Gelecek vaat eden en iyi 10 kripto para birimi
Henüz artış konusunda bir patlama yaşamamış , en iyi gelecek vadeden kripto para birimleri
Bitcoin yeni zirvelere ulaşıyor. Ancak diğer kripto para birimleri de kendilerini daha az gösterişli bir şekilde göstermeye devam ediyor. Ortaya çıkanların, hedefledikleri izleyici için basit ve somut bir faydası olacaktır. İşte 5 kritere göre izlenecek 10 "altcoin".
Bir kripto para biriminin potansiyeli nasıl tahmin edilir? Önemli kripto para birimleri 2 ana aileye ayrılabilir. Sadece bir pazarlık kozu olmak isteyenler ve her şeyden önce bir veya daha fazla blok zincirinde bir işlem aracı olarak hizmet edenler.
Bitcoin'e karşı ana kripto para alternatiflerinin potansiyelini değerlendirmeye çalışmak için 5 kriter incelenebilir:
- Fayda: Kripto para biriminin somut uygulamaları nelerdir, herhangi bir çıkış var mı, bir ihtiyacı karşılıyor mu?
- Güvenlik: kripto para birimi tarafından kullanılan teknoloji güvenilir ve ölçeklenebilir mi?
- Ağının kapsamı ve merkeziyetçilik derecesi: işlemleri onaylayan aktörler kimlerdir ve kurallar nelerdir?
- Güvenilirlik: Dışarıdan nasıl algılanıyor? Blockchain veya kripto para dünyasına ait olmayan tanınmış alıcıların ilgisini çekiyor mu?
- Şöhreti: Hedef kitle tarafından zaten biliniyor mu?
Litecoin (LTC): en eski alternatif kripto para birimi
2011 yılında eski bir Google çalışanı olan Charlie Lee tarafından oluşturulan Litecoin, Bitcoin'in ilk alternatif kripto para birimiydi (şimdi "altcoins" olarak adlandırılıyor). Yıldız kripto para birimine benzer bir model üzerinde çalışır. Geçmişi, çok geniş bir ağa sahip olduğu anlamına gelir. Ayrıca işlemlerinin güvenliğini de göstermiştir.
Litecoin ayrıca çok sayıda borsa ve bazı tüccarların ödeme olarak kabul etmeye başlamasıyla iyi bir güvenilirliğe sahip olmuştur.
Planlanan tüm belirteçler yayınlandıktan sonra, Bitcoin'den 4 kat daha fazla Litecoin dolaşımda olmalıdır. Ancak gelişimi oldukça yavaş kalıyor ve bu da teknik olarak diğer kripto para birimlerinin gerisinde kalmasına neden olabilir.
En yüksek fiyat: Aralık 2017'de 292 avro
1 yıl için en düşük: Mart 2020'de 34 avro
Kapitalizasyon: Mart 2021'de yaklaşık 10 milyar avro
Dash (DASH): kullanım kolaylığı arayışı
Dash ( "dijital nakit" kısaltması), nakit para veya Paypal kadar pratik ve kullanımı kolay bir döviz para birimi olma hedefini kendisi belirlemiştir.
Dash'in ana kullanımlarından biri dünyanın herhangi bir yerine para göndermektir. Ürün veya hizmetler için ödeme, çevrim içi ticaret gibi başka kullanımlar da bundan kaynaklanabilir...
"Darkcoin" adı altında başlatılan kurucuları, işlemleri anonim hale getirerek kripto para birimini Bitcoin'den ayırmak istedi. Daha sonra yasa dışı faaliyetleri finanse etmeyi amaçladığından şüphelenildi. O zamandan beri, basit modeli ve gizli ve anında düşük maliyetle para gönderme yeteneği sayesinde daha büyük bir ün kazandı.
Lansman: 2014
En yüksek fiyat: Aralık 2017'de 1.327 avro
1 yıl için en düşük: Mart 2020'de 58 avro
Sermayelendirme: Mart 2021'de yaklaşık 3,3 milyar avro
Monero (XMR): izlenemeyen işlemler
Monero aynı zamanda anonimliğin parolası olan bir kripto para birimidir. Sistemi, işlemleri izlenemez hale getirir: Bir takas yapanların kimliğini veya ilgili miktarı bilmek imkansızdır. Bu "değiştirilebilir" varlık ruhu, Bitcoin'inkinin tam tersidir.
Lansman: 2014
1 yıl için en düşük değer: Mart 2020'de 41,2 avro
Kapitalizasyon: Mart 2021'de 1,6 milyar avro
Tether (USDT): 1 dolar değerinde olan "stabilcoin"
Tether, oldukça özel bir kripto para birimidir: birkaç blok zincirinde (Ethereum ve EOS dahil) yayınlanır, ABD dolarının değeriyle desteklenir ve onu ilk "stabilcoin" yapar. Kripto para birimleri değişken olma özelliğine sahipken, Tether'in fiyatı hala 1 dolara çok yakın.
Bu kripto para birimini eleştirenler Tether şirketini belirli bir şeffaflık eksikliğinden suçluyor. Şirket ayrıca fonların yasadışı kullanımıyla ilgili olarak Amerikan adaletiyle sorunlar yaşadı ve gerçekleştirilen işlemlerin miktarı için yeterli rezervi olmayacaktı.
