Global ekonomi ne durumda? Yeni yatırımlar yapmanın zamanı geldi mi?
Global ekonomide yaşanan resesyon ve enflasyon sorunlarının giderek büyümesi, Çin-ABD arasında giderek tırmanan gerilim tüm piyasaları olumsuz olarak etkilemeye devam ediyor.
Global ekonomi ile birlikte küresel piyasalarda yaşanan imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi verilerinin resesyon beklentilerini artırmasıyla birlikte negatif dalgalı bir görüntü yaşanmaya devam edildi. FED'in yaptığı enflasyon karşıtı hamlelerle birlikte dolar endeksi tüm dünyada değer kazanmış hatta tarihinde ilk kez Euro'yu geçmişti. Daha son dengelenen fiyat ile birlikte Euro tekrar eski bölgesine doğru çekilmeye başladı.
Geçtiğimiz gün temmuz ayına dair PMI verisi Çin'de açıklandı ve 49 puan ile 3 ayın en düşük seviyesine kadar gerilemiş durumda. Avrupa'da bu rakam 49,8 seviyesine kadar geriledi. Bu rakamlarla birlikte Avrupa'da PMI endeksinde daralma bölgesine geçiş yapmış oldu. ABD'de ise bu rakam Tedarik Yönetim Endeksi ile karşılık buluyor. ISM endeksi 52,8 seviyesine kadar yükseliş göstermiş olsa bile 2022 Haziran döneminden bu yana en düşük seviyesinde bulunmaya devam ediyor.
Dolar endeksindeki düşüşle altının ons fiyatı 1.780,5 dolarla yaklaşık bir ayın en yüksek seviyesine çıkarken, Brent petrolün varil fiyatı talebin azalacağına dair endişelerle yeniden 100 doların altına indi ve 98,1 dolarla son bir haftanın en düşük seviyesini gördü.
Borsa İstanbul'da yön neresi?
Borsa İstanbul'da bilanço döneminin verdiği rahatlıkla birlikte XU100 endeksi yüzde 2.50 değer kazanarak 2656 puan seviyesine kadar yükseliş gösterdi. Bilanço döneminin başladığı günden bu yana 35 farklı şirket ilk 6 aylık mali tablolarını yatırımcılar ve KAP ile paylaştı. Açıklanan raporları inceleyen birborsa.com analistleri, 32 şirketin net kârlılığının geçtiğimiz seneden bu yana yüzde 97 daha artış gösterdiğini gözler önüne serdi. Bununla birlikte bu kârlılık artışına dair yorumlarda bulunan analistler ise durumu enflasyon ile özetledi. Aynı ürün bir yıl önceye nazaran çok daha pahalı fiyatlara satılması TL bazlı daha çok kazanıyor gibi görünse bile döviz bazlı olarak gelirler yüzde 15 kadar düşüş yaşamış durumda.