğuna dikkat çeken iklim bilimciler, yalnızca 10 yıl daha bugünkü gibi devam edilmesi durumunda bu hedefi tutturmanın imkansız olduğunu söylüyor.