Hisse senedi alırken dikkat edilmesi gerekilen 5 püf nokta!
Borsada para kazanmak basittir, borsada basit olanı yapmak ise en zorudur.
ALTIN KURAL
Borsa, kripto, vadeli piyasalar vb. olmak üzere bir sürü emtia ve piyasa bulunmaktadır. Yeni başlayan ve bu piyasalardan para kazanmak isteyen binlerce yatırımcı herhangi bir emitadan işlem yapmaya başladıktan çok kısa bir süre parasının ikiye,üçe hatta beşe katlanması beklentisi ile yola çıkar. Bu yolda ilerlerken sosyal medyada ya da yakın çevrenden mesleği bu olmayan yatırım yapmak değil bahis oynuyor gibi işlem yapanlardan hemen uzaklaşın!
1- Hissesi Alınacak Şirketin Fiyatı (Fiyat Kazanç F/K, Piyasa değeri defter değeri PD/DD)
Hisse senedi alırken dikkat edilmesi gereken ilk konulardan birisi her bir hisse için ödenecek olan bedeldir. Bu, yalnızca yatırım gücünüzü değil, satın alabileceğiniz her güvenlik miktarını da belirler. Bir hisse senedi fiyatının düşebileceğini düşünüyorsanız, bir limit belirleyebilirsiniz.
Hisseler kimi zaman 1 lirayken pahalı kimi zaman 200 lirayken ucuzdur. Fiyat / Kazanç değerlerini ve Piyasa değeri / Defter değeri hesaplamaları hissenin bizim için ucuz ya da pahalı olduğunu anlatır.
2- Şirket Kazanç Durumu
Bir şirketin geçmişteki karlılık verimleri ve ettiği karlar ile birlikte şirket geleceği için yaptığı yatırımlar bize bu şirketin geleceğine yatırım yapmak için daha umut vaad eder. Şirketin sürekli çalışıp çalışmıyor olması ve geleceğe dönük işler yapıp yapmaması bakmamız gereken ikinci püf nokta.
3- Temettü Verimliliği ( Kar Payı Dağıtımı)
Hisse senedi alırken, şirketlerin yatırımcılara kar payı ödeyip ödemediklerini öğrenin. Bunlar, şirketlerin yeterli miktarda para birikimi olduğunda hissedarlara nakit ödemeleridir. Kar payları, hisse senetleri bir süre için düştüğünde bile gelir sağlayabilir. Şirketlerin kar payı tutarlarını artırma geçmişi olup olmadığına da bu yüzden dikkat edin.
4- Portföyünüzün Risklerini Öğrenin!
Birden fazla hisseye yatırım yaptıysanız, şirketlerin ticaret yaptığı sektörler içinde pazar risklerinin ne olduğunu ve bu pazarın içinde ortak olduğunuz şirketin yerini, önemini iyi öğrenin. Örneğin, borsa 2020 Mart ayından 2021 Mart ayına kadar sürekli yükseldi. Bir sürü iş yapamayan turizm sektörü, havacılık sektörü hissesi de bu ralliye uyum sağladı ve yükseldi ama sektörel bazda zarar ederken borsada yükselmesi doğru yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar için sağlıklı tercih değildi.
5- Nerden Alıp Nerden Satmalıyım?
Tüm başarılı al-satçılar genelde aynı cümleyi kurar ''Destekten al, dirençten ver'' uzun vadede değer yatırımcısı değilseniz bu cümleyi tüm yatırımlarınızda kesinlikle uygulamalısınız!
Kardayken nerde satmalıyım sorusunun cevabı da bu cümle içinde aslında direnç bölgesini geçemiyorsa kar marjı alınıp hisse ile vedalaşılmalıdır.
BirBorsa / Cem Arslan