Hisse Senedi Nasıl İncelenir? Teknik Analiz Nedir?
Hisse senetlerinin değeri, analiz yöntemi kullanılarak doğru olarak bilinebilir. Hisse senedinin değerinin piyasa fiyatından yüksek olması durumunda hisse senedi alım emri verilmelidir. Hisse senedinin değerinin piyasa değerinden düşük olması durumunda da satış emri verilmelidir.
Hisse senetlerinin değeri, analiz yöntemi kullanılarak doğru olarak bilinebilir. Hisse senedinin değerinin piyasa fiyatından yüksek olması durumunda hisse senedi alım emri verilmelidir. Hisse senedinin değerinin piyasa değerinden düşük olması durumunda da satış emri verilmelidir. Yatırım yapılacak şirketin belirlenmesi için piyasaların çok iyi takip edilmesi gerekmektedir. Çünkü bir şirketin hisse senedini almak o şirketin ortağı olmak anlamına gelir ve şirketin kar payından faydalanmanızı sağlar. Şirketlerin bilançolarından, şirketlerle ilgili yapılacak olan gözlemlerden ve araştırmalardan, yapılacak olan yatırım belirlenebilir. Tabi ki bunun için bilançoda nereye bakmanız gerektiğini bilmeniz gerekir.
Teknik analiz, geçmiş dönem verilerinin hareketlerinin incelenmesi ve bu doğrultuda gelecek dönemde oluşabilecek fiyatların tahmin edilmesi olarak tanımlanabilir. Teknik analiz özellikle Forex piyasalarında yapılan işlemlerde kullanılması tercih edilen bir yöntemdir fakat diğer piyasalarda da sıklıkla kullanılmaktadır.
Teknik Analiz Nasıl Yapılır?
Teknik analiz yaparken en önemli nokta iyi derecede grafik okumaktır. Grafikler aylık, yıllık, saatlik vb gibi belirli zaman dilimleri için hazırlanır ve analizlerde farklı zaman dilimleri için hazırlanmış grafikler incelenir. Teknik analiz nasıl yapılır?sorusunun ikinci gerekliliği, teknik analizde kullanılan terimlerin bilinmesidir.Birçok indikatör arasından örneğin hisse senedi için hangi indikatörün kullanılabilir olduğunun bilinmesi de bir diğer önemli noktadır.
Teknik analizde piyasadaki fiyatlar bütün olarak değerlendirilir, birbirleri ile bağlantıları takip edilir ve sonuçlar oluşturulur. Geçmiş fiyat hareketleri ve belirli zamansal döngülerdeki hareketler analiz edilir ve geçmişteki değerlerin gelecekteki değerleri etkilediği düşüncesinden yola çıkar. Grafik üzerinde geçmiş dönem hareketleri izlenir ve gelecekte gerçekleşebilecek muhtemel sonuçlar çıkarılmaya çalışılır. Grafiklerin verdiği analizlerde çıkan sonuçların rakamsal olması, ilave bir çıkarımda bulunmaya gerek bırakmaz.
Diğer bir göstergede rakamlar yerine mum çubuklarının oluşturduğu şekiller üzerinden çıkarım yapılmaktadır. Mum çubukları bazı şekiller oluşturur ve oluşan şekilleri incelemek bilgi ve tecrübe gerektirmektedir.
Teknik Analizde Ne Gibi Avantajlar Bulunmaktadır?
Teknik analizin avantajları ile ilgi söylememiz gereken ilk bilgi çok karışık bir analiz yöntemi olmamasıdır. Başka analiz yöntemleri gibi çok fazla teknik bilgi içermez. Teknik analizde tabloların ve grafiklerin doğru anlaşılması, doğru okunması ve doğru değerlendirilmesi gerekmektedir. Çok detaylı analiz yöntemlerini bilemeseniz bile, tablo ve grafikleri inceleyerek bir çıkarımda bulunabilirsiniz. Hatta piyasaları araştırarak kendinize ait daha farklı yöntemler geliştirmeniz de mümkündür.
Unutulmaması gereken önemli bir husus vardır o da gelecek tahmini yapılması bakımından hiçbir tahmini verinin gelecek için garantili bir sonuç vermemesidir. Analizler sayesinde piyasanın geleceği öngörülebilir fakat yüzde yüz kesinlik, teknik analiz yöntemi ile sağlanamaz. Bu nedenle yatırım yapacak olan kişilerin tek bir analiz yöntemi kullanmaları önerilmez. Birçok yerden veri toplayarak ve farklı analiz yöntemleri kullanılarak, en doğru tahmine ulaşılabilir.
Temel Analiz Yöntemi Nedir?
Temel analiz yöntemi ve teknik analiz yöntemi, birlikte kullanılması gereken ve birbirlerini tamamlayan yöntemlerdir. Piyasayı çok daha iyi okuyabilmek için tüm analiz yöntemlerinin doğru bir şekilde anlaşılması, tablo ve grafiklerin doğru okunması, yapacağınız işlemin doğru olması açısından oldukça önemlidir. Hisse senetleri ile ilgili işlem yapmak için teknik analiz ve temel analiz yöntemleri kullanılmaktadır. Temel analiz yöntemini uygulayabilmek için şirketin bilançoları doğru olarak okunmalı, şirket ile ilgili çıkan haberler takip edilmeli, nakit akış tabloları, gelir tabloları, gelir gider dengeleri takip edilmeli vb gibi birçok yöntem kullanılmalıdır.Temel analiz yöntemi, hisse senetlerinin gerçek değerlerinin belirlenmesi ile ilgili bir yöntemdir.