Hayat pahalılığının asıl nedeni nedir?
Son zamanlarda yaşanan zam ve ekonomik kriz süreçleri için en merak edilen nokta hayat pahalılığının asıl nedeni olmaktadır. Peki asıl neden nedir? İşte detaylar...
Hayat pahalılığının nedeni nedir?
Ülkemiz son zamanlarda ekonomik açıdan oldukça zor bir süreç geçiriyor. Ekonomi yönetimindeki hatalı kararların etkisi ile yükselen fiyatlar vatandaşın tepkisini çekince daha önceki dönemde bu pahalılığının suçlusu olarak marketler hedef alınmıştı. Önceki yıllarda toptancılara, üreticilere yönelik suçlamaların benzeri zincir marketlere yöneltilerek belirli oranda bir tepki yığını oluştu. Ayrıca yöneticilerin ‘Raftaki fahiş fiyatların bizimle ilgisi yok.
Yüksek etiketlerin nedeni maliyetlerdeki artış' açıklaması bile dikkate alınmayarak market zincirler şu anki durumun suçlusu olarak belirtildi. Bu durumun suçlusu olarak görülen zincir marketeler için yaklaşık olarak 2 milyar 700 milyon TL oranında bir ceza ödemişti. Ancak bu süreçten sonra bile ülkemizde pahalılık süreci hiç durmadan devam etti. Vatandaşlarda bu pahalılık sürecini merak ederek nedeninin ne olduğunu araştırmaya başladı.
Pahalılığın asıl nedeni üretimsizlik!
Son yirmi yılda uygulanan yanlış ekonomi politikası nedeni ile yaşanan sıkıntı, kendini gelen zamlarla ve vatandaşa yüklenen pahalılık oranı ile gösteren ekonomi son dönemlerde bu pahalılık sürecini en üst seviyeye göstererek sürekli olarak bir artış yapmaya devam ediyor. Vatandaşın tek derdi zamlar ile mücadele değil, pek çok alanda yapılan adaletsizlik gibi durumlar içinde Türk vatandaşı oldukça mağdur olmuş durumda. Cebindeki paranın her geçen gün erimesi en başta yaşanan en büyük sorun olmuşken elinde avucunda hiç bir şey kalmaması bu süreçte yaşanan pek çok durum içinde etkili bir zam çalışması bulunuyor.
Yılbaşında asgari ücret zammına rağmen alım gücünün oldukça hızlı şekilde düşmesi, fiyat artışı ve zamlar, artan ithalat ve üretimden kopuş tüm bu sıkıntıların asıl sebebini oluşturan sistemler içinde oldukça hızlı bir mağduriyet yaşatıyor. Ancak ülkemiz tekrar üretime yönelmeden de bu sıkıntıların giderilmesi bir hayli zor gibi duruyor. Ülkemizde her geçen gün artan gıda ürün fiyatları ve akaryakıt gibi günlük ihtiyaçların fiyat artışı her geçen gün dar gelirli vatandaşları bir çıkmaza sokuyor.