Enflasyon Bitcoin'i nasıl etkiler?
Bitcoin'in yükselen enflasyondan faydalanması gerektiğini tekrar tekrar duyuyor veya okuyorsunuz, ancak durum gerçekten böyle mi yoksa sadece asılsız bir iddia mı?
En son ABD'de yüzde 5,4'ün üzerinde ve Almanya'da yüzde 3,8 ile on yıldan fazla bir süredir en yüksek tüketici fiyat enflasyonuna sahibiz. Ancak G20 ülkeleri arasında bunun çok üzerinde adaylar var. Son raporlara göre Türkiye yüzde 20'ye yakın, Brezilya yüzde 9 ve Rusya yüzde 6,5 civarında enflasyona sahip.
Bu bağlamda, insanlar deflasyonist bir kripto para birimi olarak fiat para birimlerine bir alternatif sunmayı amaçlayan Bitcoin'e atıfta bulunmaktan hoşlanıyorlar. Türkiye gibi enflasyonla boğuşan ülkelerde, Bitcoin için özellikle güçlü bir talep zaten kurulmuş durumda.
Daha yüksek enflasyon Bitcoin için bile zararlı mı?
Bazı insanlar, bu yaygın görüşün aksine enflasyonun Bitcoin fiyatına bile zarar verebileceği tezini duyduklarında kendilerini toparlamak zorunda kalıyorlar. Ancak şimdi, enflasyon keskin bir şekilde yükseldiğinde, büyüme hisse senetleri ve risk hisse senetleri sözde değer hisse senetlerine göre sıkıntıya giriyor. Enflasyona tepki olarak yükselen kilit faiz oranları nedeniyle artan finansman maliyetleri görünümü olumsuz etkiliyor. Borçlanma sermayesi, neredeyse yüzde sıfır faiz oranına göre daha pahalı ve daha riskli hale gelir.
Bitcoin bir teknoloji şirketi değil, bir risk yatırımıdır. Basitçe söylemek gerekirse: Sıfır faiz oranları Bitcoin'in en iyi arkadaşıdır, enflasyonun kendisi değil. Kilit faiz oranı yükseltilerek kaldırılırlarsa, sonuç olarak Bitcoin de zayıflayacaktır. Aynısı, Bitcoin'den daha az riskli bir varlık olmasına rağmen altın için de geçerlidir. Örneğin, ABD getirileri yükselirse, bu genellikle altın fiyatını düşürür.
Bu, kilit faiz oranlarının seviyesinin ve görünümünün mevcut enflasyondan daha önemli olduğu tezini beslemektedir. Buna göre, Bitcoin fiyatı için deflasyonist bir beklenti enflasyondan daha iyi olacaktır. Ne de olsa merkez bankası önlemlerinin mantıklı bir sonucu olarak enflasyonun deflasyonu takip etmesi birçok yatırımcının beklentisidir. Enflasyon zaten oradaysa, Bitcoin'de uygun bir giriş noktası için çok geç olacaktır.
Enflasyon yılı 2021
Bu yılki en büyük kripto rallisi deflasyonist baharda gerçekleşirken, yükselen enflasyonla birlikte riskli hisse senetleri ve kripto varlıklarında fiyat düzeltmesi geldi. Artan enflasyon, birçok piyasa katılımcısını daha yüksek faiz oranlarından korkuttu. Çin'deki Bitcoin madenciliği yasağı veya sert bir düzenleme dalgası gibi temelde olumsuz haberlerden bağımsız olarak, bu olumsuz bir etki faktörü olarak görülebilir.
Son birkaç gün, merkez bankalarından sert bir tepki beklenmediğini gösterdi. Özellikle Jackson Hole'daki Fed toplantısı piyasayı sakinleştirmeyi başardı. Fed'in (yani Federal Rezerv Sistemi, ABD Federal Rezervi) aceleci eylemleri beklenemez. Yatırımcıların ve merkez bankacılarının aynı anda kendilerine sorduğu can alıcı soru, enflasyonun geçici olup olmadığıdır.
Her şey zaman ufkuna bağlı
BTC'nin enflasyona karşı kısa vadeli koruma sağlamadığı gibi, Bitcoin'in de kısa vadeli güvenli limanın tam tersi olduğu varsayılamaz. Vurgu üzerinde kısa vadede olarak uzun vadeli etkileri çok farklı olabilir. Mart 2020'deki Corona kazası sırasında Bitcoin, diğer varlık sınıflarının çoğundan daha fazla düştü. Neticede anlaşılabilir bir piyasa paniği evrelerinde, özellikle likit ve riskli varlıklar önce satılır. Borsada patladığında satılır ve euro, ABD doları, İsviçre frangı ve diğer fiat para birimlerine dönüştürülür. Bu, Bitcoin, altın veya hisse senetleri gibi tüm gerçek varlıklar için geçerlidir.
Orta vadeli (karşıt) reaksiyon bu nedenle çok daha ilginçtir. Bitcoin, Corona kazasından sonra altın dahil diğer tüm varlıklardan daha iyi bir şekilde etkileyici bir ralli yapabildi. Maksimum düzeyde gevşek bir para politikası konusundaki netlik en azından bu varsayılabilir kıt, dijital altını daha da çekici hale getirdi ve kripto piyasası dışında yeni spekülasyonlara yol açtı.