Gıda krizi kapıya dayandı! Maliyetler çok yükseldi
IMF, gıda krizi nedeniyle maliyetlerin arttığını belirtirken, 2022-2023 döneminde ithalat maliyetlerinin aratabileceğini açıkladı.
Uluslararası Para Fonu (IMF), “Küresel Gıda Kriziyle Mücadele: Etki, Politika Yanıtı ve IMF’nin Rolü” raporunu yayımladı. Buna göre gıda krizine ilişkin önemli açıklamalarda bunuldu.
Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel gıda krizi nedeni ile finansal maliyetlerin arttığını açıkladı. Gıda güvensizliği şiddetinin artığı ülkelerde gıda ve gübre maliyetlerinin yükselmesiyle, 2022-2023 döneminde ithalat maliyetlerinin 9 milyar dolar seviyesinde artma ihtimali olduğu belirtildi.
Dünya gıda krizi ile karşı karşıya
2020 yılında yaşanan pandemi sonrası piyasalar yeni normaline alışmaya çalışırken, iklim şokları ve gıda tedarik zincirinde aksaklıklar yaşanmasıyla gıda güvensizliği artmış durumda. Rusya'nın Ukrayna işgalinden sonra gıda sektöründeki baskılar arttı ve 2022 yılının sonuna doğru durum daha da kötüye gitti.
2008 yılındaki krize eşit!
Gıda sektöründe maliyetlerinin arttığına dikkat çekilen raporda, şu zamanda yaşanan gıda krizin, birçok ülkede gıda kıtlığının yaşandığı 2007-2008 krizine eşit olduğu vurgulandı. Gıda krizinin küresel yaşanmasına rağmen düşük gelirli ülkeleri etkilediğine dikkat çekildi. Yaşanan krizin insanlar üzerinde bıraktığı olumsuz etkilerin yanı sıra ekonomik maliyetleri de fazla olduğu bildirildi.
Bununla beraber gıda güvensizliğinin fazla hissedildiği ülkelerde gıda ve gübre fiyatlarındaki artış nedeni ile 2022-2023 döneminde ithalat maliyetlerinin 9 milyar dolar artabileceği açıklandı. Küresel çapta yaşanan gıda krizini ortadan kaldırmak için tam tamına 50 milyar dolara ihtiyaç olduğu vurgulandı.