Enflasyonda yukarı baskı devam edebilir

Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan: Yılın ilk enflasyon oranında yukarı baskının devam etmesini bekliyoruz

Enflasyonda yukarı baskı devam edebilir

Haftanın en önemli makroekonomik açıklaması olarak öne çıkan Ocak ayı enflasyon verileri yarın geliyor. Ocak ayında enflasyonun %1,4’lük aylık artış ile beraber yıllık bazda %14,65 seviyesinde gerçekleşmesini bekleriz. Son zamanlarda TRY istikrar kazanmış ve kur düşüşe geçmiş olsa bile, geçmiş kur artışlarının tüketici fiyatları üzerine yansımasını devam eden maliyet yüklenimleri nedeniyle bekliyoruz. Kur artışlarının geçiş etkisi, küresel meta ve gıda fiyatları ile yılın ilk aylarında devreye giren zamların enflasyon risklerini yukarıya doğru eğmeye devam edeceğini düşünüyoruz.

 Enflasyon artan ithalat maliyetleri ve petrol fiyatlarının etkisiyle yılın son 3 ayında hızlanarak Aralık ayında %14,6 seviyesini bulmuştur. Bu dönemde üreticilerin katlanmak durumunda oldukları yüksek girdi maliyetleri, ÜFE tarafında hızlı bir yükselişe neden olarak ÜFE-TÜFE makasını da açmıştır. Aralık ayı itibariyle %25,15 seviyesinde olan ÜFE, TÜFE oranının çok üzerinde yer almaktadır ve bu durum ilerleyen aylar için yüksek TÜFE artışları göreceğimizin işaretidir. Kurlarda son dönemde sağlanan düşüşün etkilerini ise yine 3 aya kadar varan gecikmeli bir mekanizma çerçevesinde göreceğiz. Enflasyonun Nisan ayında yılın tepe noktasını oluşturmasını, yılın ikinci yarısından sonra da kurlardaki düşüşün fiyat baskısını azaltması, iyileşen mevsim koşullarının gıda enflasyonu baskısını hafifletmesi ve lehte işleyen baz etkisi çerçevesinde düşüş eğilimine ağırlık vermesini bekleriz.

 Merkez Bankası, yılın ilk Enflasyon Raporu’nda yılsonu manşet enflasyon beklentisini revize etmedi ve %9,4 seviyesinde tuttu. Piyasanın yılsonuna dair beklentileriyle kıyaslandığında; %11-12 bandındaki ağırlıklı beklentilere göre Merkez Bankası’nın resmi enflasyon beklentisi iyimser bir noktada kalmaya devam etmektedir. Bununla beraber, orta vadeli hedef %5 için 2023 yılına adres verilmesi ve bu süreçte para politikasının dezenflasyon sağlayacak derecede sıkı kalmaya devam edeceğine dair referans oldukça önemli. Bu, faizlerin enflasyonun belli bir miktar üzerinde kalmaya devam edecek olması demektir. Erken ve piyasanın önünden giden riskli bir gevşeme döngüsüne girilmesi yönündeki endişeleri de hafifleten bir para politikası referansı olarak değerlendiriyoruz. 

 Enflasyonda yukarı baskı devam edebilir - Resim : 1

Aynı zamanda, eski yönetimin reel faiz konusunda beklenen enflasyona referans vermesine karşılık, biz mevcut politikamızda şu anda politika faizini mevcut enflasyon üzerinde konumlandırarak reel faiz sağlıyoruz. Hem beklentilerden oluşan sapmalar, hem de güncel durumu belirtmesi açısından ihtiyatlı bir yaklaşım; bu yüksek faiz de makroekonomik anlamdaki talebi sınırlayıcı yan etkilerine rağmen TRY istikrarı ve enflasyonu merkeze alma açısından da kısa vadede gerekli bir yerde duruyor. Enflasyon için belli bir dönem, muhtemelen 1Ç21 ve 2Ç21’in başında %15 üzerini izleme durumumuz olacaktır. Tepe noktası ve dezenflasyon sürecine dair (zamanlama, süreç ve varış noktası açısından) riskler çerçevesinde Merkez Bankası, faizleri ikinci yarıdan önce asgari olarak mevcut seviyelerde tutacaktır. Enflasyon görünümüne bağlı olarak, reel faiz standardizasyonu anlamında belki bir faiz artırımı daha söz konusu olabilir. İkinci yarıdan önce gerçekleşmesini beklemediğimiz faiz indirimleri ise, enflasyonun izin verdiği ölçüde ve para politikasını belli sıkılıkta tutacak şekilde gerçekleştirilecektir.

Etiketler