Lansman: 2014
Fiyat: ABD dolarına endeksli, yani tarihsel olarak 1 dolar civarında
Sermaye: Mart 2021'de yaklaşık 34 milyar avro
Ethereum'da Ether (ETH): gelişmesi gereken sağlam bir ağ
2014 yılında Vitalik Buterin tarafından oluşturulan Ethereum, merkezi olmayan uygulamaların ("Dapps") geliştirilmesine yönelik bir blok zinciridir. Ether, ödeme aracı olarak kullanılan kripto para birimidir.
Ethereum, yıllar içinde kendini kanıtlamayı başaran güçlü ve güvenli bir ağdır. Yine de, Ether'in değeri de büyük ölçüde temel teknolojiye bağlıdır. Bununla birlikte, uzmanlar tarafından dile getirilen olumsuz noktalardan biri, işlem işleme kapasitelerinin sınırlandırılmasıyla ilgilidir. Ethereum'un avantajını kaybetmesini önlemek için gelişmiş teknolojiye ihtiyaç var.
Lansman: 2015
En yüksek fiyat: Şubat 2021'de 1.574 avro
1 yıl için en düşük: Mart 2020'de 116 avro
Sermayelendirme: Mart 2021'de 153 milyar avro
Le Tez (XTZ), Tezos'ta: büyük isimler tarafından benimsenen Fransız blok zinciri
Protokolü 2014 yılında Fransız Arthur ve Kathleen Breitman tarafından geliştirilen bir blok zinciri olan Tezos. Ethereum ile aynı şekilde, "akıllı sözleşmeler" oluşturulmasına ve merkezi olmayan uygulamaların konuşlandırılmasına izin veriyor. Kripto para birimi olan Tez (XTZ), esas olarak ağın ve uygulamaların kullanımı için ödeme yapmak için kullanılır.
Lansman: 2018
En yüksek fiyat: Şubat 2021'de 4,23 avro
1 yıl için en düşük: Mart 2020'de 1,24 avro
Sermayeleme: Mart 2021'de yaklaşık 2,5 milyar avro
EOS: bu aşamada birkaç uygulama var
EOS, aynı zamanda merkezi olmayan uygulamalar geliştirmeyi amaçlayan bir blok zinciridir. 2018'deki en büyük ICO'nun (kripto para birimi bağış toplama etkinliği) konusu olduğu biliniyor ve bu da 4 milyar dolar toplamasına izin verdi.
Amaçları, teknolojiyi olabildiğince basitleştirmek ve kullanım kolaylığı, ücretsiz işlemleri ve diğerlerinin yanı sıra milyonlarca kullanıcıyı aynı anda destekleyebilme yeteneği sayesinde kendini empoze etmektir.
Lansman: 2018
En yüksek fiyat: Nisan 2018'de 17 avro
Başından beri en düşük: Nisan 2020'de 1,94 avro
Sermaye: Mart 2021'de yaklaşık 3 milyar avro
ADA, Cardano:
Cardano, Ethereum'un kurucularından Charles Hoskinson tarafından oluşturulan bir blok zinciridir. Hala geliştirme aşamasında olan amacı, merkezi olmayan uygulamalar ve akıllı sözleşmeler oluşturmaktır. ADA adı verilen kripto para birimi, bir ödeme aracı olarak kullanılmak üzere yaratıldı.
Genellikle Ethereum için potansiyel ciddi bir rakip olarak görülen bu sistem, iki katmanlı bir mimari kullanarak daha çevik ve daha hızlı olmayı hedefliyor.
Lansman: 2017
En yüksek fiyat: Mart 2021'de 1,16 avro
1 yıl için en düşük: Mart 2020'de 0,02 avro
Sermayelendirme: Mart 2021'de 30 milyar avro
DOT, PolkaDot'ta: blok zincirleri bir araya getirmek isteyen bir proje
2020 yılında Gavin Wood (aynı zamanda Ethereum'un kurucularından biri) tarafından başlatılan Polkadot, ölçeklenebilir olmayı hedefleyen, iletişimi ve alışverişi teşvik etmek için birkaç blok zinciri bağlama olasılığını açan bir blok zinciri projesidir.
Lansman: 2020
En yüksek fiyat: Mart 2021'de 32,92 avro
En düşük 1 yıl: Ağustos 2020'de 2,42 avro
Sermayeleştirme: Mart 2021'de 23 milyar avro
Ripple (XRP): bankalar tarafından kullanılan bir çözüm
XRP, RTGS'ye (Gerçek Zamanlı Brüt Ödeme Sistemi) dayalı bir elektronik ödeme platformu olan Ripplenet'te kullanılan bir kripto para birimidir. Ripple şirketi tarafından önerilen bu sistemin amacı, bankalar tarafından ödeme emirleri göndermek için kullanılan SWIFT ağına verimli bir alternatif sunmaktır. SWIFT, para gönderme ve alma arasında bir günlük bir gecikmeyi içerirken, Ripple saniyeler içinde bir transfer sağlar.
Lansman: 2012
En yüksek fiyat: 3.18 avro, Ocak 2018
En düşük 1 yıl: 0,
Kapitalizasyon: Mart 2021'de 19 milyar avro