Endekste pozitif eğilim korunuyor
Deniz Yatırım:
Global piyasalarda bir süredir gözlenen fiyatlama eğilimlerinde yeni haber akışı ihtiyacının da desteklediği bir takım değişiklikler söz konusu. Bunlardan en ilgi çekeni ise 'güçlü ABD verileri = güçlü
Amerikan doları' temasının yeniden ön plana çıkması. ABD ile Euro Bölgesi arasındaki makro veri performans ayrışması bahse konu yaklaşımı desteklerken, aşılama cephesinde de ABD'nin vaka sayısının üzerinde performans gerçekleştiren dördüncü ülke olma başarısına ulaşması geleceğe dair iyimserliğin farklılaşarak güçlenmesine imkan tanıyor. Bu nedenle kısa vadeli işlemlerde yüksek risk algısının bu kez 'değerli Amerikan doları' fiyatlaması devam ederken korunduğu farklı bir resim ile karşılaşabiliriz. Öte yandan DXY'nin mevcut seviyeleri gözetildiğinde teknik anlamda çok fazla sürdürülebilir noktalarda olmadığımızı da belirtmek gerekiyor. Değerlendirmelerimiz, 92.00 bölgesi üzerinde hızlanması muhtemel talebin stres yaratabileceği şeklinde. Bu nedenle kısa vadede yeniden 'reflasyon teması' eğiliminin klasik temellerine geri dönüş olması ve 'zayıf Amerikan doları, yüksek tahvil faizleri, değerli hisse senetleri' yaklaşımının belirmesini daha sağlıklı görüyoruz. Bugün TSİ 16.30'da açıklanacak olan ABD Ocak ayı istihdam piyasası verilerini bir kez daha yakından izleyeceğimizi hatırlatmak isteriz. Piyasa beklentisi olan +100k ve üzeri tarım dışı performansı görmemiz durumunda Amerikan dolarına yönelik talebin başta EURUSD paritesi olmak üzere farklı varlıklar üzerindeki etkisi kritik önemde olacak. Paritede 1.1945-1.19 aralığını kritik görüyoruz.
Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.27 değer kazancı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %0.09 primlenmeyle 1534 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi -10bp ile %13 olurken, ülke risk primi ise 295bp bölgesine geriledi.
EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kazançları şeklinde gerçekleşti. Euro Stoxx 50 %0.90, FTSE 100 %-0.06, DAX %0.91 ve Rusya (RTS, USD) grubu ise %1.13 ile günü tamamladı.
Bölge genelindeki işlem hacimleri ise 5 günlük ortalamalarının yaklaşık %20 üzerinde oluştu.
Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansından devralınan olumlu resmin korunduğu görüldü. Majör ABD endekslerinde kapanışlar %1'li seviyelerde değer kazançları şeklinde olurken, kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarında ise ivmesi daha düşük bir performans izlendi. Bovespa %-0.39, Merval ise %1.66 ile günü tamamladı.
Asya'da haftanın son işlemleri pozitif taraftaki seyrini koruyor. TSİ 08.26/ NKY 225 %1.29, Hang Seng %0.58, CSI 300 %0.64 ve KOSPI %0.58 düzeyinde performans sergilemekte. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.47'de yatay seyrederken, USDCNH paritesi offshoreda 6.4823 ile yuan aleyhine eğilimle karşımıza çıkmakta.
BİST 100 endeksi işlemlerinde ağırlıklı dış piyasalara paralel görüntünün korunmasını bekliyoruz. 1530-1510 puan seviyeleri destek, 1545-1550 ise direnç olarak izlenebilir.
USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini ve global fonlama koşullarındaki seyrin belirleyici olacağını düşünüyoruz. Teknik açıdan 7.12-7.09 seviyeleri destek, 7.24 ise direnç olarak izlenebilir.
EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam ediyor. ECB ve faiz indirimine dair spekülatif haber akışının kalıcı euro zayıflaması için yeterli olmadığını düşünüyoruz. Orta vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin sürdürülebilirliği önemli. Söz konusu seviye gerisine gelinmedikçe EUR lehine ortamın korunacağı kanaatindeyiz. 1.1945/10 destek, 1.2040/50 direnç seviyeleri olarak izlenebilir.