Gençler neden evlenmiyor? Evlilik yaşının yükselmesinin nedenleri…
Evlilikle ilgili yapılan araştırmalar ‘’evlilik yaşının’’ arttığını ortaya koyuyor. Özellikle kadınların evlilik müessesine bakış açısındaki değişim dikkat çekiyor. Peki, gençlerin evlilikten uzak durmak istemesinin temel nedenleri nelerdir? Toplumsal baskı evlilikle ilgili fikirleri etkiliyor mu?
Sosyal medya ve birden fazla flört imkanı
Sosyal medyanın yaygın bir şekilde kullanılması ile birlikte insanların birbirleriyle daha kolay iletişim kurmasının yolu açıldı. Farklı seçenekleri değerlendirme imkanı sunan sosyal medya, ilişkilerin niteliğini değiştirdi. ‘’Biri olmazsa diğeri olur’’ tarzındaki bakış açısı hakim oldu. Hem kadınlar hem de erkekler için evlenilecek doğru insanı bulma süreci zorlaştı.Evlilik, iki kişinin hayatlarının sonuna kadar birlikte yaşama sözü olarak değerlendirilebilir. Bu yüzden ‘’doğru insana’’ ulaşmak hem kolay hem de çok zor olabilir. Zira, nicelik açısından yaşanan zenginlik doğru kişiyi bulma girişiminin önündeki engel konumunda yer alıyor. Fazla seçeneğin bulunması insanların birbirlerine tahammül etmesinin önüne geçiyor. Derin ve kalıcı ilişkiler kurulamıyor.
Kadınların kariyer hedefleri ve maddi bağımsızlık mücadelesi
Kadınların hayattaki önceliklerinin değişmesi de evlilik yaşının yükselmesine neden olan faktörler arasında yer alıyor. Kadınlar eğitim ve iş dünyasında ilerleme hedefi belirliyor. Bu durum evlilik ihtiyacının geri plana atılmasına neden oluyor. Kadınların önceliğinin aile kurmak ve çocuk sahibi olmak yerine finansal bağımsızlık olduğu görülüyor. Erkekler ise kadınların yaş durumuna göre tercihlerine belirlemeye yöneliyor. Kariyer planlaması içerisindeki bir kadının yaş durumuna göre genç bir hemcinsine tercih edilmesi sorunu ortaya çıkıyor.
Boşanma şartlarının ağır olması
Kimse boşanmak için evlenmez. Lakin, boşanmakta tıpkı evlenmek gibi hayatın normal akışı içerisinde meydana gelebilecek bir olaydır. Boşanma şartlarının ağır olması da evlilik kararının alınmasının önündeki engellerden birisi olarak değerlendirilebilir. Özellikle kadınlar için evlenecekleri erkeklerin güvenilir olması gerekir. Kadın cinayetlerinin sayısının her geçen gün arttığı ülkemizde, evlilik kararı riskli bir hamle olarak değerlendirilmektedir. Kadınlar ve erkekler açısından boşanma şartlarının yeniden düzenlenmesi önem taşıyor. Nafaka gibi ek problemler de erkeklerin evliliğe bakış açısı üzerinde etkili oluyor.
Finansal sorunların yaşanması
Ülkemizdeki ekonomik durum da evlilik fikrinin eyleme dökülmesinin önünde engel teşkil etmektedir. Lakin, toplumsal algının tam tersine evlilik yaşının büyümesindeki asıl neden finansal sorunlar değildir. Zira, her dönemin farklı ekonomik sorunları bulunuyor. Evlenmek isteyen bir çift, karar aldıktan sonra sade bir nikahla dahi evliliğe adım atabilir. Ayrıca, toplumumuzda yeni evlenenlere yönelik destekleyici bir akrabalık ve komşuluk ilişkiler düzeni bulunmaktadır. Evlilik yaşının artmasındaki temel neden insanların evliliğe duyduğu inancı kaybetmesi olarak kabul edilmektedir.