Ev fiyatları uçtu! Hisseli daire satışları devam ediyor

Türkiye genelinde son zamanlarda ev fiyatları oldukça yüksek meblağda satılmaktadır. Hal böyle olunca hisseli daire satışları ön plana çıktı.

Ev fiyatları uçtu! Hisseli daire satışları devam ediyor

Türkiye genelinde ev fiyatları tam anlamıyla uçtu. Hal böyle olunca ev sahibi olmak isteyen kişiler tarafından hisseli daire araştırması yapılmaktadır. Son zamanlarda giderek artan hisseli daire satışları ön plana çıktı. Hisseli daire demek bir evin üzerinde birden fazla hak sahibi varsa bu evler hisseli olarak kabul edilmektedir.

Hisseli daire ya da hisseli tapu olarak adlandırılan bu evler, evin üzerinde kaç kişinin hak sahibi olduğunu gösteren bir tapu türüdür. Bir daire yalnızca bir kişiye değil birden fazla kişiye de ait olabilir. Bu dairenin ortaklarının isimlerinin bulunduğu tapuya hisseli tapu, hisseli gayrimenkul ya da hisseli daire adı verilir. Hisseli daire nasıl alınır? Hisseli daire nasıl satılır?

Hisseli daire alım satım nasıl yapılır?

Hisseli daire demek yukarıda da dediğimiz gibi bir evin üzerinde birden fazla hak sahibinin olma durumudur. Hisseli dairenin tüm hisseleri toplu olarak satılabilmektedir. Hisseli daire satışı yapılırken hisse ortaklarının satışla ilgili ortak karar vermesi gerekir. Bunu yaparken de satış için tapu dairesinde hazır olunması gerekir. Tapunun devri yapılırken tüm hisse ortaklarını temsil edecek şekilde avukata vekalette verilebilir. Ayrıca hisseli evin hepsi değil bir yada birkaç hissesi satılacaksa da farklı bir yol izlenmektedir. Bu konuda ise hissesini satacak kişilerin, ortaklarına noterle hissesini satacağını bildirmesi şarttır. Şayet ortaklar hisseli daireyi satın almak istediği zaman tapuda gösterilen satış fiyatı üzerinden gayrimenkul hissesi alabilir. Eğer hisse ortaklarından biri haber vermeden hisseli daire satışı yaparsa diğer hak sahipleri tarafından şufa davası adı verilen davayı açabilir.

Hisseli daire

Hisseli gayrimenkul ile müstakil gayrimenkul arasındaki fark

Hisseli gayrimenkul tapularında kimin dairenin hangi bölümünde hak sahibi olduğu belli değildir. Yani dairenin tüm bölümlerine her hissedar ortak olmaktadır. Bu olmazsa eğer ortaklar gayrimenkulun bir kısmını bile kullanma hakkına sahip değildir. Bundan dolayı hissedarlar arasında ortak bir anlaşma sağlanması şarttır.