Geride bıraktığımız haftada neler oldu?
Geçtiğimiz haftada ne gibi gelişmeler yaşandı? Enflasyon, mevduat faizleri, İMF'nin büyüme beklentisi gibi önemli gelişmelerin kısa özeti...
Enflasyon 2019'dan sonra ilk kez yüzde 16'yı geçti
TÜİK, mart ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini açıkladı. Verilere göre tüketici fiyatlarında yıllık enflasyon altıncı ayda da yükselişini sürdürerek, 2019'un Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. TL'nin yüzde 10'a yakın değer kaybettiği mart ayında üretici fiyatlarındaki yüksek enflasyon da dikkat çekti.
TÜİK'in açıkladığı verilere göre mart ayında tüketici fiyat endeksi yıllık yüzde 16,19 arttı. Verilere göre aylık enflasyon ise yüzde 1,08 olarak kaydedildi. Çekirdek enflasyon mart ayında yıllık yüzde 16,88 olarak gerçekleşti.
Verilere göre yıllık olarak en fazla artış yaşanan grup yüzde 24,85 ile ulaştırma grubu oldu. Ulaştırmayı yüzde 23,64 ile ev eşyası ve yüzde 21,49 ile çeşitli mal ve hizmetler izledi.
Mevduat faizleri 20 ayın zirvesine çıktı
TCMB'nin son toplantısında beklentileri aşan 2 puanlık faiz artışının ardından ilk haftada ortalama mevduat faizleri 20 ayın en yüksek seviyesine çıktı.
TCMB verilerine göre 3 aya kadar vadeli Türk Lirası mevduatlarında faiz oranı yüzde 18,5 olarak kaydedildi. Böylelikle 3 aya kadar vadeli mevduatlarda faiz oranı Ağustos 2019'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.
Sosyal Güvenlik Kurumu Kod 29'da yeni düzenlemeye gitti
SGK genelgesinde yapılan değişiklik ile ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerin tamamı için ayrı ayrı kodlar belirlendi.
SGK'dan yapılan açıklamada böylelikle mazeretsiz devamsızlık hali ile hırsızlık gibi birbirinden farklı fesih sebeplerinin farklı bildirim kodları ile yapılması sağlanarak, olası sorunların önüne geçileceği ifade edildi.
İhracat beklenti endeksi 10 yılın en yüksek seviyesine çıktı
İhracat Beklenti Endeksi, bir önceki çeyreğe göre 17,1 puan yükseldi. İlk çeyrekte 114,9 olan endeks, bu yılın ikinci çeyreğinde 132 seviyesine çıktı. Endeks geçen yılın aynı dönemine göre ise 20,9 puan arttı.
Yılın ikinci çeyreğinde, gelecek 3 aya ilişkin ihracat beklentisi, ihracat sipariş beklentisi, şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyi İhracat Beklenti Endeksini artış yönünde, son 3 aya ilişkin ihracat sipariş düzeyine yönelik değerlendirmeler azalış yönünde etkiledi.