Hareketli Ortalama Yakınsaması nedir? (MACD)

Hareketli Ortalamalar, bir kıymetin belirli bir zaman boyunca ortalama fiyatını gösteren fiyat tabanlı, gecikmeli (ya da reaktif) göstergelerdir.

Hareketli Ortalama Yakınsaması nedir? (MACD)

Hareketli Ortalama, momentumun yönünü  ölçmede ve beraberinde trendleri doğrulamanın, destek ve direnç alanlarını tanımlamanın iyi bir aracıdır. Aslında, Hareketli Ortalamalar grafikleri yorumlamaya çalışırken “görsel kalabalığı" yumuşatır. Görsel kalabalık, hem fiyat hem de hacim dalgalanmalarından oluşur. Hareketli Ortalama gecikmeli bir gösterge olduğundan ve halihazırda meydana gelen olaylara tepki gösterdiğinden, öngörücü bir gösterge olarak değil, onaylama ve analiz için yorumlayıcı bir gösterge olarak kullanılır.
MACD, üç hareketli ortalamanın oranıyla ilgili bir göstergedir:

MACD çizgisi: Son on iki ölçüm üzerinden bir EMA (yukarıya bakın) ve son 26 ölçüm üzerinden bir EMA arasındaki farkı çizer.

Sinyal hattı: Dokuz ölçüm üzerinden MACD hattının EMA'sı.

Histogram: iki çizgi arasındaki fark.
Sonuç olarak, MACD eğilimleri tanımlar ve uzun vadeli fiyat gelişimi hakkında bilgi sağlamayı amaçlar.

MACD Göstergesinin en çok kullanıldığı alanlar;

Kesişmeler: MACD göstergesi sinyal çizgisinin altına düşerse bu aşağı yönlü bir sinyal oluşturmakta olup satış zamanının geldiğine işaret edebilmektedir.

Ayrışmalar:  Finansal bir ürünün fiyatı MACD göstergesinden ayrışırsa bu mevcut trendin sona erdiği anlamına gelmektedir.

Anormal Yükselişler: MACD göstergesi anormal bir şekilde yükselirse bu kısa vadeli hareketli ortalamanın uzun vadeli ortalamayı yukarı yönlü ittiğini göstermektedir. 

Etiketler